14 Октомври 2024понеделник15:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Лозари прибират червените сортове грозде със седмици по-рано

/ брой: 172

автор:Дума

visibility 2730

Собствениците на лозови масиви вече прибират по-късните червени сортове, които обикновено трябва да бъдат събирани в края на септември, заради голямата суша, която буквално изпива сока от гроздовите зърна. Положението е почти еднакво в цяла България, като само на отделни места, където гроздето е отглеждано при поливни условия, може да има забавяне.
Подобно е положението и в масивите на Института по лозарство и винарство в Плевен. В момента там се прибират червените винени сортове грозде “Сторгозия” и “Каберне совиньон”, разказа пред agri.bg доц. Татяна Йончева, технолог в института. През следващата седмица започва прибирането и на традиционния български сорт “Гъмза”, допълни тя.
По изчисленията на специалистите гроздето през тази година се бере с 2-3 седмици по-рано, тъй като то изсъхва на лозите.
"Годината не е най-лоша. Може да се даде средна оценка на реколтата и като захарност на гроздето, и като качество. През годината нямаше валежи, но заради  сушата рандеманът ще е нисък. Гроздето стафидира още на лозите. Освен това гроздоберът започна по-рано, защото гроздето изсъхва и годината е такава, че всичко се бере едновременно - няма раннозреещи сортове, няма къснозреещи", категорична бе доц. Йончева.
Макар много винари да твърдят, че в сухи години качеството на виното става уникално, все още за тази година предвид голямата суша не може да се прогнозира какво ще е то, коментира технологът на винарския институт в Плевен.
Задържи ли се обаче подобна тенденция за дълги сухи и горещи месеци, вероятно ще се наложи и промяна в технологията на отглеждането на лозите и провеждането на специфични операции, каза още специалистът.

Цената на чушките - нагоре с 10% само за седмица

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 195

Засякоха опасна маска за Хелоуин

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 195

Обсъжда се "Сименс" да осигури турбините за 7-и блок на АЕЦ

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 195

Само един кандидат иска да модернизира билетната система на БДЖ

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 195

Мицкоски: Със София няма да сравнявам баби и жаби

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 195

Недостиг на работна сила в Гърция

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 195

Полша временно спира даването на убежище

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 195

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 195

Черната дупка на ББ

автор:Александър Симов

visibility 119

/ брой: 195

Уникален ритуал, насочен към бъдещето

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 195

Всички посочват проблемите, ние даваме решенията

автор:Юлия Кулинска

visibility 118

/ брой: 195

100 решения за България

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 195

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ