11 Септември 2024сряда23:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП предложи увеличаване на помощта за второ и трето дете - парламентът го отхвърли

Ако липсват мерки и политическа воля за решаване на демографската криза, тя ще се превърне в катастрофа, предупреди от парламентарната трибуна Петя Цанкова

автор:Дума

visibility 483

Парламентарната група на „БСП за България” предлага еднократна финансова помощ за всяко второ и трето дете в размер не по-малък от 7 минимални работни заплати за родители, които са осигурени минимум 24 месеца преди раждането, а еднократната помощ за майка студентка, редовна форма на обучение – да е не по-малка от 10 минимални работни заплати.

„Основният ни мотив е задълбочаващата се демографска криза. За всички ни е ясно, че ако липсват конструктивни мерки и политическа воля за решаване демографската криза, тя ще се изостри и ще се превърне в демографска катастрофа. И тогава, когато не сме инвестирали в човешкия капитал, всички останали инвестиции губят своя смисъл, а като политици носим и отговорност за съществуването на българската нация”, заяви Петя Цанкова от парламентарната трибуна.

По думите ѝ страната ни е от държавите с най-ниска раждаемост сред всички държави членки на ЕС, защото  години наред намаляването на броя новородени деца е траен процес. Тя цитира статистика, според която всяка година България губи между 30 и 50 хиляди българи - число сравнимо с размерите на една средно голяма община.

Цанкова също изтъкна, че финансовото състояние е една от причините, които посочват младите хора за отказа им да имат повече деца. „Безспорно далеч сме от мисълта, че настоящото предложение ще реши проблема с демографията, за чието решаване е нужно разработването на  по-дългосрочна стратегия и по-комплексен механизъм за насърчаване на споделеното родителство сред тези българи, които са способни пълноценно да отглеждат и възпитават своите деца.  Но тъй като бедността и социалното разслоение на българското общество нараства и е стряскащ  броят на хората, които получават доходи под необходимите за нормален живот, смятаме, че е необходимо да се направи първа крачка в тази посока”, каза още народният представител.

Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България” Иван Иванов подчерта, че с настоящите законодателни промени се гарантира, че за всяка година в бюджета ще бъдат предвидени нужните средства за тази мярка. „Едно младо семейство, което тепърва започва житейския си път и не отговаря на критериите в момента да получава детски надбавки, знаете ли колко го облекчава една такава помощ? Помощта, която предлагаме, е за всички семейства и тук няма дискриминация. Дискриминация има в момента – това е горчивата истина”, каза Иванов.

Предложението на социалистите беше отхвърлено от пленарна зала с 65 „за”, 0 „против” и 84 „въздържали се” гласа.

България изпревари Полша в търговията с Китай

автор:Таня Глухчева

visibility 583

/ брой: 173

Искаме пари от резерва на ЕС заради сушата и пожарите

автор:Дума

visibility 586

/ брой: 173

Шенген по въздух и вода удари визите за туристи

автор:Дума

visibility 578

/ брой: 173

Спад в заводското производство за 19-и пореден месец

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 173

Война на дронове между Русия и Украйна

автор:Дума

visibility 592

/ брой: 173

Германия върна граничния контрол

автор:Дума

visibility 632

/ брой: 173

Висши военни в САЩ подкрепиха Харис

автор:Дума

visibility 594

/ брой: 173

Накратко

автор:Дума

visibility 1686

/ брой: 173

Левица към бъдещето

автор:Александър Симов

visibility 972

/ брой: 173

По пътя на просветата

автор:Барбара Пейчинова

visibility 882

/ брой: 173

Лоша диагноза

автор:Мая Йовановска

visibility 1328

/ брой: 173

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ