11 Юли 2024четвъртък20:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Гуцанов за „Боташ“: Какъв е смисълът да вземаме по-скъп руски газ през посредници, вместо да действаме открито и да падне цената

Европейската комисия разследва договора с турската компания, в ущърб ли е ЕС, попита Драгомир Стойнев

автор:Дума

visibility 557

„Ако искаме действително да бъде предоговорен договорът с „Боташ“, не може само „Булгаргаз“ да води тези сложни разговори. Тук трябва да се намесят Министерски съвет и Министерството на енергетиката.“ Това заяви председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов по време на изслушването на министъра на енергетиката в парламента по темата. 

По думите му временната комисия по казуса „Боташ“ в 49-ото Народно събрание е свършила действително сериозна работа и оттук нататък трябва да се произнесат компетентните органи. 

От парламентарната трибуна Гуцанов изрази притеснение и относно изнесената от министър Малинов информация за тежкото финансово състояние на „Булгаргаз“. „Това е нещо, което, за съжаление, от БСП предсказахме. Трябва да се положат всички усилия да не се стигне до по-лоши финансови резултати на дружеството“, посочи той. 

Според него в момента не може да се говори за никаква диверсификация в енергетиката. „Ние получаваме 1 млрд. куб. м газ повече, отколкото ползваме, но на много по-високи цени и отново руски. Какъв е смисълът да се минава през посредници, да се правим на по-католици от папата и накрая да вземаме по-скъп газ от същия доставчик? По-добре е да се действа открито и да падне цената за домакинствата, отколкото това, което се прави“, коментира Борислав Гуцанов. 

Социалистът припомни, че преди седмица БСП е предложила да се спре продажбата на оборудването на АЕЦ „Белене“, за да се проучи дали то не може да бъде използвано за проблемния VI-и блок в АЕЦ „Козлодуй“ и действително да се види дали не може да стартира проектът „Белене“. 

„Ето това биха били реални действия за диверсификация – по-евтин газ, реални доставки от други места, нови ядрени мощности на реални цени и използване на всички налични възможности за производство на електроенергия. Тогава ще има истинска полза за българската енергетика, за икономиката и за българските граждани. Другото е имитация“, заключи Гуцанов. 

В хода на изслушването председателят на парламентарната група на социалистите попита колко са получените количества газ от „Боташ“, за които България плаща всеки ден по 486 хил. долара, независимо дали ги използва или не, но така и не получи тази информация от министъра на енергетиката. 

Заместник-председателят на Народното събрание Драгомир Стойнев изрази удовлетворение от предприетите стъпки за предоговаряне на договора с турската компания, в който по думите му има много притеснителни клаузи. Но припомни, че преди половин година Европейската комисия е започнала разследване дали той не е сключен в ущърб на страните членки на ЕС, по което обаче все още няма публична информация.

Газифицирането на Банско и Разлог пак се отлага

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 130

Положението в "Мини Марица-изток" е критично

автор:Дума

visibility 522

/ брой: 130

Приходите от нощувки с ръст от 32%

автор:Дума

visibility 382

/ брой: 130

Евростат отчете спад при жилищните сделки у нас

автор:Дума

visibility 451

/ брой: 130

Гърция стана за смях с 6-дневна работна седмица

автор:Дума

visibility 510

/ брой: 130

Грузия ще се справи и без помощи от ЕС

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 130

Прокуратурата разследва Льо Пен за корупция

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 130

Накратко

автор:Дума

visibility 397

/ брой: 130

Смет на човек

автор:Деси Велева

visibility 491

/ брой: 130

ВиК консолидация, но каква?

visibility 434

/ брой: 130

По протокола на ШОС

visibility 444

/ брой: 130

Стажът за пенсия - все по-скъп и недостъпен

visibility 437

/ брой: 130

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ