06 Август 2024вторник11:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимка БОК, Йордан Петков

Скандал на Олимпиадата!

Реферите ощетиха Светлана Каменова в битката за медал с трансджендъра Лин Ю-тин

/ брой: 147

автор:Дума

visibility 582

Светлана Каменова (57 кг) остана пета на Олимпиадата в Париж. Българската боксьорка бе спряна на 1/4-финалите от трансджендъра Лин Ю-тин и от реферите, очевидно подкрепяли представителя на Тайван. Съдиите дадоха предимство на Ю-тин с 3:2 гласа след първия рунд, въпреки че Светлана бе видимо по-добра. Вторият рунд отново бе с точково предимство за тайванката въпреки нечистите удари. По време на втората почивка Каменова поиска от нейните треньори да й свалят ръкавиците, за да се откаже, но все пак продължи. В последния рунд Лин само бягаше.
Организаторите не позволиха на българския щаб да подаде контестация срещу участието на Лин Ю-тин при жените, за да не накърнява човешките й права.
След мача треньорът на женския национален отбор Борислав Георгиев се появи при журналистите с лист, на който бе написано на английски: "Аз съм ХХ, Спасете женския спорт", визирайки, че жените имат две Х-хромозоми, а при мъжете има и Y-хромозома.
"Ограбиха ни. Представителката на Тайван не искаше единоборства, бягаше през цялото време, играеше адски мръсно. Още в първия рунд беше за официално предупреждение за поне пет удара с лакът. Разби устата на Светла с лакът. И тия циркаджийски работи, където се хвърляше и падаше като Роналдо за дузпа. Възмутен съм от панаира, който се разиграва тук. Набедили са ги да ги направят шампионки тези и това е. Очаквах го, но се надявах да има разумни хора, честни. Такива, които ще гледат реално мача и ще подкрепят женския спорт. Подкрепата от МОК за тези състезателки се пренася 100% върху съдиите. Това не играе бокс, но го бутат", коментира Георгиев.
Той припомни, че по подобен начин се е развила и предната среща. На Световното в Ню Делхи 2023 българката загуби с 2:3 гласа. Впоследствие бронзовото отличие бе присъдено на Каменова, след като тайванката бе дисквалифицирана от Международната боксова асоциация, тъй като не премина теста за пол. Т.е. не успя да докаже, че е жена. Въпреки това МОК допусна Лин до участие в Париж, защото в паспорта й пише, че е жена.
"В нито един момент не сме обсъждали бойкот. Имахме нужните качества и бяхме сигурни, че ще победим. Просто не ни разрешиха. Светла даже се чудеше дали има смисъл да играе последния рунд, тъй като вече беше затворен мачът", обясни Георгиев.
Каменова вдигна въжето на Лин, за да слезе първа от ринга. Ироничния жест "път на дамите" българката направи в знак на протест след мача срещу съперник с XY-хромозоми. Преди да бъде вдигната ръката на Тин и при слизането на Светлана от ринга, тя показваше знак Х с пръсти, значещ "Аз съм с ХХ-хромозоми".
Каменова отказа да говори пред журналистите, само подхвърли: "Изследвайте я за хромозоми".

БСП очаква нов служебен премиер

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 148

Седем души получават пенсия над 3400 лева

автор:Аида Ованес

visibility 10

/ брой: 148

По-чести измами за работа в чужбина през лятото

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 148

Два самолета от Испания помагат за гасенето на пожарите

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 148

Опасни електрически кабели са превзели пазара

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 148

Кризата в Близкия изток може да оскъпи горивата

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 148

Въвеждат задължителна дезинфекция на границата

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 148

Влизаме в еврозоната през 2026 г.

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 148

Великобритания свика комитета „Кобра“

автор:Дума

visibility 9

/ брой: 148

Зеленски иска съседите да свалят руски ракети

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 148

Иран иска мир, но "ще накаже" Израел

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 148

Накратко

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 148

Имитация

автор:Ина Михайлова

visibility 10

/ брой: 148

Ние, горящите спящи

автор:Мартин Карбовски

visibility 11

/ брой: 148

Чудатата машина Ноле

/ брой: 148

Къде сте, гръмогласни НПО-та и феминистки?*

visibility 13

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ