18 Ноември 2024понеделник12:08 ч.

Момчил Неков: Българските пчелари са готови и искат обединение на бранша

Това стана ясно по време на кръгла маса, организирана за пчелари и представители на пчеларски организации, на която специален гост беше Момчил Неков

автор:Дума

visibility 1715

Българският евродепутат Момчил Неков беше специален гост на провелата се в събота кръгла маса на пчелари, на която представители на различните пчеларски асоциации изявиха готовност за обединение. „През последните 27 години структурата на българското пчеларство се е изменила до такава степен, че секторът не успява да говори с един глас, а трудности и предизвикателства пред него има. Според професионалистите в бранша има проблеми и с националната програма по пчеларство 2017-2019, по която ЕС ни отпуска близо 7 милиона лева. Този ресурс е необходим, но представителите на сектора се опасяват, че той не постига целите за устойчив ръст и справяне с предизвикателствата. Все още нямаме лаборатория за изследване на меда, например, а такава би била много полезна и необходима за засилване на родното производство и износ“ коментира след дискусията Момчил Неков. Българският евродепутат има много важна роля като докладчик за своята политическа сила по доклад относно възможностите и предизвикателствата пред сектор пчеларство в ЕС. Документът се разглежда в комисията по земеделие към ЕП. На кръглата маса в събота Момчил Неков представи последните развития около този доклад. По изрично настояване на Момчил Неков по време на преговорите с другите евродепутати, промяна на регламент 853 от 2004 г., който би затруднил родните пчелари, няма да има. Нововъведение в доклада ще бъде и посочване на страната на произход на меда. Съобразно сегашното законодателство относно произхода на меда се изписва само „произхождащ от ЕС“, „непроизхождащ от ЕС“ или „произхождащ и непроизхождащ от ЕС“, за смесици мед например от България и Китай. „Посочване на всички страни на произход, както и процентното съдържание на мед от всяка страна, ще даде много по-добра възможност потребителите да правят информиран избор“ коментира още Неков, който е автор на това предложение към доклада. По-силен контрол на вноса, защита от имитации и марка „Мед от Европа“ са другите новости, които се очаква да бъдат гласуване в ресорната комисия по земеделие в ЕП. Очаква се докладът да бъде гласуван в началото на следващата година в комисията по земеделие на ЕП, а окончателното му приемане в пленарна зала се очертава през февруари 2018 г. Няколко месеца след приемането му Европейската комисия ще трябва да даде отчет по свършеното от нея съобразно препоръките на Европейския парламент.

Инспекторатът на МС иска наказания в Министерството на културата

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

4 щама на грипа тази година

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

3 януари ще бъде учебен ден в София

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

Експерти алармират за криза с тока през зимата

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

Инфлацията рязко се ускорява през миналия месец

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

Застраховката на такситата поскъпва заради честите инциденти

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

Еврокомисията повиши очакванията си за българската икономика

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

Стреляха по резиденция на Бенямин Нетаняху

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

Тръмп гласи високи мита за Евросъюза

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

Гръцката полиция на крак заради демонстрации

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

Ново ниво

автор:Ина Михайлова

visibility 0

/ брой: 220

Това не са услуги

visibility 0

/ брой: 220

Иска ли Зеленски мир

автор:Юри Михалков

visibility 0

/ брой: 220

За лъжите и истините, свързани с „Гунди – легенда за любовта“

visibility 0

/ брой: 220

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ