11 Юли 2024четвъртък16:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Газифицирането на Банско и Разлог пак се отлага

Хисаря, Карлово и Сопот също отпадат от плановете на инвеститорите

/ брой: 130

автор:Дума

visibility 384

Проектът за газопроводно разклонение до Банско и Разлог трябва да бъде реализиран, призова кметът на Община Разлог Красимир Герчев по време на днешното обществено обсъждане на десетгодишния план за развитие на мрежите на "Булгартрансгаз" за периода 2024 - 2033 г., който беше дискутиран в сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Кметът припомни, че с решение на Министерския съвет от 2018 г. този обект е обявен за национален . Герчев обърна внимание, че общината е предприела съответните действия за построяването на газопроводното разклонение. Той посочи, че при реализирането на този проект потреблението на природен газ ще бъде голямо.
Според действащия десетгодишен план на "Булгартрансгаз", че за преносния газопровод с автоматична газорегулираща станция до Банско и Разлог не е взето инвестиционно решение, като периодът на планираните средства е между 2025 - 2028 г.
Председателят на КЕВР Иван Иванов уточни, че проектът е включен в плана на газовия оператор, но за разлика от досегашните десетгодишни планове, които са отлагали с по една година реализацията му, сега се заявява, че реализацията му се отлага до 2028 г. Заместник-кметът на Община Банско Георги Доневичин попита каква е причината този проект да бъде обявен за неефективен, като посочи, че според него е най-екологичният.
Техническият директор на "АресГаз" Стоян Чолаков съобщи, че от този десетгодишен план на "Булгартрансгаз" е отпаднало строителството на газопроводното отклонение с високо налягане за територията на Хисаря, Карлово, Сопот и Баня. По думите му в настоящия план това отклонение вече липсва изобщо като намерение да бъде разгледано като прединвестиционно проучване, въпреки че вече са одобрени план-схемите за газификация на тези общини. Очакванията са от "Булгартрансгаз" да преразгледат своите намерения и да добавят отново този проект, защото доставката с трейлъри на природен газ значително оскъпява цената към крайните потребители.
Изпълнителният директор на "Овергаз Мрежи" Анна Прешелкова настоява КЕВР да упражни всички дадени по закон правомощия и регулаторът да задължи "Булгартрансгаз" да изпълни планирания отдавна и неизпълнен газопровод до Банско и Разлог.

Газифицирането на Банско и Разлог пак се отлага

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 130

Положението в "Мини Марица-изток" е критично

автор:Дума

visibility 441

/ брой: 130

Приходите от нощувки с ръст от 32%

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 130

Евростат отчете спад при жилищните сделки у нас

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 130

Гърция стана за смях с 6-дневна работна седмица

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 130

Грузия ще се справи и без помощи от ЕС

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 130

Прокуратурата разследва Льо Пен за корупция

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 130

Накратко

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 130

Смет на човек

автор:Деси Велева

visibility 398

/ брой: 130

ВиК консолидация, но каква?

visibility 358

/ брой: 130

По протокола на ШОС

visibility 379

/ брой: 130

Стажът за пенсия - все по-скъп и недостъпен

visibility 381

/ брой: 130

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ