06 Август 2024вторник02:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП предложи рамка за Социален договор в минната индустрия

автор:Дума

visibility 914

БСП предлага рамка за Социален договор за минната индустрия, това съобщи на пресконференция в Стара Загора Драгомир Стойнев, зам.-председател на Народното събрание и народен представител от региона. „БСП смята, че изработването на Социален договор за минната индустрия не трябва да се отлага заради политическата криза и преди да се е стигнало до редовно правителство той трябва да е преминал през един кръг от сериозни обсъждания, при които да бъдат отчетени вижданията на експерти, синдикати, както и добавената стойност на основните политически сили“, каза той. 

Рамката е изготвена възоснова на разговори със синдикати, местните власти, местни общности и представители на неправителствения сектор  в България, взето е мнението на експерти от Европейската комисия. Тя се състои от осем точки. Целта на рамката е да бъде поставена на по-широка дискусия – обществена, икономическа, социална, политическа. 

„Социалният договор не може да бъде изработен само в партийни кабинети или налаган от партийно мнозинство, защото това би го осакатило и отнело обществената му легитимност и адекватност.“, обяви Драгомир Стойнев. Това, което очаква БСП като процесот тук нататък е диалогът за започне отдолу нагоре – от засегнатите региони и пряко засегнатите общности и техни представители – местните власти, синдикати, бизнеса. В процесът трябва да участва и Служебното правителство. 

Желанието на БСП е да внесе стабилност и пълна прозрачност при изготвяне на Социалния договор. В точка първа, отнасяща се до графика на работа мините е определен времеви хоризонт до 2049 г., с ангажимент за осигуряване на плавен преход и недопускане на внезапни затваряния. Във втората точка Договорът предлагаразпоредби за държавна помощ за подкрепа на минната индустрия по време на прехода. Механизмът за държавна помощ трябва да e предварително одобрен от Европейската комисия, за да се гарантира, че отговаря на регламентите за държавна помощ на ЕС. Това съответствие е от съществено значение за достъпа до средства от Фонда за справедлив преход на ЕС. Стойнев подчерта, че координацията с ЕК не трябва да се случва както до сега – на парче, а да се иска решение от нея за дългосрочна политика. 

В трета точка е разгледана социалната защита за работниците, като тя включва не само миньорите, но и заетите в държавния ТЕЦ 2. В рамките на прехода, според проекта на БСП трябва да се гарантира непрекъснатост на заетостта. Всички работници, наети към 1 януари  2020 г., имат право да запазят работата си до пенсиониране. Тази разпоредба осигурява сигурността им по време на поетапното закриване на мини . Проектът въвежда и предпенсионен отпуск като право да го ползват имат работници, които наближават пенсиониране и чиито работни места са засегнати от закриване на мини. По време на този отпуск те ще получават 80% от заплатата си в рамките на 5-годишен период, докато достигнат официалната пенсионна възраст. При съкращение, работници, които не отговарят на условията за пред пенсионен отпуск имат право на еднократно обезщетение при съкращение между  60 000 и 80 000 лв.

За заетите в частните ТЕЦ-ве се предлага механизъм за диалог между частните инвеститори и държавата като гарант за трудовите и социални права на заетите там. Целта е да бъдат постигнати справедливи условия за предсрочно пенсиониране и справедливи нива на обезщетения при прекратяване на трудова заетост, близки до тези на държавните предприятия. Всички засегнати, работещи в частите ТЕЦ-ове имат право и да се включат в Програмите за преквалификация.

В точка четири на рамката за Социален договор, БСП предлага създаване на Свободни икономически зони във въглищните региони. Преобразуването им в зони, освободени от данъци, цели привличане на инвестиции и укрепване и модернизиране на европейското индустриално производство чрез иновации и нови технологии. Именно Програмите за преквалификациятрябва да бъдат обвързани с новите перспективи за заетост. Освен обезщетения при съкращение, в пета точка се предлага засегнатите работници да имат достъп до възможност за преквалификация, за да получат нови умения, подходящи за други индустрии.  Договорът, формулиран от БСП, акцентира върху развитието и внедряването на чисти технологии за екологично устойчив преход в следващата си точка. В него е взет предвид финансовия ангажимент на за осигуряване на близо 4 милиарда евро от ЕК за инвестиции в технологии като газификация на въглища, улавяне и съхранение на въглерод.

Точка седем предвижда създаване на Фонд за трансформация на Маришкия басейн. Предложено е неговият начален капитал да бъде в обем от 500 милиона лв., с гаранции за допълнителни 600 милиона лв. Целтаму е да се координира преустройството на минните обекти и да стимулира икономическото развитие в региона, осигурявайки разнообразна и устойчива икономическа база. Подобни Фондове ще има и за останалите засегнати райони. Финансирането за тази инициатива ще идва основно от Фонда за справедлив преход на ЕС, който подкрепя региони, изправени пред значителни предизвикателства поради прехода към климатична неутралност .

В точка осем Договорът разглежда предизвикателства и въпроси на съответствие. В нея е засегната темата за необходимостта от спазване на стандартите на ЕС, но и предоговаряне на екологичните и финансовите стандарти на ЕС във взаимодействие с останалите страни-членки, засегнати от закриването на въгледобивната индустрия. Стойнев подчерта, че това е възможна цел заради сигналите за промяна в позициите по отношение на постигане на справедливи екологични и финансови стандарти от страна на ръководството на новата Европейска комисия.

Започват засилени проверки за скорост по пътищата

автор:Дума

visibility 180

Полиция и доброволци издирват 73-годишна жена от Иваново

автор:Дума

visibility 171

ИТН връща мандата днес

автор:Дума

visibility 385

/ брой: 147

Водата измести палмовото масло в сиренето

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 147

Хранителната индустрия се обяви срещу засиления данъчен контрол

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 147

Плащаме с левове до 1 август догодина

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 147

Бюджетът на червено с 1 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 147

Ескалират безредиците във Великобритания

автор:Дума

visibility 375

/ брой: 147

Виетнамският президент стана и генерален секретар

автор:Дума

visibility 387

/ брой: 147

Крайнолеви саботирали жп мрежи в Германия

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 147

Криза отвън

автор:Александър Симов

visibility 418

/ брой: 147

Време е да се спрат

автор:Зорница Илиева

visibility 391

/ брой: 147

След белия мъж идва жената

visibility 361

/ брой: 147

Защитата при бедствия е колективна задача

visibility 362

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ