26 Август 2024понеделник16:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Зеленият октопод отново протяга пипала

Превърнаха благородната природозащитна кауза в бизнес, чрез който точат от държавата и еврофондовете милиони

/ брой: 162

visibility 547

Виктория Георгиева

Събитията от последните седмици, засягащи все взривоопасни теми (законът за ЛГБТИ пропагандата, драмите около Калин Стоянов, отхвърлянето на служебния кабинет на Горица Грънчарова от Румен Радев и т.н.), засенчиха повечето други новини.

Тома Белев, Борислав Сандов, октоподът от НПО-та и едни милиони

Някак съвсем между другото остана информацията, че Тома Белев, съпредседател на „Зелено движение”, бивш зам. министър на околната среда и водите, НПО активист, радетел за Зелената сделка и прочее, отново изплува на повърхността, като се оказа в работна група към Министерския съвет, представяйки се за „експерт по устройство на територията – урбанист”, макар да няма такова образование. За пореден път става въпрос и за конфликт на интереси, както когато той и Борислав Сандов – бивш вицепремиер и министър на околната среда и водите, защитаваха интересите на близки до тях неправителствени организации, вместо националните.
Още когато преди няколко години Сандов – човек без нито ден трудов стаж, се озова на поста вицепремиер и министър на МОСВ, той побърза да намести свои колеги от НПО сектора на ключови позиции. Единият е именно Тома Белев, който през 2003 година, като държавен служител - директор на Природен парк "Витоша", създава НПО - Асоциация на парковете в България и оглавява и Управителния съвет на друго НПО – "Зелени Балкани" – отново явен конфликт на интереси. Чрез втората организация, както и други, с които той по един или друг начин е свързан, се усвояват буквално милиони евро, спечелени по различни проекти.
Започвайки от близо 10-те милиона лева, за да се определят зоните по Натура 2000 в България, преминавайки през спечелването на конкурс за изготвяне на нов план за управление на национален парк "Пирин" на стойност 1 650 000 лева, също и Над 1 100 000 лева за "Опазване популацията и местообитанията на планинския кеклик (Alectoris graeca graeca) в България"; над 1 660 000 лева за "Възстановяване и опазване на крайречни гори - местообитания от Европейско консервационно значение на територията на община Димитровград"; над 1 330 000 евро по програма за укрепване и възстановяване на популациите на черния и белоглавия лешояд в България; 1 400 000 евро за възстановяване и укрепване популациите на вид сокол; над 2 000 000 евро за сходен проект за орли; 2 000 000 евро за опазване на пеликаните около Бургас; 2 700 000 евро за опазване на червеногушата гъска и прочее, и прочее.
При всички случаи

става въпрос за огромни суми,

а докато управляваха министерството, двамата, заедно с екипа си, съставен отново от НПО активисти, саботираха по един или друг начин ключови държавни проекти. Започвайки от спирането на довършването на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле, агитирайки да се изгради скъпият и ненужен тунел през Кресна, защото това беше предложението на швейцарското лоби в лицето на природозащитната организация WWF. А в България, то се представлява от жената на Белев; опит да се провали изграждането на тунела под Шипка, като изведнъж мястото се озова в резерват; затварянето на ТЕЦ „Брикел”, с което Сандов постави на риск хората от Гълъбово, които можеше да останат без топла вода; забраната гребците ни да тренират по река Ропотамо, както и дългогодишната борба на НПО активистите срещу ТЕЦ Марица; саботирането на зимния туризъм, отново с оправданието, че така защитават природата; редовните активности срещу родното Черноморие, като например постоянното тръбене, че видите ли, нашето море е най-мръсното, като миналата година Белев, точно в момента на договарянето с големите туроператори за сезон 2024 година, заяви, че МОСВ не оказвали необходимия контрол, а от Регионалната инспекция по околната среда и водите трябвало да спрат разрешителните за строеж, защото в общините Несебър, Бургас. Приморско и Царево се строяло в нарушение на всякакви закони.

Глобалното затопляне и Зелената сделка – любимата дъвка на НПО-тата

В последните седмици Белев отново имаше различни активности, като акцентът отново беше, че глобалното затопляне настъпва, а ние сме неподготвени за него. Всъщност не е никаква тайна, че Зелената сделка отдавна вече е обявена за една от най- големите измами, а всички климатичните апокалиптици, които непрекъснато тръбят, че трябва да се дадат тези и тези милиони за това или онова, са просто част от гигантска финансова пирамида, които през оправданието, че всичко, което правят е за доброто на света и природата, усвояват едни милиони, даже милиарди, докато размахват пръст какво може и какво не може да се прави.
У нас положението не е по-различно. Кои работещи предприятия трябвало да се закрият, защото замърсявали природата, къде можело или не можело да се изгради магистрала, защото иначе сме щели да нанесем необратими вреди на природата, какво можем да ядем и какво не можем. Както беше казал не много отдавна Сандов: „Бъдещето или ще е зелено, или няма да има бъдеще”. Желанието му (им) пък Мариците да затворят дори преди обявения срок през 2038, също не е тайна, за сметка, разбира се, на хилядите, които ще останат без работа.
Самият Белев наскоро отново се изяви по темата за въгледобивната промишленост и любимата му „Зелена сделка”, като каза, че страната ни е заложник на това да бъдат спасени 5000 работни места на заетите във въгледобивната промишленост, а средствата, които правителствата ни отделят, представляват нерегламентирана държавна помощ, което било незаконно.
Белев е превърнал по принцип благородната природозащитна кауза в бизнес, от който точи от държавата и различни еврофондове милиони, използвайки за параван НПО- тата, които има или в които по един или друг начин участва.

Експерти, еколози, касфони, масфони, тонколони

И макар да си мислехме, че се отървахме от двамата, след като вече не са на управленски позиции в държавата, се оказа, че министър-председателят Димитър Главчев е включил Белев в работна група към МС, и то като експерт – уж по устройство на територията – какъвто той не е. През април пък, Белев – този път като представител на инициатива „Зелени закони”, участва в заседание на Комисията по икономическа политика и иновации, където се противопостави на готвените промени в Закона за опазване на околната среда, които премахват на възможността за обжалване на втора инстанция по дела, свързани с оценката на въздействие върху околната среда (ОВОС) и екологична оценка по проекти, планове и програми, определени от Народното събрание или Министерски съвет за такива от национално значение, които промени целят ускоряване на важни проекти, вместо години наред т.нар. еколози и НПО-та да ги бавят нарочно.
Според „Зелено движение“ тази промяна противоречи на Конституцията и така ще се осъществят бързо големи проекти, в които някои партии имали сериозни икономически интереси. Много интересно – точно човек, който от години има финансови интереси, свързани с НПО-та, бавещи различни държавни проекти и инвестиции в ключови сфери, за сметка на техни, да говори за нечии други интереси, е нелепо.
Да не говорим, че Белев е и политическа фигура, и като такъв, присъствието му в различни парламентарни комисии, където обаче представлява разни НПО-та, е, меко казано, спорно и неморално.
Миналата година пък Върховна административна прокуратура извърши проверка на двамата поради съмнение за участие в схема за зелен инхаус на стойност 4.7 млн. лв, с цел заобикаляне на Закона за обществените поръчки, като стана ясно, че в края на мандата си като министър, без търг или провежането на конкурс, Сандов е подписал споразумение за 10 млн. лв. с Природонаучния музей към БАН.
А колко медии са отразили, че през 2017 година Белев беше осъден, че управлява незаконно Асоциацията на парковете в България, че през 2018 година Службата за борба с евроизмамите - ОЛАФ проверяваше проектите, спечелени от него и свързани с близки му НПО-та, че през 2020 година прокуратурата отново го разследва заради незаконното придобиване на Асоциацията на парковете в България, като е установено е, че НПО-то е собственик на редица имоти на територията на страната, закупени със средства от годините, когато там са членували само дирекциите на държавните паркове.
И никак не е случайно, че двамата със Сандов, както и организациите, с които са свързани, често биват наричани „Зелената мафия” или „Зеленият октопод”.

Флагман

20% поскъпване искат от "Софийска вода"

автор:Дума

visibility 401

/ брой: 162

Отменя се планираният за 27 август протест на хотелиерите

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 162

Взимат ви колата в Гърция, ако возите туби с бензин

автор:Дума

visibility 387

/ брой: 162

Затягат контрола върху ръчния багаж в самолетите

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 162

Германия и Франция арестуваха терористи

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 162

Социалдемократите са най-желани в Румъния

автор:Дума

visibility 393

/ брой: 162

В Сърбия няма да има преврати

автор:Дума

visibility 389

/ брой: 162

Накратко

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 162

Краят на романтиката

автор:Александър Симов

visibility 373

/ брой: 162

Срамно и неграмотно

visibility 403

/ брой: 162

Не съм се подписвал в този списък!

visibility 366

/ брой: 162

Зеленият октопод отново протяга пипала

visibility 395

/ брой: 162

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ