60% от свинското на пазара е българско
Едва една пета от говеждото месо е собствена продукция
/ брой: 229
Близо 60% от прясното свинско месо, което се продава на българския пазар, е родна продукция. Въпреки това българското производство е крайно недостатъчно, за да задоволи търсенията на потребителите, защото освен прясно, свинското се влага и в много преработени продукти. Това твърди изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) д-р Диляна Попова в интервю за БГНЕС. България задоволява едва 20% от пазарното търсене на говеждо месо със собствена продукция, а при пилешкото този процент е между 60 и 70%, допълни Попова.
Липсата на достатъчно българско месо е причина за внос от чужди страни. "Преди години България беше огромен износител на агнешко месо, предимно за арабските страни, което вече отдавна не е така", констатира Попова. Тя допълва, че агнешкото месо, което е традиционно и за българската трапеза по време на Великден и Гергьовден, обикновено е българско, пуска се само по празници и е напълно достатъчно за нуждите на пазара.
В последните месеци масово в социалните мрежи се твърди, че свинското месо от внос, предимно от Испания, което се продава на нашия пазар, много трудно се готви. На въпрос дали има разлика във вкуса на българското свинско месо и месото от внос, изпълнителният директор на АМБ заяви, че такава разлика няма.
"Животните, отглеждани в ЕС, се хранят по стандартизирани рецептури. Често храненето е с много по-строги регламенти, отколкото храненето при нас, хората. Никой производител, който отглежда свине или птици, не може да си позволи да променя състава на рецептурите, тъй като това ще се отрази на поголовието“, обясни експертът. Съветът към потребителите е да избират предимно българско месо, защото замразеното месо, което идва от далечна страна, и българското прясно охладено месо, имат различни вкусови характеристики. Охладеното месо има срок на трайност около 10 дни, а транспортът от други европейски страни до България отнема от два до три дни.
В последните години се наблюдават и промени в традиционните за отглеждане в България породи свине - предимно заради заболявания. "Един от свинекомплексите у нас отглежда нов хибрид, който се казва "черен ангел" и тепърва се налага на пазара. Това е кръстоска с източнобалканската свиня, която, за съжаление, след заболяването африканска чума по свинете е почти на изчезване", допълва Попова.
