08 Ноември 2024петък12:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Времето ще се задържи предимно слънчево. В по-голямата част от страната ще е почти тихо, в източните райони със слаб вятър от североизток. Сутрин на места в низините и котловините видимостта ще е намалена. Минималните температури ще бъдат между минус 3° и 2°, а максималните между 11° и 16°. Времето ще се задържи предимно слънчево. В по-голямата част от страната ще е почти тихо, в източните райони със слаб вятър от североизток. Сутрин на места в низините и котловините видимостта ще е намалена. Минималните температури ще бъдат между минус 3° и 2°, а максималните между 11° и 16°.

Безумия

/ брой: 143

автор:Евгени Гаврилов

visibility 6396

През тази седмица се очакват протести на производители на грозде и вино. Причината за тях са намеренията на НАП да въведе поредното безумно изискване - набраното грозде да не напуска масивите без да е получило съответния баркод, което се оказва, не е чак толкова лесна работа. Подобни протести не са за първи път.
„Лозарството в България загива от вашата некадърност“, това написаха на свой протестен митинг лозарите и винарите през пролетта на миналата година в София. Надеждата им беше, че служебното правителство тогава ще вземе мерки, за да подобри състоянието на сектора, но управляващите останаха глухи към исканията им. Иначе в нормативните документи е записано, че лозаро-винарският сектор е един от първите по значение. И вместо да се създават условия за неговото развитие, пречките към сектора се увеличават. Проблемите там не са от вчера.
Миналата година във Франция много винопроизводители не можеха да си продадат продукцията и държавата се намеси като им наля 200 млн.евро. Това автоматично свали цената на крайния продукт и го направи много по-конкурентен. В същото време килограм грозде у нас се изкупуваше за около 1,40 лв., а за литър вино отиват 3 кг грозде. Като добавим и разходите за бутилки ,етикети, кашон и логистика, можем да намерим обяснение защо в хипермаркета една бутилка българско вино е по-скъпа от бутилка френско вино. Как става това. Отговорът - субсидиите. Във Франция ги има , а у нас ги няма.
От дълги години лозарството и винарството страдат от липсата на адекватен план и стратегия за развитие. Затова всяка година у нас се унищожават около 50 000 дка лозови насаждения. Това са над 350 хил. дка, създадени и след това унищожени лозови масиви само през последните 10 години. Защото освен всичко друго родните производители са подложени и на нелоялна конкуренция. В България влизат грозде и винени продукти от Румъния, Сърбия, Македония, Молдова, най-много от трети страни, които обаче никой не контролира и не се знае къде отиват те. Освен това сега много е разпространена практиката да се произвежда българско вино с внесено от чужбина грозде. Лозарите искат приоритет на държавата  да стане изкупуването на българско грозде. Това разбира се не става. На тях им искат баркодове.

Служители в АЯР на протест за по-високи заплати

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 214

"Лукойл": Не продаваме рафинерията в Бургас

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 214

25 нови влака от "Шкода" пристигат до 2026 г.

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 214

Брюксел разследва "Виза" и "Мастъркард" за таксите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 214

Управляващата коалиция в Германия се разпадна

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 214

Харис обеща помощ на Тръмп до инаугурацията

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 214

В САЩ разработват план за мир в Украйна

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 214

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 214

Пътят на разбитите надежди

автор:Александър Симов

visibility 0

/ брой: 214

Непредсказуемият Тръмп

visibility 0

/ брой: 214

БСП е микросвят, отражение на прехода

visibility 0

/ брой: 214

Агнето сито и вълкът цял

автор:Гарабед Минасян

visibility 2

/ брой: 214

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ