14 Юли 2024неделя19:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

София спира да плаща заем за закъсалия транспорт

Столичната община ще вземе кредит от близо 200 млн. лева за строеж на метрото

/ брой: 35

автор:Деси Велева

visibility 440

Деси ВЕЛЕВА


Пореден пример за катастрофалното положение на градския транспорт в София дават от Столичната община с доклад за отлагане на изплащането на вноски по заем на Центъра на градска мобилност. Общинските съветници в комисията по транспорт към СОС трябва да обсъдят и гласуват днес анекс към договор за банков кредит, сключен между ЦГМ и Българската банка за развитие през 2020 г. 

Повод за заема отново бяха натрупалите се и неразплатени задължения на общинското дружество за извършената транспортна услуга към транспортните оператори "Столичен автотранспорт" и "Столичен електротранспорт". Заемът е за 15 милиона лева и трябва да бъде изплатен на 51 вноски почти по 300 000 лева всяка. Оказва се, обаче, че още от януари ЦГМ не обслужва кредита си заради задълбочаващите се финансови проблеми. През миналата година пътуванията на столичани са намалели с 27 на сто спрямо 2019 г. 

Затова сега се предлага Столичният общински съвет да одобри анекс и общинското дружество да бъде освободено от плащане на вноските за януари, февруари и март, като те бъдат разпределени пропорционално към главниците за следващите месеци. 

Различните общински дружества, свързани с градския транспорт на София, вече две години вземат заеми за поддържането на услугата. В същото време управляващите от ГЕРБ в кметството продължават да настояват за помощ от държавата. В противен случай заплашват с разреждане на линиите. 

В същото време Столичната община ще поеме нов огромен кредит, този път за строеж на метрото. Сумата е 195 милиона евро и ще бъде взета от Европейската инвестиционна банка за 25 години. Парите ще бъдат използвани за дострояване на метроучастъка от кв. "Хаджи Димитър" и жк "Левски", както и за новото разклонение от ул. "Шипка" до бул. "Цариградско шосе".

Общата цена на двата участъка е 769 млн. лева, като Столичната община ще осигури 409 млн. лева или 53% от средствата. Остатъкът от 360 млн. лева беше заложен за финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост на България. При последната му редакция правителството заложи намаляване на финансирането за метро до 217 млн. лева.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1664

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1556

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1856

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1866

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1882

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1707

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1733

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ