15 Юли 2024понеделник01:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

3 от 3

Националният ни отбор е на крачка от триумф в групата в Лигата на нациите

/ брой: 199

автор:Марин Милашки

visibility 1227

Националният ни отбор по футбол е на крачка от спечелване на групата в Лигата на нациите. "Лъвовете" на Петър Хубчев победиха и Кипър (2:1) и продължават без грешка. Те са с пълен актив от 9 т. и при успех утре над Норвегия в Осло, нашите ще си подсигурят първата позиция предсрочно. За тази цел кипърците трябва да се спънат срещу Словения. Дори и при загуба в Осло обаче шансовете за първото място остават реални.
България в същото време записа 4-ти пореден успех в една календарна година за пръв път от 21 г. За последно "трикольорите" спечелиха 4 мача от април до септември 1997 г. Тогава в квалификациите за Мондиал 1998 записваме последователно успехи над Кипър, Люксембург, Израел и Русия, за да се класираме за последен път в историята на родния футбол на Световно първенство. Последната такава победна серия на българските национали е от 17 ноември 2007 до 20 август 2008 г., когато регистрираме пет поредни победи. Те са част от серията от 10 мача без загуба (6 победи и 4 равенства). Серията тогава беше спряна с тежко поражение в контрола със Сърбия (1:6) в края на 2008 г. Тази поредица обаче не е в рамките на една календарна година. Сега победният поход стартира на 26 март с 2:1 над Казахстан на Мъри Стоилов в унгарското селце Фелчут. През септември сломихме Словения (2:1) и Норвегия (1:0) в Лигата на нациите, а сега дойде и обратът срещу Кипър.
Пред 10 000 души на "Васил Левски" Григорис Кастанос (41) смълча стадиона, след като прати топката в долния десен ъгъл на Пламен Илиев. Втората част обаче нашите излязоха преобразени и стигнаха до трите точки чрез великолепни попадения на Кирил Десподов (59) и Тодор Неделев (68). Асистент и за двата гола беше Страхил Попов, а за първия бекът на турския Касъмпаша получи брилянтен 40-метров диагонален пас от Неделев. Това е общо 13-и успех на "лъвовете" над кипърците в 14-ия мач срещу тях. Съставът не беше на ниво първите 45 мин., но след това игра доста по-добре. Самият Хубчев призна, че на почивката се е скарал на играчите. 21-годишният Десподов пък отбеляза първи гол с мъжкия национален отбор в неговия пети мач. 42-годишният Георги Петков остана на скамейката и така не успя да се превърне в най-възрастния вратар в Европа с официален мач с националния отбор. Капитанът Ивелин Попов в същото време настигна Димитър Бербатов по брой мачове за "трикольорите", като двамата вече имат по 78 участия.


Снимка Спортал
Кирил Десподов (вляво) се е преборил за висока топка с капитана на Кипър Джейсън Деметриу при обрата на България, за който нападателят на ЦСКА-Сф вкара първия гол


След мача

Петър Хубчев, селекционер на България:

"Понякога треньорите казват някои неща на по-висок тон. Много жалко, ако се е видяло, че сме излезли изплашени в този мач. Всеки трябваше да поеме своята отговорност, което ги направи може би малко по-сковани. След почивката съм по-доволен, само резултатът ако вземем дори. Никога не съм разделял мачовете на такива с по-голямо и с по-малко напрежение. Според мен напрежението срещу Норвегия ще е като сегашното. Ако направим слаб мач, най-лесно ще бъде извинението с умора. Ние обаче бягаме от тези клишета, ще се постараем да се представим добре. Всяка победа е крачка напред."

Ивелин Попов, капитан:
"Отдавна не ни се беше случвало да обръщаме, след като сме губили след първото полувреме. Кипър се защитаваше доста сериозно с 11 души. Бяхме подготвени и го очаквахме. Първото полувреме играехме по-бавно. Второто нещата ни се получиха. Има и такива мачове. Трудно е да държиш такова темпо 90 мин. Стъпка по стъпка ще станем много добър отбор. Важното е, че излязохме като голям колектив. Казахме си няколко думи в съблекалнята на почивката. Не сме постигнали нищо грандиозно."

Кирил Десподов, нападател:

"Изиграхме добро второ полувреме, доста повече желаехме победата. Видя се от всички, че 11 лидери на терена се раздаваха във всяка минута. Имаше дух. Трябва да сме здраво стъпили на земята, вдигнахме високо летвата с тези три победи. Вярвам, че ще успеем да се възстановим за мача с Норвегия. Дано да играем добре там, няма да е лесно. Ще се радвам за домакинството със Словения да напълним стадиона."

Ран Бен Шимон, селекционер на Кипър:
"Мачът можеше да се развие и в двете посоки. Пропуснахме да вкараме втори гол при 1:0. Този момент наруши нашия баланс. Горд съм от моите футболисти, те се раздадоха много. Мисля, че всички виждат, че имаме потенциал. Поздравявам България, те спечелиха трите си мача до момента."


 

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1664

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1556

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1856

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1866

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1882

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1707

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1733

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ