18 Ноември 2024понеделник13:06 ч.

За кафето и любовта, или за любовта към кафето

Освен обичайните съставки, винаги има и пикантна изненада, определяща по-нататъшното развитие на отношенията

/ брой: 62

автор:Альона Нейкова

visibility 7916

Да държиш чашата с две ръце и да вдишаш неописуемия аромат. Така започват сутрините на повечето от нас. С кафе. Горещо. Миризмата му ведро гъделичка обонянието. Изпускаш от устата деликатна струя въздух. По-скоро по навик, отколкото с надеждата, че напитката по този начин ще пари по-малко. Прилича на първа целувка. Предпазливо, леко напрегнато, с малки глътки опитваш вкуса. И щом се убедиш, че няма страшно, отпиваш истинската първа глътка. Опияняваща и ободряваща едновременно...

Кафето е сред най-предпочитаните начини за събуждане сутрин. Онзи, с нищо незаменим ритуал да се стоплиш и да подредиш разхвърляните мисли.
Хората обичат кафе. Защото всъщност то е символ на чувствата. Често и новото запознанство, и срещата със стар приятел започват с предложението "Да пийнем по едно кафе..." А загрижената, отдавнашна обич е озвучена с думите "Да си направим кафе?"
Любов и кафе. Любовта към кафето.
А капучиното е флирт. Замислен поглед. Лека усмивка. Интерес в очите. Никога не знаеш как ще го сервират. Освен обичайните съставки, винаги има и пикантна изненада, определяща по-нататъшното развитие на отношенията. С карамел - всичко ще е лесно и просто. Като игра, невинна детска забава с приятен вкус. Чувствата ще изчезнат също толкова бързо като бонбон, осигурявайки на участниците в случващото се малко удоволствие, но нищо повече. С канела - е обещание за приятелска топлина и непресторена загриженост. С шоколад - е сладък страстен порив, който може да прерасне в нещо повече.
Кафе американо - всъщност са леки, неангажиращи отношения. Но в ритъма на тангото. Всъщност отново игра.
Безкрайният вкус на мокачино - дълбокото усещане за взаимна любов и привличане. Когато нежността и горчивата жилка отдавна са преплетени в едно цяло и доставят истинска наслада.
Прекрасното лате - е знак за стабилността на отношенията. Без пикантната интрига и лекия чар на капучино. Липсва и небрежността на американо. Няма го и желания вкус на мокачино. Усеща се постоянството в най-чистия му вид, неразглезен от емоции, но с доста приятен баланс. Щастие и хармония в желан съюз.
Наситеното черно еспресо - е най-често горчивината от несподелената любов. Мъката от загуба - обикновено в компанията на стар коняк. Вкусът на това кафе е сравним с тъгата. Но пък помага да забравиш, изцяло да се отдадеш на работата. Горчиво е да го пиеш. Но понякога е просто необходимо, наистина се налага.
Нес кафе - това е навик, създаван с години. Когато екстрите се свеждат до малко сметана, капка мляко, бучка захар или лимон за по-голяма екзотика и изненада. Вкусът на цинично отношение към всичко. Защото такива са уроците на живота. Плюс лек аромат на песимизъм. Но човек понякога е доволен и от малко. Особено след тежък работен ден.
Разтворимо от пакетче - без каквито и да било прищявки и фантазии. Почти случайно. Знаеш, че лъскавата опаковка всъщност е прах в очите. Но продължаваш да поглъщаш кафявата мътилка, като мечтаеш все пак да опиташ нещо истинско. Нещо повече. Може би е крайно време да се замислиш - а търсиш ли където трябва?...
Истински щастливият човек е освободен от подобни въпроси. А с блеснали очи целеустремено върви по познатата улица. Отваря вратата на уютно заведение. С уверена стъпка се насочва към малката маса. Истински щастливият човек знае, че любов - това е, когато с усмивка казваш на сервитьора: "Две кафета, моля..." Любов е и когато ставаш по-рано, за да направиш кафе, а то вече е готово...



Неизменна част от всекидневието

Напрежението, с което е придружена всяка първа среща - какво да облечем, как да се държим, какво да правим - може да е наистина изтощително. Ако излезем на кафе обаче, не е необходимо да правим специални планове или да се гласим прекомерно. Приемаме го като неизменна част от живота ни. Пиенето на кафе може да е по всяко време на деня, в края на работните ангажименти, след обяд или сутринта.
Експертите съветват да започнете срещата с нещо класическо, което се пие и бързо, и бавно. Например, с еспресо. Ако нещата се развиват добре, винаги може да поръчате втора напитка. Да отпивате лежерно и да се взирате един в друг.
Изборът на кафе говори много за характера на човека. Просто се отпуснете и анализирайте ситуацията. Ако поръчва двойно еспресо, може би е след вечерно излизане предишния ден или се опитва да се събуди след купонджийска вечер. Иска филтър кафе или американо? Дали човекът срещу вас обича да действа бавно и да се наслаждава на всеки момент. Безкофеиново? Може би трябва да сте по-внимателни, не искате да има ядове, нали? Ако искате да изненадате човека, с когото имате среща, с оригинален избор, може да поръчате джинджифилово-канелено кафе. Тази напитка е пикантната версия на класическото мокачино. Истинско екзотично изживяване.
Кафето означава разговор. Когато го пиете на първа среща, имате уникалната възможност за много кратко време да опознаете другия. За разлика от шумните клубове, кафенетата са идеалното място за разговори. Ако искате да изпъкнете или изведнъж изчерпите темите за разговор, винаги може да говорите за това, което е пред вас - кафето. Има толкова много неща, които може да откриете в една чаша и да разнищите разликата между арабика и робуста. Да научите предпочитанията си - кафе, приготвено във френска преса или класическо еспресо. Със сигурност това ще даде нов тласък на общуването.
Лесно може да се измъкнете от среща на кафе. Ако тя не върви по начина, по който сте очаквали, имате шанса да си тръгнете много по-елегантно, отколкото от вечеря или клуб, без да изглежда зле за другия.



Как се сервира в различни страни

Традициите в различни държави по света повеляват към кафето задължително да се сервира още нещо.
* В Австралия го пият със сметана или мляко, като непременно държат да има и чаша минерална вода.
* В някои арабски страни тази напитка се поднася с чаша студена вода и купа с пресни плодове. Любопитно е, че ако пожелаете да ви донесат мляко и сладкиши, гарантирано ще срещнете учудени погледи и неподправено недоумение.
* В Африка предпочитат кафето да се пие, докато всички сладко си похапват месо, козе сирене или други деликатеси.
* Във Франция с кафето се сервират кроасани, сладко и мармалад. Също така често предлагат и портокалов сок.
* В Белгия и Швейцария поднасят само шоколад, който нерядко добавят и в кафето.



 

Инспекторатът на МС иска наказания в Министерството на културата

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

4 щама на грипа тази година

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

3 януари ще бъде учебен ден в София

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

Експерти алармират за криза с тока през зимата

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

Инфлацията рязко се ускорява през миналия месец

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

Застраховката на такситата поскъпва заради честите инциденти

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

Еврокомисията повиши очакванията си за българската икономика

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

Стреляха по резиденция на Бенямин Нетаняху

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

Тръмп гласи високи мита за Евросъюза

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

Гръцката полиция на крак заради демонстрации

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

Ново ниво

автор:Ина Михайлова

visibility 0

/ брой: 220

Това не са услуги

visibility 0

/ брой: 220

Иска ли Зеленски мир

автор:Юри Михалков

visibility 0

/ брой: 220

За лъжите и истините, свързани с „Гунди – легенда за любовта“

visibility 0

/ брой: 220

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ