14 Юли 2024неделя12:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Все пак живеем в България

Цената? 6 хиляди съкратени, поне 100 милиона лева обезщетения

/ брой: 205

автор:Дума

visibility 256

Спирдон СПИРДОНОВ

България ще посрещне 2015 г. с 28 хиляди военнослужещи. Тогава замислената от февруари насам военна реформа ще ознаменува своя край.
За спокойствието на хората в празничната нощ ще бдят... две механизирани бригади и няколко полка от Сухопътни войски, 3-4 зенитно-ракетни комплекса и договорените от предишните правителства самолети, вертолети и кораби. Всичко това - с нова командна структура на стратегическо, оперативно и тактическо ниво.
На семейната трапеза 6 хиляди бивши вече военнослужещи ще разказват на близките си пресни спомени от военната служба. Толкова ще бъдат съкращенията. Плюс около 1200 цивилни. За сметка на това обаче 3 хиляди вече ще са поели честта да бъдат т.нар. постоянен доброволен резерв. Така България ще разполага с единен (може да се каже, и - един) комплект сили, който трябва да е в състояние да изпълнява успешно целия набор от мисии и задачи както в мирно време, така и при кризи. Разбира се, с презумпцията, че сме членове на НАТО и определен фактор в Европейската политика за сигурност и отбрана.
Така съвсем накратко може да се резюмират резултатите от Прегледа на структурата на силите, които, макар и все още в непрецизиран вид, бяха огласени от министъра на отбраната Аню Ангелов в лекцията му при откриването на новата учебна година във Военната академия "Георги С. Раковски". В интерес на истината промените са логично и аргументирано подредени. В същия стил говори и заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев. Все пак, както се изрази министърът, става въпрос за седеммесечния труд на 16 работни групи от стотина офицери и цивилни служители от администрацията на МО, висшите командни оперативни звена и представители на щабовете на тактическите звена на Българската армия, както и ръководителите на пряко подчинените му структури.
Няма я обаче цената, и то - социалната! Колко ще струва всичко това на бюджета на държавата и на семействата на военнослужещите - съкратени или не? Поне 100-120 милиона лева ще отидат за обезщетения... Има ли разчети за последствията (не само от гледна точка на военната сигурност) от действия като привеждане в компактност на един или друг род войска?
Не оспорвам правилността на решенията. Просто питам дали се знае как ще бъдат компенсирани семействата, които ще трябва да се местят, останалите без работа съпруги, търсещите нови детски градини и училища? Колко ведомствени жилища се предвиждат за военнослужещите? Ще има ли бонуси за съкратените, освен познатите 20 заплати, за да могат да продължат да издържат семействата си и да се реализират по-нататък в живота си? Кога правителството ще увеличи възнагражденията в армията, защото това не се е случвало от година и половина? Ще се подобри ли най-сетне статусът на пенсионираните военнослужещи? Какво става със заложения в закона военноосигурителен фонд?
И на тези въпроси чакаха отговор слушателите, студентите, аспирантите и преподавателите, които изслушаха лекциите за прегледа на силите. Това би могло да стане, ако имаше поне няколко изречения от доклада на работната група за хората в отбраната със съответните предложения в закона и другите нормативни документи. Тогава щяхме да знаем социалната цена на прегледа.
Все пак военнослужещите и техните семейства живеят в България!



 

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1523

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1427

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1709

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1532

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1731

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1752

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1576

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1586

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ