09 Октомври 2024сряда15:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимка ДТ Варна

Габор Томпа поставя Шекспир във Варна

Първата постановка на прочутия режисьор в България е "Както ви харесва"

/ брой: 192

автор:Дума

visibility 260

Актьорите на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" работят над "Както ви харесва" от Уилям Шекспир със световноизвестния румънски режисьор Габор Томпа, президент на Съюза на театрите в Европа (UTE) и автор на над 100 театрални постановки на четири континента, научи ДУМА от Виолета Тончева. За първата си постановка в България той се спира на комедията "Както ви харесва" от Шекспир, след поредица от трагични заглавия, над които е работил, за да преоткрие отново комедията, а и защото: "Тази пиеса има и друга, много важна страна - тя може да бъде комедия или трагедия, или комбинация от двете, според това как я възприемате. В този смисъл изведох на първо място в режисьорската си концепция темата за Арденската гора като символ за бягство от несправедливо устроеното общество и неговите парламентарни порядки. С постановката визирам не XVI или XVII век, а нашата съвременност, защо не конкретно и Европейския парламент, и въобще Европейския съюз, който не функционира според очакванията ни и налага задължителни за всяка държава закони, противно на своята първоначална идея за европейско обединение. В "Както ви харесва" Шекспир натоварва с подобна авторитарна роля княз Фредерик, който обрича своя брат на изгнание. Възможен изход от ситуацията е бягството в Арденската гора, където естественият живот сред природата създава предпоставки за изграждане на ново справедливо общество - една утопия, която подобно на хипи културата търси спасение извън социалния контекст", изтъква режисьорът.
Друг съществен аспект в неговия прочит на "Както ви харесва" е паралелът между Арденската гора и театъра - в театъра всичко е възможно и в Арденската гора всичко е възможно: "Арденската гора олицетворява изкуството като илюзия, отразяваща бягството ни от потискащата рутина на действителността. И тази игра на идентичности, която предлага да се идентифицираш с някого другиго или с друг пол, съвсем не е безопасна. Ако повярваш в истинността на илюзията, това би могло да генерира различни от обичайните представи и усещания с трагични последствия", задълбочава анализа си на "Както ви харесва" Габор Томпа.
За постановката във Варна Томпа е ангажирал именити румънски творци - художничката Мария Миу, композитора Тибор Цари и хореографа Флорин Фиерою. Участват актьорите на Варненския театър: Валентин Митев, Станислав Кондов, Константин Соколов, Пламен Димитров, Гергана Арнаудова, Хенри Ескелинен, Недялко Стефанов, Свилен Стоянов, Стоян Радев, Пламен Димитров, Николай Божков, Николай Кенаров, Симеон Димов, Габриела Боева, Христина Джурова, Петя Ангелова и Сияна Начева.
Драматург на постановката, първата изява на българска сцена на Габор Томпа, е Аглика Олтеан - драматург в различни периоди на ДТ "Стоян Бъчваров", автор на юбилейния албум за 100-годишнината на театъра (1921 - 2021) и преводач от френския оригинал на "Инстинктът" от Анри Кистмекер.
Предпремиерата и премиерата на "Както ви харесва" ще са на основната сцена на 16 и 17 октомври, а на 31 октомври с "Инстинктът" ще бъде открита обновената след няколкогодишен ремонт Сцена-филиал на Варненския театър.

Урсула фон дер Лайен на съд за измама с ваксини

автор:Дума

visibility 491

/ брой: 192

Протестиращи в Тирана искат служебен кабинет

автор:Дума

visibility 453

/ брой: 192

Влизаме в сухопътен Шенген?

автор:Дума

visibility 442

/ брой: 192

Палестина преговаря за двамата ни заложници

автор:Юри Михалков

visibility 478

/ брой: 192

Реалност или химера

автор:Евгени Гаврилов

visibility 519

/ брой: 192

Бедните плащат повече за въглеродни емисии

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 192

Най-голямата ми радост е да помагам на хората

автор:Юлия Кулинска

visibility 484

/ брой: 192

БЪЛГАРИЯ или Пеевски?

visibility 494

/ брой: 192

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ