23 Юли 2024вторник13:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ръст в търсенето на ИТ специалисти

До края на 2025 година в България се очаква да бъдат разкрити над 14 000 работни места в сектора

/ брой: 138

автор:Дума

visibility 211

Ръст в търсенето на ИТ специалисти у нас отбелязват от сектора. За първи път от началото на 2024 година един от големите кариерни сайтове отбеляза ръст от 2% в новите обяви за работа в ИТ сектора. Данните от друг популярен сайт за обяви показват, че след като достигат 1500 обяви за работа в ИТ сектора в началото на годината, те вече са над 2100. Този брой е сравним с търсенето от началото на 2018 година, преди КОВИД-19 пандемията, която доведе до експлозивен ръст и невиждана скорост в сформирането на нови екипи. Данните през 2023 г. показаха ръст от 12% на фона на тенденцията от последните 5 години за ръст от 20-25%.
В настоящата обстановка компаниите търсят хора, които могат бързо да намерят мястото си в новия екип, а това включва както технически способности, така и редица меки умения и най-вече – умения за работа в екип, заяви Георги Брашнаров, член на Консултативния съвет на БАСКОМ (Българската асоциация на софтуерните компании). Според него ИТ секторът продължава да бъде двигател на българската икономика, а в него работят над 58 000 души, като едно работно място в сектора генерира почти 3 пъти повече данъци и такси от средното за страната.
В края на 2023 г. 90% от компаниите предвиждаха ръст в пазарния дял и продажбите си и въпреки че нагласите към назначаване на нови служители през 2024 г. бяха по-консервативни, проучване на водеща компания за подбор на персонал показва, че 44% от компаниите продължават да наемат служители всеки месец.
Членовете на БАСКОМ и целият софтуерен сектор настояват за все по-радикални образователни реформи, за да бъдат посрещнати нуждите на бизнеса от кадри. По последни данни, до края на 2025 година в България се очаква да бъдат разкрити над 14 000 работни места в сектора.

Банки отново вдигат таксите

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 138

Половин София остава без топла вода за 12 дни

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 138

ВАС отмени екостикерите за колите

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 138

Байдън напусна надпреварата

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 138

Кличко допуска референдум за мир

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 138

Курти обвини Сърбия за взрив край езеро

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 138

Накратко

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 138

Мътни води

автор:Евгени Гаврилов

visibility 167

/ брой: 138

Зад смокиновия лист

visibility 198

/ брой: 138

Bye-bye, Байдън

автор:Таня Глухчева

visibility 152

/ брой: 138

Празник на духа, наследен от Апостола

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 138

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ