31 Юли 2024сряда18:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Цветелина Пенкова: България трябва да гарантира ниските цени на електроенергията за индустрията и за младите семейства

За да възродим българската икономика, трябва да зададем базовите предпоставки на младите хора да се реализират и да отглеждат децата си в България

автор:Дума

visibility 627

„Зелената сделка се оказа неработеща, свръхамбициозните ѝ цели определено не отговаряха на исканията на европейските граждани и индустрия. Така не можем да имаме работеща икономика. Преразглеждането на цялата концепция започна през последната година на предходния мандат на Европейския парламент. Акцент сега ще бъдат нови производства и достъпни цени на електроенергията. Трябва да се определят конкурентните предимства на всички държави членки. Предимствата на България са много. Едно от тях са цветните метали – изключително богати сме на олово, цинк и мед, основополагащи за производствата и за изграждане на свързана електропреносна мрежа в Европа. Това ще е приоритет на настоящия мандат на Европейския парламент – финансиране и обезпечаване на ниски и предвидими цени на електроенергията. Трябва да изградим единен европейски енергиен съюз. Друго предимство на страната ни е експертизата и изключително подготвените ни кадри. Говорим основно за енергетиката и металургичния сектор.“ Това заяви евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова в предаването „Още от деня“ на БНТ.

Тя акцентира, че Зелената сделка се превръща в индустриална такава и посочи, че за страната ни ядрената енергетика е ключова в процеса по реиндустриализация. „Българските евродепутати бяхме едни от знаменосците и успяхме да спечелим битката за признаването на ядрената енергетика като стратегическа и устойчива. По отношение на темата за нови ядрени мощности в страната – поне има политически консенсус, че ядрената енергетика ще се развива. В Брюксел обаче има недоумение защо при наличието на готова инфраструктура в лицето на АЕЦ „Белене“, ние не се възползваме. Не трябва да се отказваме от този стратегически ресурс. Франция дори предложи помощ в посока възкресение на централата още в рамките на 2023 г. и 2024 г. Френският ядрен сектор работи със същите технологии. Политиката в тази посока до този момент е грешни“, заяви първият зам.-председател на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в Европейския парламент.

Цветелина Пенкова изтъкна, че друга грешка на страната ни е, че не сме успели да защитим национален си интерес по отношение на въглищните централи. „На България бе предоставен втория по големина размер на средства за целия Европейски съюз за подпомагане на заетите и работещите във въглищните централи. По Фонда за справедлив преход най-големите бенефициенти сме Полша и България. С този ресурс Полша успя да удължи живота на своите централи. Правителството на Денков не защити интереса на българската енергетика. В ситуация, когато има сериозен недостиг на ключови енергийни суровини и има огромно завишаване на цените на електроенергия, а в страната ни 1/3 от енергийния микс се базира на конвенционални мощности, за които използваме местни лигнитни въглища, можехме да се възползваме. Ние обаче не го направихме“, посочи тя.

„Няма конкретно договорени параметри. Това е грешка. Именно затова и позицията на БСП е много различна. Искаме ясен план, докато не се намерят работни места за всички заети в сектора, ние сме категорични, че ТЕЦ-овете не трябва да се затварят. Когато става въпрос за сигурността на българските граждани, индустрия и икономика, няма как да има противоречие с европейските ни партньори.“

В заключение Цветелина Пенкова акцентира, че фокусът както на ЕС, така и на България следва да бъдат ниските цени за електроенергията за индустрията и гражданите. „Ако искаме да възродим българската икономика, ние трябва да зададем базовите предпоставки на младите хора да се реализират и да отглеждат децата си в България“, изтъкна евродепутатът.

Гръцки бизнесмен с интерес към "Лукойл Нефтохим"

автор:Дума

visibility 635

/ брой: 144

Бизнес средата у нас се влошава

автор:Дума

visibility 584

/ брой: 144

Над 4,3 млн. са жилищата у нас

автор:Дума

visibility 589

/ брой: 144

Расте напрежението във Венецуела

автор:Дума

visibility 638

/ брой: 144

Протести в Сърбия срещу добива на литий

автор:Дума

visibility 674

/ брой: 144

Брюксел се сближава с Виетнам

автор:Дума

visibility 592

/ брой: 144

ЕС гласи нови мерки срещу Унгария

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 144

Дясната киселина

автор:Александър Симов

visibility 687

/ брой: 144

Кой ще въведе контрол

visibility 636

/ брой: 144

Заканата на Ердоган

автор:Юри Михалков

visibility 672

/ брой: 144

В капана на екстремните жеги

автор:Дума

visibility 635

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ