11 Ноември 2024понеделник19:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване в следващите дни, да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия. Прогнозите на метеоролозите са за влошаване на времето, понижение на температурите и снеговалеж. За 12 ноември е определен жълт предупредителен код за опасно време в Северозападна и Централна България в областите Видин, Монтана, Враца, Софийска област, София-град, Перник, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Сливен, Стара Загора и Пловдив. През нощта срещу вторник във високите планински части в Северозападна България дъждът ще премине в сняг. Прогнозите за Централна България са, че в Стара планина и Предбалкана ще се образува снежна покривка, която на места е възможно да достигне до 10 см. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване в следващите дни, да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия. Прогнозите на метеоролозите са за влошаване на времето, понижение на температурите и снеговалеж. За 12 ноември е определен жълт предупредителен код за опасно време в Северозападна и Централна България в областите Видин, Монтана, Враца, Софийска област, София-град, Перник, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Сливен, Стара Загора и Пловдив. През нощта срещу вторник във високите планински части в Северозападна България дъждът ще премине в сняг. Прогнозите за Централна България са, че в Стара планина и Предбалкана ще се образува снежна покривка, която на места е възможно да достигне до 10 см. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри.

Снимки Авторката

Великден

Празникът идва с дъхави козунаци и шарени яйца

В деня, в който незалязващата Светлина озарява дома ни, слагаме на трапезата символите на тялото и кръвта на Спасителя

/ брой: 83

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 12256

Великден наближава и от утре уханието на прясно изпечени козунаци ще завладее домовете ни, пекарните, фурните за хляб и магазините за хранителни стоки. Традицията повелява "Божественият хляб" да се пече на Велики Четвъртък (или на Велика Събота), така че още тази нощ ще започне подготовката за това свещенодействие.
Според Новозаветните предания след възкресението Си Исус Христос се явил пред апостолите, докато те били на трапезата. Неговото място по средата стояло незаето, а пред него имало хляб, предназначен за Божия син. С времето се наложила традиция да се оставя хляб в храма на Великден върху специална маса.
Писмени източници сочат, че историята на козунака води началото си от ХVІІ век във Франция и постепенно се разпространява в другите европейски страни. Според различни твърдения той е бил пренесен в България от Румъния в края на ХІХ и началото на ХХ век или в периода между 1915 и 1920 г. Смята се, че козунакът символизира тялото на Исус Христос.

Обредни хлябове

В миналото обредните хлябове се правят от брашно, само от пшеница, фино смляна и съхранявана по специален начин, с "мълчана, ненапита" вода, по ритуал, включващ трикратно пресяване, прекадяване, украсен със специални символи. Формата на хляба обикновено е кръгла или продълговата (колач), задължителни елементи са издатините, наподобяващи Великденски яйца, и тройната плитка, усукана, "прегърната" или преплетена, която символизира триединството. Козунакът се яде не по-рано от неделя на Възкресение, когато свършват Великите пости. Преди да се разчупи или нареже, той се прекадява и освещава с молитва.

Домашните печива

Всеки, който е имал щастието да расте покрай бабите си, помни ритуалното замесване на тестото в навечерието на Великден, с голям брой яйца и масло (според опитните домакини тайната на добрия козунак е в добавката на свинска мас), поне трикратно месене и премесване, кътане и обгрижване на тестото "на топло", за да втаса хубаво.
Всеизвестно е, че супите и готвените ястия може да се правят и "на око", но при сладкарството и печивата пропорцията и поредността на включване на продуктите е от съществено значение. Няколко числа за "ортодоксалните" кулинари: Тестото се омесва около 12 часа преди печенето. Маята се замесва с брашното, прясното мляко, щипка сол и щипка захар при температура 28-30 градуса, като стриктно се спазват посочените в рецептата количества продукти. При избора на съд трябва да имаме предвид, че докато тестото втасва, удвоява обема си. Най-традиционни сред добавките са стафидите и бадемите, за аромат - лимонова, портокалова кора и ванилия, но разнообразието от "пълнежи" е много голямо - орехи, шоколад, какао, локум, мармалад, плодове и т.н.
Готовото тесто се разделя на три равни части, от които се оформят дълги тесни ленти, в тях се поставя пълнежът, всяка се усуква леко, за да се "затвори", и се сплита плитка. Поставя се във формата и се пече в умерено загрята фурна - 180-200 градуса, около 40-45 минути. Дори да не получим най-добрия резултат от първия път (макар че и тук важи правилото за късмета на начинаещия), ще добием собствен опит по отношение на градусите, времето за печене и т.н. - да не забравяме, че всяка печка си има "характер".


Българи правят Работилница за козунаци в Синсинати

Присъствена и онлайн Работилница и готварски клас за месене и печене на традиционни козунаци организира Асоциацията на българите в Синсинати, съобщава за рубриката "БГ Свят" на БТА Диди Партридж - член на българското сдружение в Синсинати. "Козунаците са едно от любимите неща на великденската трапеза в България. Ако имате нужда от помощ при направата им, включете се в нашата работилница", пишат в анонса организаторите. Готварският клас е планиран за 4 май и ще бъде воден от пекаря Ирина Попова, която ще покаже техники за месене и "сплитане" на козуначеното тесто, както и "тънкости при неговото изпичане".
Асоциацията на българите в Синсинати е организация, чиято цел е да провежда благотворителни, религиозни, образователни и културни събития, които да насърчават разбирането на българското наследство и култура. Към асоциацията е основано и Българско училище "Родолюбие".


И кръвта Христова

Всички легенди за Великденските яйца са свързани с Разпъването на кръста, Смъртта и Възкресението на Божия син. Смята се, че червеното яйце е символ на кръвта на Спасителя.
По традиция яйцата се боядисват на Велики четвъртък или на Велика събота. Има различни начини, които ги предпазват от пукане при варенето - престояват час-два на стайна температура; поставят се в топла вода на котлона; нареждат се на един ред по дъното на съда; покриват се с поне 1 см вода; преди да заври, във водата се добавят няколко супени лъжици оцет и т.н. Но едно е задължително: да бъдат твърдо сварени.
С първото боядисано яйце, което е червено, се прави кръстен знак на челата на децата и младите жени за здраве, а яйцето се запазва до следващия Великден. В миналото яйцата са се боядисвали с природни бои: за червена - риган, червено цвекло, люспи от червен лук, за жълта - орех и кори от ябълка, за зелена - коприва... Сега на пазара има голямо разнообразие от цветове, флумастри за рисуване на фигури, стикери, прилагат се техники за изписване със специална писалка, декупаж с фигурални салфетки, поставяне на здравец и други листенца и обвиването им с дантела, тензух и др., рисуване с восък и т.н.
Яйцата, както и козунаците, може да се консумират едва когато настъпи Възкресението и приключи Великият пост, и следващите 40 дни - до Спасовден. Любим ритуал на децата е чукането с яйца, като всеки се стреми да открие "бореца" - поличба за здраве и късмет.

Качеството на водата се влошава

автор:Дума

visibility 568

/ брой: 215

Русия обединява най-големите си петролни компании

автор:Дума

visibility 750

/ брой: 215

Рекорден интерес към търг на "Булгаргаз"

автор:Дума

visibility 652

/ брой: 215

Държавата иска повече права върху "ЛУКойл Нефтохим"

автор:Дума

visibility 797

/ брой: 215

1500 са руските загуби на ден в Украйна

автор:Дума

visibility 742

/ брой: 215

СИРИЗА се разцепи

автор:Дума

visibility 631

/ брой: 215

Арестуваха турски журналист за огласена новина

автор:Дума

visibility 696

/ брой: 215

Накратко

автор:Дума

visibility 727

/ брой: 215

Ако няма разум

автор:Ина Михайлова

visibility 943

/ брой: 215

Задънена улица

автор:Таня Глухчева

visibility 494

/ брой: 215

Равносметката на 35-те години преход

автор:Искра Баева

visibility 556

/ брой: 215

Ще бръкне ли 51-вото НС в кутията на Пандора

visibility 486

/ брой: 215

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ