30 Юли 2024вторник21:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Виктор Орбан пред унгарската общност в Румъния:

ЕС върви към забвение

/ брой: 143

автор:Дума

visibility 377

Много страни по света постепенно застават на страната на Русия в конфликта в Украйна, въпреки указанията на Запада, заяви Виктор Орбан  в традиционната си реч пред унгарската общност в Румъния в румънския град Бейле-Туснад.
"През последните две години настъпи завой на 180 градуса. Западът нареди на света да се изправи срещу Русия. Но сега сме на етап, в който всички постепенно застават на страната на Русия", каза унгарският премиер.
Орбан посочи, че Руската федерация е подкрепяна от най-големите държави в света, включително от Китай и Индия, както и от Иран. "Изненадващо е, че членът на НАТО Турция и мюсюлманският свят изведнъж видяха в Русия партньор, а не враг", добави той.
Виктор Орбан заяви, че „Европейският съюз върви към забвение и предупреди за задаващ се нов, азиатски световен ред“.

Карта на европейски газопроводи, на първо място „Северен поток 2“. Показани са други тръбопроводи, водещи до Словакия, Унгария, България и Турция. Тръбопроводите имат стрелки от лявата страна, показващи пътя, по който вървят (от дясно на ляво). В речта си пред унгарската общност в Румъния Орбан заяви, че САЩ стоят зад експлозиите през 2022 г., които тежко повредиха газопроводите „Северен поток“, изградени за пренос на газ от Русия за Германия. Той нарече експлозиите „терористичен акт, извършен по очевидно указание на американците“ 

Унгария трябва до септември да разреши спора с Украйна за транзита на суров петрол от основния си руски доставчик, преди недостигът на гориво да удари страната. Киев затегна санкциите срещу компанията „Лукойл“, забранявайки й да използва украинската територия като транзитен маршрут за продукцията си. Това засегна тежко Унгария и Словакия, защото и двете държави, които получиха изключения от енергийните санкции на ЕС срещу Русия, са без излаз на море
                                                                                                                                                  
„Единственото, което Европа прави днес, е да следва безусловно американската външна политика на Демократическата партия, дори с цената на самоунищожение. ЕС трябва да се откаже от идентичността си на политически проект и да се превърне в икономически и отбранителен съюз. Настъпва промяна, която не е виждана от 500 години. Това, пред което сме изправени, е промяна на световния ред. Китай, Индия, Пакистан и Индонезия се превръщат в доминиращ център на света. Всъщност ние, западняците, тласнахме и руснаците към този блок“, каза Орбан.
Той заяви още, че САЩ стоят зад взривяването на газопроводите „Северен поток“,
изградени за пренос на газ от Русия за Германия. Той нарече експлозиите „терористичен акт, извършен по очевидно указание на американците“.
Премиерът на Унгария предупреди: „Тръмп е пред портите. Той може да спечели президентските избори в САЩ, което би създало ситуация, в която Европа ще трябва да понесе последиците от подкрепата си за войната в Украйна. Европейският съюз ще плати цената на тази военна авантюра и това засяга всички нас. Официалните представители на Брюксел ме критикуват за мирната мисия в Москва и Пекин, но това беше християнска мисия, а като християнин си длъжен да преминеш към действия...“
Орбан бе в Румъния и по друга причина – за да договори предпроектни проучвания за високоскоростна железопътна връзка Будапеща-Букурещ, особено важна за транспорта в Централна Европа. Той обсъди с румънския си колега пълноправното присъединяване на Букурещ  към Шенгенското пространство.
Унгария е изправена пред дефицит на горива,  ако Украйна не възобнови доставките на руски петрол, алармира началникът на канцеларията на Орбан и обвини Киев, че изнудва Унгария и Словакия - държавите, които държат на мира и прекратяването на огъня в Украйна.
Доставките от "Лукойл" през петролопровода "Дружба" бяха прекъснати този месец, след като Киев наложи санкции на руската компания. Но пратките на другите руски доставчици не бяха засегнати. От пресслужбата на словашкия премиер обясниха, че алтернативните доставки може да се окажат по-скъпи и технически непригодни за рафинерията в Словакия. По тази причина международната агенция Фич предупреди, че рафинериите в Словакия и Унгария са изправени пред сериозен кредитен риск.
Будапеща и Братислава настояват Европейската комисия да се намеси без забавяне. Но Михайло Подоляк - съветник на украинския президент, отхвърли тези обвинения и упрекна Унгария и Словакия, че „държат не на мира и справедливостта, а на отстъпки към Русия...“

Такса смет може да поскъпне седем пъти

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 143

София предупреди Скопие да не блокира коридор номер 8

автор:Дума

visibility 552

/ брой: 143

Потребителски организации скочиха срещу “Temu” и “Shein”

автор:Дума

visibility 526

/ брой: 143

Николас Мадуро спечели изборите във Венецуела

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 143

Крайнолеви били виновни за саботажите във Франция

автор:Дума

visibility 529

/ брой: 143

Ердоган се закани да нахлуе в Израел

автор:Дума

visibility 608

/ брой: 143

Мицкоски: Късаме български паспорти щом влезем в ЕС

автор:Дума

visibility 521

/ брой: 143

Заблудите на Мицкоски

автор:Велизар Енчев

visibility 605

/ брой: 143

Безумия

автор:Евгени Гаврилов

visibility 540

/ брой: 143

Гавра с правото

visibility 530

/ брой: 143

"Изключително разочароващи резултати"

автор:Дума

visibility 613

/ брой: 143

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ