08 Юли 2024понеделник16:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Николай Младенов с еднолична власт над дипломацията

Лустрацията на всички нива в МВнР мина на първо четене, опозицията я атакува пред КС

/ брой: 142

автор:Ралица Николова

visibility 983

Външният министър ще има едноличното право да се разпорежда с българската дипломация на всички нива, да уволнява и назначава както висшите дипломати, така и обикновените служители в МВнР. Николай Младенов ще може и без предупреждение да освобождава дипломати, за които Комисията по досиетата е изнесла информация. Пълната лустрация във Външно и едноличната власт на министъра са основните промени, залегнали в Закона за дипломатическата служба, който мнозинството прие вчера на първо четене.
Близо два часа продължи дискусията по закона в пленарна зала, като най-коментиран бе моментът с лустрацията на дипломатите. Очаквано сините, "Атака" и ДПС подкрепиха идеята на управляващите. Най-яростен защитник се оказа Иван Костов, според когото "не може някога да си се борил срещу империализма, а сега да работиш за НАТО". Той не видя и проблем в увеличените правомощия на министъра при кадруването в МВнР. Щом един човек вземал решенията, значи един човек щял да носи отговорността. Самият Костов не виждал кой по-добре от Младенов може да прокара тъй чакана реформа в дипломацията. Тъмносиният лидер не успя да разбере и критиките на опозицията по отношение на вратичката, която законът отваря за политически назначения. Костов се опита да защити идеята с думите, че трябва първо да си политик, а след това да се развиеш като дипломат.
ДПС и "Атака" обаче поставиха остро въпроса за двойния стандарт в отношението на управляващите към бившите ДС служители. Махаме дипломатите, но оставяме областните управители и висшите началници в МВР, припомни Венцислав Лаков от партията на Сидеров. Подобни бяха думите и на Неджми Али от ДПС, който поиска не промени, а изцяло нов закон за дипломатическата служба.
Левицата, очаквано, бе най-активна по време на дебата. От БСП обещаха щом законът мине на второ четене, да го атакуват пред Конституционния съд. Девет от текстовете в законопректа противоречат на конституцията, обяви Любен Корнезов. Той изрецитира членовете подробно и  призова управляващите чинно да си записват неговите забележки. "В това ваше законче има девет противоконституционни текста, има и други, но те са само за юридически камуфлаж, за баластра", започна професорът изказването си. Той се обърна към министър Младенов и попита риторично: "Коя е основната цел на това законче? Лустрация, дискриминация. Другото е заблуда", отговори си сам депутатът от левицата. Освен конституцията той цитира и четири международни спогодби и договори, на които България е член и които са в противоречие с новия закон. Да е ясно, ако приемете този закон с тази лустрация, в КС ще ви сразя, завърши патетично Корнезов.
Колегата му Атанас Мерджанов пък предупреди за прекалената власт, която се дава в ръцете на един човек. Този закон е опасен, единоначалието е издигнато в култ. Подриват се основите на българската политика за връзката между отделните институции, премахва се колективното начало при вземането на решения, от които зависи развитието на дипломацията, обясни депутатът. Текстовете, свързани с кариерното развитие, пък позволяват министърът да прави назначения с политически мотиви. Ангел Найденов бе още по-ярък в изказването си. Законът е само декор за вашата саморазправа с хората, които са служили на държавата, посочи той към мнозинството. Превръщате дипломатите в жертва на гузна съвест и реваншизъм, продължи Найденов. След това се обърна към министър Младенов с думите, че неговите колеги Цветанов и Ангелов могат само да завиждат за едноличните правомощия, които той получава.
В края на дебата Николай Младенов нагло неглижира въпросите на опозицията и се опита да критикува проф. Корнезов за държанието му. След това обясни, че "днес депутатите трябва да изберат дали застават на правилната или на грешната страна на историята".
С 92 гласа "за", 21 "против" и 13 "въздържал се" законопроектът бе приет на първо четене. Подкрепиха го ГЕРБ, Синята коалиция и независимите, левицата гласува против, а от "Атака" и ДПС се въздържаха.


Ликвидаторът


Един от първите коментари на приетия на първо четене законопроект се появи във фейсбук на страницата на евродепутата Кристиан Вигенин. "Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за дипломатическата служба. Вече мога да наричам Младенов председател на Ликвидационна комисия, а не министър. Стоян Ганев и Филип Димитров сигурно се гордеят с него", написа социалистът.

 

53% не са чули за промени в Конституцията

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 127

Доброволци от Русе откриха „Пътека на авлигата“

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 127

Енергетиците станаха заложници на хаоса във властта

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 127

Предлагат по-висок таван на ваучерите за храна

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 127

Започват проверки на екскурзоводите

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 127

Започва ремонтът на Дунав мост

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 127

Лондон иска рестарт на диалога с ЕС

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 127

Французите гласуваха на втори тур

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 127

България и Китай стават все по-близки

автор:Таня Глухчева

visibility 96

/ брой: 127

Накратко

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 127

Галактически кабинет

автор:Александър Симов

visibility 75

/ брой: 127

Посланията на Орбан в Москва

visibility 72

/ брой: 127

Нов сюжет за "Параграф" 22 "написа" вотът "2 в 1"

автор:Юлия Кулинска

visibility 82

/ брой: 127

Байдън задълбава кризата на „дълбоката държава“

автор:Юри Михалков

visibility 79

/ брой: 127

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ