30 Юли 2024вторник17:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

София предупреди Скопие да не блокира коридор номер 8

/ брой: 143

автор:Дума

visibility 541

“България следи с нарастваща тревожност изявления и декларации на официални представители на Северна Македония, насочени към нарушаване на международни ангажименти в областта на инфраструктурната свързаност вкл. чрез пренасочване на европейските средства за изграждане на железопътния компонент на Kоридор №8 към друг транспортен проект“, се казва в позиция на българското служебно правителство.
Миналата седмица македонският премиер Християн Мицкоски обясни, че страната му ще се откаже от Kоридор №8, който свързва България, за сметка на Kоридор №10, който свързва Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия и Северна Македония с Гърция.
“Трансевропейски Коридор №8, не е просто свързване на Република Северна Македония с България, а има за цел да повиши геостратегическата автономност на ЕС. Той се превръща и в ключов логистичен маршрут по южния фланг на НАТО от Адриатическо до Черно море и има огромно значение в настоящия геополитически момент. Отказът от изграждане на основни компоненти на Kоридор №8 отслабва колективната сигурност на Алианса“, заявява служебният кабинет.
Мицкоски аргументира намерението си с това, че "част от Коридор №8 завършва в задънена улица, в полутунел, без предвидимост". Става въпрос за изградения железопътен тунел от българска страна до границата със Северна Македония още по времето на Втората световна война в периода 1942 - 1944 г., когато България окупира Македония. На българска територия недостроен е участък от 2.5 км, докато македонците имат да изградят около 150 км релсов път. Мицковски засега отказва да води разговори със служебния кабинет на Димитър Главчев и казва, че ще изчаква редовно управление у нас.

Такса смет може да поскъпне седем пъти

автор:Дума

visibility 546

/ брой: 143

София предупреди Скопие да не блокира коридор номер 8

автор:Дума

visibility 536

/ брой: 143

Потребителски организации скочиха срещу “Temu” и “Shein”

автор:Дума

visibility 505

/ брой: 143

Николас Мадуро спечели изборите във Венецуела

автор:Дума

visibility 522

/ брой: 143

Крайнолеви били виновни за саботажите във Франция

автор:Дума

visibility 510

/ брой: 143

Ердоган се закани да нахлуе в Израел

автор:Дума

visibility 586

/ брой: 143

Мицкоски: Късаме български паспорти щом влезем в ЕС

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 143

Заблудите на Мицкоски

автор:Велизар Енчев

visibility 579

/ брой: 143

Безумия

автор:Евгени Гаврилов

visibility 513

/ брой: 143

Гавра с правото

visibility 500

/ брой: 143

"Изключително разочароващи резултати"

автор:Дума

visibility 590

/ брой: 143

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ