08 Юли 2024понеделник15:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Акценти

Байдън задълбава кризата на „дълбоката държава“

Либералната шуробаджанащина търси преизбиране на старческото слабоумие

/ брой: 127

автор:Юри Михалков

visibility 385

„Дълбоката държава“ в САЩ е в прединфарктен спазъм заради първия й човек Джо Байдън. Президентската кампания в САЩ започва да прилича на кампания по преизбирането на старческото слабоумие за държавен глава, в която движеща сила се оказва не само напънът да оцелее въпросната "държава", но също семействеността и шуробаджанащината.

Ултиматумът на демократите

От една страна, след катастрофалното представяне на Байдън на първия му дебат с Доналд Тръмп на 27 юни той е трябвало да приеме „зловещ ултиматум“, според „Вашингтон пост“, от представители на Демократичeската партия (ДП), които са поискали от него „незабавно да демонстрира своята годност за преизбиране или ще се сблъска с принудителното му оттегляне от надпреварата“. „Ню Йорк таймс“ разкри признанието на Байдън пред един от най-близките си хора, че е наясно дето не може да спаси кандидатурата си, ако в публичните си прояви и в предизборните срещи през следващите дни не успее да убеди обществеността в обратното. Той е амбициран да докаже, че провалът с дебата е изключение и никога няма да се повтори.
От друга страна, има редица признаци, че е негоден за втори мандат. Вижте, например, как е протекла подготовката на Байдън за дебата, за която писаха медии в САЩ. Той прекарал цяла седмица в резиденцията си в Кемп Дейвид, където му помагали над 10 служители. Още два дни репетирал в хангар и киносалон. Байдън отработвал отговорите си на въпроси, включително за възрастта му, участвал в симулирани дебати. Подготовката обаче никога не е започвала преди 11 ч. сутринта и на Байдън всеки ден е давано време за дрямка, твърди „Уол стрийт джърнъл“. Но въпреки 8-те дни репетиции, на дебата Байдън отговорял на въпроси съвсем различно от планираното.
На среща за набиране на средства в щата Вирджиния президентът обясни неуспешното си представяне на дебата с това, че малко преди събитието е решил да пътувал в чужбина: "Не послушах моите помощници и почти заспах на сцената. Това не е извинение, а обяснение. Не направих много умно нещо, като реших да пътувам по света“, каза той.
На редовен брифинг президентската говорителка Карин Жан-Пиер се опита да парира слабото представянето на началника й с довода, че се дължало на прекарана настинка, лош нощен сън и не е отражение на психическото му състояние. Тя също отрече, че той е болен от Алцхаймер или каквато и да е форма на деменция.

Раздори в Белия дом

Но разкритията за умствената дееспособност на Байдън се стоварват в медиите на САЩ като снежна лавина. Президентът изглежда все повече „объркан и летаргичен“, губи нишката на разговора, публичните му грешки също стават „по-чести и по-ясно изразени“, казват официални лица, които се срещали с него при закрити врата, твърди „Ню Йорк таймс“. Все повече помощници на Байдън изразяват съмнения в умствените му способности и „се възмущават от липсата на обективност от страна на началниците си“, пише американският портал „Ексиъс“.  
Както добави британският в. „Файненшъл таймс“, в ДП има недоволство от екипа на Байдън, че „не е бил прозрачен“ за влошеното здраве на президента, че "вътрешният му кръг крие нещо от всички нас". Някои от служителите на разузнаването, които ежедневно информиращи Байдън, са забелязали влошаващото му се състояние още през 2023 г.  
В самата администрация се шири недоволството сред по-ниските й нива от действията на върхушката й. Според медийни съобщения около Байдън се заформил кръг от лица, които не позволяват на други служители да се доближат до него. „В действителност той се среща редовно само с 10-20 души. Но дори в този кръг има още по-тесен вътрешен кръг от само шест души. Има свидетелства за „невероятна пропаст“ между администрацията и семейството.
Така или иначе част от „дълбоката държава“ в лицето на ДП и на елита настоява Байдън да се откаже от изборите явно с цел да бъде спасена същата тази „държава“. Тях ги тресе варианта САЩ да се превърнат в слаба държава като СССР при Брежнев или Русия при късния Елцин. Големи дарители на ДП вече отказаха подкрепа за Байдън, десетки законодатели, подготвят обръщение за отстраняването му от вота.
В последното си голямо интервю пред телевизия Ей Би Си Байдън наистина не допусна „грешки на езика“, не си губеше мисълта и се похвали, че той е „момъкът“, който е обединил НАТО, спрял  е Путин, осигурил е подкрепата на над 50 страни за Украйна и само той може да парира Китай. Но дори и това не убеди съпратийците в качествата на 81-годишния „момък“ – само трима демократи в Конгреса на САЩ са изразили подкрепа за него след въпросното интервю, писа  „Ню Йорк таймс“.
Но в отделно радиоинтервю 46-ят президент каза, че „съм горд да бъда, както съм казвал, първият вицепрезидент, първата чернокожа жена на длъжност при чернокож президент“.
За антибайдъновските сили алтернативи за президентската кандидатура са вицепрезидентката Камала Харис,  губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм и на щата Мичиган г-жа Гретхен Уитмар.
Редица авторитетни медии в САЩ и в чужбина също се обявиха срещу Байдън. Ето какво писа влиятелното британско списание „Икономист“ в своя редакционна статия. „Байдън не е подходящ за тази роля, главно поради спада на умствените му способности… Не можете да спрете международна криза, защото президентът има лош ден. Трябва ли да поверите кодовете за изстрелване на ядрени ракети на човек, който не може да довърши изречение?" Не може да се отрече трезвостта на тези доводи, макар и изразени от медия на глобалната „дълбока държава“ и англоскасонския хегемонизъм. Ефектен е изводът на списанието, макар и наполовина верен: „Изборът между Байдън и Тръмп е избор между неспособния и непотребния“.
 
Кой и защо стои зад президента

В същото време подкрепата за Байдън все още е силна. Влиятелни сили в ДП се опасяват, че евентуалното оттегляне на Байдън „само ще разцепи партията, което ще й навреди” на изборите. Отделно губернаторите демократи публично подкрепят президента за втори мандат, дори и онези, които са спрягани за евентуалната му замяна в президентската гонка. Твърди се също, че колебаещите се избиратели вече смятат Байдън за „слаб“ политик, но още по-малко харесват Харис, смятана от тях за още по-голяма заплаха „отколкото мъртвият Джо Байдън или Джо Байдън в кома“. Показателна е и финансовата подкрепа за Байдъновата кампания, получила 38 млн долара само за четири дни след проваления дебат с Тръмп. През юни тя е събрала 127 млн долара, а общо за второто тримесечие 264 млн. долара, което пък е със 75 млн. долара повече от първото.

 
Втори мандат и за „първата дама“
 

Засега обаче най-работещите и „конкурентноспособни“ причини за оставането на Байдън са далеч от политиката – суетността на семейството му и особено на съпругата Джил, която явно иска още един 4-годишен мандат на „първа дама“. "Единственият човек, който има най-голямо влияние върху него, е първата дама, ако тя реши, че трябва да се промени курсът, курсът ще бъде сменен", цицитира телевизия Ен Би Си осведомен източник. Според друг източник бъдещето на президентската надпревара се взема от "двама души - президента и съпругата му". По-рано „Ексиъс“ съобщи, че Байдън ще се оттегли от президентската надпревара, ако най-близките му роднини и приятели решат така. Влияние върху президента имат още по-малката му сестра Валери Байдън, синът Хънтър Байдън, за когото се твърди, че вече участва в работата на предизбориня екип на баща му, а също президентският приятел-съветник Тед Кауфман и неголяма група помошници в Белия дом.

Но тежката дума принадлежи на Джил. Веднага след проваления дебат именно тя е избила от главата му съмненията за годността му с довода, че 90-минутен дебат не може да зачеркне направеното него за 4 години. Впоследствие тя се появяваше с него в  специално подготвена рокля, върху която на разрични места бе избродирана дума Vote („Гласувай“) – сиреч за „половинката й“.

Като вицепрезидентша Джил прекара в Белия дом 8 години – от 2008 до 2016 година. Твърди се, че когато Байдън решил да претендира и за президетския пост срещу Тръмп пред 2020 г., това е станало не без егоистичния мерак на  Джил да стане  и „първата дама“ на САЩ. Очевидно тя е готова да стиска кокала на суетата си, дори във вреда на „дълбоката държава“. Без човек да е симпатизира на този тип „държава“, не е трудно да разбере онези в ДП, без да ги оправдава, които искат да я спасят от Байдънавата шуробаджанащина.

53% не са чули за промени в Конституцията

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 127

Доброволци от Русе откриха „Пътека на авлигата“

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 127

Енергетиците станаха заложници на хаоса във властта

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 127

Предлагат по-висок таван на ваучерите за храна

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 127

Започват проверки на екскурзоводите

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 127

Започва ремонтът на Дунав мост

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 127

Лондон иска рестарт на диалога с ЕС

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 127

Французите гласуваха на втори тур

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 127

България и Китай стават все по-близки

автор:Таня Глухчева

visibility 96

/ брой: 127

Накратко

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 127

Галактически кабинет

автор:Александър Симов

visibility 75

/ брой: 127

Посланията на Орбан в Москва

visibility 72

/ брой: 127

Нов сюжет за "Параграф" 22 "написа" вотът "2 в 1"

автор:Юлия Кулинска

visibility 82

/ брой: 127

Байдън задълбава кризата на „дълбоката държава“

автор:Юри Михалков

visibility 79

/ брой: 127

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ