03 Септември 2024вторник00:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Акценти

Родопска аритметика:

1 кг хубав мед струва колкото килограм домашно масло

/ брой: 167

visibility 1001

Паулина Йоргова


Карамфил Хаджийски е интересен родопчанин - атрактивен, искрен и прям. Той е един от най-начетените пчелари в Смолянско, който познава всички тънкости в производството на мед. Повече от 20 години е пенсионер, но времето не е оставило много белези по него. Намираме новия герой от поредицата „Фермерски истории от Родопите“ в село Тикале, което се е сгушило под прочутата Момчилова крепост.
„Аз по душа съм си селянин, обичам си селото, обичам и земята“, така накратко се представя нашият домакин. Той има прекрасна градина, в която всеки сантиметър площ е усвоен със зеленчуци и плодове, но първо ни води да видим неговите малки помощнички - пчелите.
„При пчелите от година на година нещата са променят. В Родопите, ако се получи около 10 кг от пчелно семейство – това е рекорд. Иначе, определено, климатичните промени тука също оказват много съществено влияние. И от година на година нещата не вървят на добре. Все по - малко млади хора са занимават с тази материя“, разказва Хаджийски.
През това лято още от началото на сезона през май, когато е активният период за нарастване на пчелните семейства, всеки ден е имало дъжд, получени са минимални количества нектар и пчелите трудно са се развивали.
После дошла пък незапомнената суша. Тя допълнително изсушава нектара в растенията, чието многообразие не се среща на друго място в страната.
Изследвания, които са правени на лечебната храна от региона, са показали, че лъжичка родопски полифлорен мед се добива от хиляда растения. Местните пчелари получават много ниски добиви, но качеството на продукцията е несравнимо с меда от равнинните части на страната.
„Пчелите слагат по мъничко на сандвича, наслагват различен нектар от различни цветя, оттам се получа палитрата и качеството“, разказва поетично Карамфил. През тази година за първи път от над 35 лета е събран боров манов мед. Големите жеги са причина да се получи иглолистен манов мед, който не се вади от питите, а се стърже ръчно на ръка.
За Карамфил пазарът на мед, произведен в Родопите не е проблем, а за образуването на цената тамошните пчелари използват стара формула, която отразява най-точно истинската стойност на лечебната храна.
И още: Тук от време оно цената на меда се формира от цената на кравето масло. Формулата е такава: 1 кг истинско масло от крава е равен на 1 кг мед. Ако маслото е 20 лева или 30 лева – медът също струва толкова.
Сметките продължават. Добър пчелен кошер сменя собственика си срещу стойността на една хубава овца.
„Няма пазарна цена, пазарната цена са маслото и овцата. От старите пчелари така знам и така правя. Аз никога не съм се интересувал от цената“, разказва родопчанинът.
Въпреки трудностите за пчеларите в момента, Хаджийски се надява по неговите стъпки да тръгнат повече млади хора от региона. В тънкия занаят той е просветил единия си син, който вече е поел семейния пчелин в граничното село Киселчово.
Наблюденията на Карамфил Хаджийски сочат, че младите хора, които искат да влязат в час, често се учат от интернет. А това, което расте по нивите, не е описано в социалните мрежи. За да станеш добър пчелар са нужни най-малко три години да следваш свой опитен колега. И най-правилната посока според Хаджийски е биологичното пчеларство.

Agri.bg

БСП изключи Корнелия Нинова

автор:Дума

visibility 1515

/ брой: 167

България има нужда от алтернатива на десните бюджети на ГЕРБ

автор:Дума

visibility 966

/ брой: 167

Електронните рецепти може да се изпълняват и частично

автор:Аида Ованес

visibility 950

/ брой: 167

С 12% поскъпнаха жилищата в София само за 6 месеца

автор:Дума

visibility 988

/ брой: 167

От Витоша се лови и таксува роуминг със Сърбия

автор:Дума

visibility 1047

/ брой: 167

Летището в Пловдив отново е изцяло собственост на държавата

автор:Дума

visibility 989

/ брой: 167

България е първа в ЕС по ръст на купени нови коли

автор:Дума

visibility 1001

/ брой: 167

Войната в Газа върви с акция за ваксиниране

автор:Дума

visibility 1088

/ брой: 167

Засилено присъствие на КФОР в Митровица

автор:Дума

visibility 1159

/ брой: 167

Белград успокоява Москва за "рафалите"

автор:Дума

visibility 1184

/ брой: 167

Накратко

автор:Дума

visibility 2894

/ брой: 167

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 1777

/ брой: 167

Защитете децата!

автор:Боян Бойчев

visibility 1881

/ брой: 167

Пчеларският сектор е поставен на колене

автор:Дума

visibility 1054

/ брой: 167

1 кг хубав мед струва колкото килограм домашно масло

visibility 972

/ брой: 167

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ