29 Юли 2024понеделник21:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Зрелището корида, или изкуството да предизвикаш бика

Щом се прочуе с уменията си, матадорът за едно участие може да получи хонорар от 100 хил. долара

/ брой: 181

автор:Альона Нейкова

visibility 5207

Коридата е традиционно испанско зрелище, представящо атрактивно надлъгване между човека и бика. Практикува се и в доста други страни, включително в Южна Америка. Самата дума "corrida" е образувана от глагола "correr", чието основно значение е "да бягаш", а преносният смисъл може да се тълкува като "да предизвикаш съдбата".

Освен че е задължителен елемент на всякакви градски и селски празници в Испания, на 14 август се чества рожден ден на коридата. Удивителното съчетание между спорта и изкуството, зрелището и майсторството, шоуто и свещенодействието с участието на наистина смели мъже и жени, всъщност се свежда до стриктното спазване на древни национални традиции.
Съществуват определени възрастови граници за онези, които искат да пробват уменията си в коридата. Момчета от 10 до 14 години са в групата на най-малките и излизат на арената, за да предизвикат подрастващи бичета. Тийнейджърите от 14 до 18 образуват отбора на юношите, а основните играчи се състезават най-вече до 35-40-годишна възраст, макар че има и изключения. Щом се прочуе с уменията си, матадорът за едно участие може да получи хонорар от 100 хил. долара.
За коридата се отглеждат специални бикове. Те са впечатляващи на външен вид, имат много дързък характер, а също така са и изключително издръжливи. До състезания се допускат 3-4-годишни животни с тегло 500-600 кг. Любопитен факт е, че в Португалия зрелището наистина е впечатляващо, но и най-малко кърваво. Въпреки разпространеното мнение, след битката животните не се изпращат на заколение, а ги връщат в специални ферми. Все пак коридата най-напред е красиво състезание между човека и бика, демонстриращо сила и ловкост, а не смъртоносна битка, показваща абсолютната липса на хуманност.

На рогата на биковете се слагат специални кожени калъфи за смекчаване на ударите. Това спасява живота на фуркадушите, както наричат в Португалия състезателите, прочути в Испания и по света като тореадори и матадори. От тях се изисква да са не само смели, но и да имат безупречно зрение, бърза координация на движенията и изключително хладнокръвие.
Трибуните около арената винаги са препълнени, защото коридата е популярна не само сред мъжкото население, но най-вече сред девойките. Младите момичета предпочитат да присъстват на тренировката на тореадорите, отколкото да се отдадат на шопинга или на някое друго развлечение. А да стане гадже на фуркадуш е една от най-съкровените мечти на всяка млада португалка.
Има тореадори, които се появяват на арената върху кон. Но тяхната подготовка за професията е по-различна, тъй като в началото те се научават първо да дресират помощниците си и отработват тактиката за поведение пред публиката. Подобни представления също са доста атрактивни, понеже е много важно какво ще е поведението не само на човека и бика, но и как ще реагира конят.

За най-жестока се смята коридата на Майорка (испанските острови), където животното се убива при всички положения. На други места, където зрелището също е изключително популярно, част от атракцията е тореадорът да реши публично дали бикът да умре от старост в специална ферма, където много добре ще се грижат за него и ще го използват за разплод, понеже се е представил достойно на арената, или да бъде екзекутиран пред очите на екзалтираните зрители.
Корида това е не само зрелище, но и истинско състезание на професионалисти, където призовете се присъждат от експертно жури и съобразно специалния рейтинг. Награда се дава на онзи тореадор, който успее най-много да доближи бика, докато животното още не е омаломощено. По-смелите дори се стремят да застанат на колене пред наведения към тях бик, без каквито и да било предпазни средства. Ако матадорът е впечатлил публиката, тя размахва бели кърпи, като по този начин подканва журито да даде на състезателя по-висока оценка.
Ако зрителите преценят, че животното остана без сили, започват да скандират: "La musica!", което означава, че оркестърът трябва да засвири мелодия, даваща началото на последния рунд на състезанието, за да се прекратят страданията на бика.

Според статистиката, която се води от 1747 г. досега, в резултат на несполучливи битки са загинали над 700 тореадори.
Заради жестокостта на коридата постоянно се водят спорове за отмяна на състезанията. В Барселона остават без зрелище през 2004 г., тъй като местното население успява да въздейства на властите с мотива, че им се насажда традиционното развлечение на испанците, докато градът е столица на автономната област Каталония.
Тореадор е доста уважавана и скъпо платена професия, затова се ползва с голямо търсене. Освен че искат да демонстрират смелостта си, мъжете същевременно осъзнават и влиянието си на нежния пол. Девойките често хвърлят на арената бельото си и други части от гардероба, за да привлекат вниманието на матадора, но на някои места това е строго забранено и се налага кандидат-булките да се ограничат с букети, носни кърпички или шалове.


Внимание: жена на арената!

Още преди близо два века в прочутите битки с бикове имат право да участват не само представители на силния пол. Като една от най-знаменателните в историята на тези състезания остава коридата, състояла се на 27 януари 1839 г. Тогава на арената излизат само жени, а най-известната матадорка в света е испанката Пахуелера.
Обаче в началото на ХХ век, когато страната е управлявана от фашисти, на нежния пол е забранено да участва в коридата. Дамите отстояват правото си да излизат на арената едва през 1974 г. Макар че женските представления с бикове така и не успяват да станат традиционни, както онези, в които участват мъжете. Но това е напълно обяснимо: шоу, в което преобладава безстрашието, повече прилича на тореадорите, матадорите и фуркадушите, в женски род дори името им изглежда нелепо...

Състоянието на "Мини Марица-изток" се влошава

автор:Дума

visibility 856

/ брой: 142

Помощи за бизнеса, ако токът поскъпне над 180 лв/МВтч.

автор:Дума

visibility 792

/ брой: 142

Депутатите искат да влезем в еврозоната от юли догодина

автор:Дума

visibility 778

/ брой: 142

Лозари и винари излизат на протест

автор:Дума

visibility 765

/ брой: 142

Киев проси ток от Словакия, на която спря руски нефт

автор:Дума

visibility 817

/ брой: 142

Ултралеви виновни за жп саботажа във Франция?

автор:Дума

visibility 789

/ брой: 142

Китай с литературен кът в Националната библиотека

автор:Таня Глухчева

visibility 748

/ брой: 142

Накратко

автор:Дума

visibility 692

/ брой: 142

Обръщение към българския народ*

visibility 793

/ брой: 142

Жалко за олимпизма

автор:Боян Бойчев

visibility 752

/ брой: 142

Горе главата – заедно няма кой да ни спре!

visibility 748

/ брой: 142

Българският сателитен синдром и Украйна

автор:Искра Баева

visibility 793

/ брой: 142

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ