07 Октомври 2024понеделник15:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Православен календар

Църквата почита на 7 октомври св. мчци Сергий и Вакх

/ брой: 190

автор:Дума

visibility 200

Св. мъченици Сергий и Вакх били уважавани от императора заради тяхната мъдрост и храброст

Светите мъченици Сергий и Вакх живели през третия век. Били жители на Рим. Имали високо образование. В зрялата си възраст се отличили като първи сановници при двора на император Максимиан, който ги обичал за тяхната мъдрост в съвещанията по големите държавни въпроси и за тяхната храброст в боевете. Този, който е желаел да измоли нещо от императора, се обръщал първо за ходатайството на Сергий и Вакх, известни като хора най-близки на владетеля и почитани от всички. Самите Сергий и Вакх малко ценели своето високо положение пред императорския двор. Те, като християни, мислели само за едно - как да угодят на Бога.
Предприето било жестоко гонение срещу Църквата. Максимиан се опитал да приложи всички средства, които според него са могли да унищожат в душите на християните вярата в истинския Бог. Той се учудил, като узнал, че и неговите любими сановници са християни.
Провеждало се шумно езическо празненство. Императорът се отправил към капището да принесе жертва. Подир него вървели велможите и военачалниците. Максимиан забелязал, че Сергий и Вакх не са дошли. Заповядал да ги доведат в капището и да вземат участие в обреда в чест на боговете. Но те отказали и след това почнали да увещават императора да се обърне към истинския Бог. Пламнал от гняв, Максимиан заповядал да снемат знаците им на високо звание, воинските пояси и пръстени. Императорски служители ги облекли в женски дрехи и почнали да ги развеждат из града за смях на всички. Но Сергий и Вакх счели не за позор, а за слава и чест да търпят хули заради Христовото име.
Максимиан започнал да ги увещава, но те останали твърди във вярата си. Въодушевени от любов и вяра, умъдрени от Пресветия Дух,

Сергий и Вакх изповядали Спасителя като Единороден Син Божи

Императорът заповядал да ги изпратят при един от източните управители на име Антиох, известен със своята жестокост и омраза към християните. Заповядал му, в случай че не успее, да ги накаже със смърт. Антиох се почудил, виждайки доведени при него като подсъдими царските велможи, за които знаел, че имат голяма сила пред императора. Сам той получавал от тях милост. Като узнал за какво са доведени, почнал да ги моли да се отрекат от вярата си. Опитал се да ги заплаши. Но те останали непреклонни.
Антиох заповядал да затворят Сергий в тъмница. За Вакх разпоредил да бъде безпощадно бит, при което той предал душата си на Бога. Християните тайно го погребали в пещера, в която сами се скривали при гонения.
В тъмницата Сергий скърбял за раздялата си със своя приятел Вакх. През нощта Вакх му се явил в светла дреха, със сияещо от небесна радост лице. Възвестил му, че вече е минал към вечния блажен живот. Той го укрепил за предстоящия подвиг. Сергий почнал радостно да очаква смъртта. На другия ден пак го подложили на нечовешки мъчения. И най-после бил осъден на смърт. Чул глас от Небето, който го викал при Господа, и радостно навел глава под меча на палача.

Властта обмисля по-високи данъци

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 190

Задава се пореден ремонт на VІ блок в АЕЦ "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 190

Съдът на ЕС спаси тировете от често връщане в България

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 190

Работим 17 години за собствено жилище

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 190

Бури и дъждове в Хърватия и Гърция

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 190

Мицкоски ни вини в предизборни игри

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 190

20% ДДС за частните училища на Острова

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 190

Накратко

автор:Дума

visibility 482

/ брой: 190

Пуснете алармата!

автор:Александър Симов

visibility 348

/ брой: 190

Защо тази партия

visibility 439

/ брой: 190

Опитайте да ми разкажете

автор:Мартин Карбовски

visibility 367

/ брой: 190

Даваме алтернатива на сегашната безпътица

автор:Барбара Пейчинова

visibility 406

/ брой: 190

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ