Храната на боговете, или защо всички обичат шоколад
Католическата църква смятала употребата на това лакомство за еретично поведение, към което причислявала още богохулството, изнудвачеството и съблазняването
/ брой: 157
Почитателите на какаовото лакомство вече 20-а година отбелязват на 11 юли Световния ден на шоколада. Празникът за първи път се чества през 1995-а и е измислен от французите. Но се смята, че най-напред ацтеките се научават да правят шоколад. Именно те го наричат "храна на боговете", по същия начин се превежда и "Theobroma Cacao" - латинското наименование на какаовото дърво, чиито плодове се класифицират според 400 аромата и 300 вкусови качества.
Твърди се, че Европа трябва да е безкрайно задължена на испанските конкистадори, които не само докарват шоколада на Стария континент, но и го кръщават "черното злато". Използват го за укрепването на физическите сили и увеличаването на издръжливостта.
Изтъкнати представителки на нежния пол го смятат за ненадминат афродизиак. Самата майка Тереза много обичала шоколад, а мадам Помпадур (френска куртизанка, метреса на френския крал Луи XV) била сигурна, че само какаовият деликатес може да разпали огъня на страстта. Едва в началото на ХХ век, с установяването на промишленото производство, вкусът на шоколада става познат и на обикновените хора, а не само на аристокрацията. Любопитен е фактът, че преди няколко века католическата църква е приравнявала употребата на шоколад на еретично поведение, към което причислявала богохулството, изнудвачеството и съблазняването.
С помощта на съвременни изследвания категорично е установено, че шоколадът съдържа елементи, допринасящи за релакса и психологическото възстановяване. Тъмните разновидности на лакомството стимулират изригването на ендорфини - хормони на щастието, които въздействат на центъра на удоволствието, подобряват настроението и поддържат общия тонус на организма. Съществува хипотеза, според която шоколадът има противораков ефект и може да забавя процесите на стареене.
Въпреки всички положителни качества, които се приписват на този десерт, учените са единодушни: шоколадът не е подходящ за сваляне на теглото. Защото е богат на хранителни вещества, включително и на мазнини, което означава, че е много калоричен. Но е факт, че консумирането му кара хората да се чувстват щастливи. След като изядат няколко парченца, повечето по-добре се справят с математически задачи, сочи британско проучване. Мнозина твърдят, че шоколадът допринася за по-добри резултати в мисловната дейност. Според статистиката в страните, където от него се яде най-много, има най-голям брой Нобелови лауреати.
На първо място по консумация на шоколад е Швейцария, където на човек се падат по над 10 кг годишно. Една идея по-назад са показателите на Австралия и Ирландия. В Норвегия на глава от населението се полагат малко повече от 9 кг, които също се изяждат в рамките на 12 месеца. Французите горе-долу са на едно ниво с българите с близо 5 кг на човек. Най-малко шоколад в Европа се консумира в Италия - едва 1,5 кг за една година. Първият в света паметник на несравнимия с нищо десерт е издигнат в руския град Покров, Владимирска област, на 1 юли 2009 г.
Експерти твърдят, че в какаовото лакомство се съдържат над 400 активни вещества, които имат висока антиоксидантна активност. Почитателите на тъмното изкушение живеят по-дълго от останалите - това е доказано с експеримент, продължил над 60 години. Също така шоколадът намалява риска от инфаркт при мъжете - със 17%. А италиански специалисти са на мнение, че онези, които хапват доста от този десерт, по-рядко страдат от слабоумие и старост. Чаша горещ шоколад успокоява болното гърло и потиска кашлицата, убедени са познавачи. Премахва и чувството на глад - достатъчно е да се изядат 10 грама, за да получи мозъкът сигнал за ситост.
По случай Деня на шоколада в различни страни по света се провеждат атрактивни фестивали и оригинални мероприятия, посветени на този сладък, в буквалния смисъл на думата, празник. За децата се организират посещения във фабрики, заводи и малки семейни цехове, където се прави шоколад. Именно там на всички желаещи се разкриват тайните на производството му, посетителите участват във всевъзможни конкурси, дегустации, изложби, ревюта и майсторски класове.
По-добър от секса?
Резултатите от най-нови проучвания сочат, че доста жени предпочитат да хапват шоколад, отколкото да правят секс. А някои по-впечатлителни представителки на нежния пол стигат и до зависимост от какаовото лакомство и шеговито се наричат "шокохолички".
Уролози от Милано са анкетирали близо 200 дами и се оказало, че онези, които ядат повече шоколад, изпитват и по-голямо удоволствие в леглото.
Зевзеци пък представят доста любопитни и същевременно шеговити "доказателства", че шоколадът е по-добър от секса:
- Можете да го имате, без да се напрягате.
- Шоколадът доставя удоволствие дори когато е мек.
- Наслаждавате му се толкова дълго, колкото имате желание.
- Ядете го и в присъствие на други хора.
- Хапвате го дори на работното си място и никой няма да ви уволни заради това.
- От него не се забременява.
- Не се налага да имитираш удоволствие.
- Споделяте го с други, без да се пазите, като не съществува и никаква опасност за вас.
- Шоколадът няма да има нищо против, ако ядете още шоколад.
- Когато му се наслаждавате, не събуждате съседите си.
- За него няма значение възрастта ви.
- Никога не ви разочарова!