01 Септември 2024неделя14:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кристиан Вигенин: Ще се справим с тежката ситуация, минавали сме и през по-лоши моменти

Корнелия Нинова нека преосмисли действията си и даде пълномощно на Атанас Зафиров

автор:Дума

visibility 329

"Ще се справим и с това, били сме и в по-тежки ситуации за 133 години история". Това заяви в ефира на БНТ зам.-председателят на БСП и председател на Групата на българските социалисти в ЕП Кристиан Вигенин по повод на процесите в левицата.

Социалистът обясни, че днес ще бъдат финализирани въпросите свързани с коалицията, следващата седмица ще бъде подписано коалиционното споразумение, след което Атанас Зафиров като и.ф. председател на БСП и председател на коалицията би трябвало да внесе документите за регистрация на изборите.  

Вигенин бе категоричен, че голямото ляво обединение е възможно само под водещата роля на БСП и това не се поставя под въпрос от никоя от партиите. "За пръв път на тези избори се очертава да няма други леви коалиции и партии, с които да се борим за гласовете на лявомислещите, а да се изправим заедно срещу десните и дясноцентристките формации", коментира той. По думите му в 10 работни групи между всички партии в лявото обединение се изработва обща предизборна платформа, а младежите от партиите работят върху младежка платформа. "Убедихме се, че политически и идеологически имаме много малко различия помежду си. Разбрахме, че само заедно можем да постигнем повече", заяви социалистът. По отношение на листите той подчерта, че има разбиране, че опитните хора трябва да бъдат гръбнакът на това обединение, но напред трябва да вървят по-млади кадри, хора които ще дадат нов хоризонт на лявото.  

На въпрос за регистрацията на БСП за изборите, Вигенин отговори: "Опитваме се да намерим най-доброто решение за партията, но Нинова не ни помага. Надяваме се днес тя да дойде на Национален съвет с пълномощно с името на Атанас Зафиров. Няма друго политически логично решение, както и от човешка гледна точка. Това е неясна за нас битка на няколко човека срещу легитимните органи на партията".

Той подчерта, че за разлика от при ДПС, в БСП Изпълнителното бюро заседава и взима решения, Национални съвет единодушно е възложил на Зафиров да изпълнява функциите на председател до избора на нов, както и да изпълнява всички действия свързани с регистрацията на БСП в ЦИК. "След като има това решение на Националния съвет, защо Нинова стиска регистрацията на партията и дава пълномощни на хора, които дори не са в ръководството, остава неясен въпрос", коментира зам.-председателят на БСП. Той подчерта, че всичко това е много разочароващо - да се подлага на риск регистрацията на партията за изборите.

Вигенин обясни, че на 10.07.2024г. Софийски градски съд е решил, че представляващ БСП е Зафиров и след което се е започнало с обжалване на решението и баване по всички възможни начини. "Предстои на 09.09.2024 г. Върховният касационен съд да вземе своето решение", обясни социалистът. По думите му до 21.09.2024г. ще има време да бъдат наредени листите и внесени в ЦИК. По повод заявките на Нинова, че тя ще подписва и няма да внася листи, които не и харесват, Вигенин коментира: "Това е извън нормалното политическо поведение, особено за човек, който 8 години е ръководил БСП. Не съм си представял и не съм искал такъв финал на нейното ръководство, но изборът е неин. Има още няколко часа да се върнат нещата назад".

На въпрос за изключването на Корнелия Нинова от БСП, Вигенин подчерта, че днес на Изпълнително бюро и след това на Национален съвет въпросът ще бъде обсъден.

Кристиан Вигенин коментира, че тече процес на събиране на всички леви формации, които са наясно че само едно силно ляво обединение може да спре разпада на държавността у нас. "Всичко това е поставено под въпрос от действията на Нинова. Те рушат перспективите пред лявото обединение. Не е късно да бъдат прекратени", призова Кристиан Вигенин.

Еврото идва у нас най-рано през 2026 г.

автор:Дума

visibility 1908

/ брой: 166

Данъчни проверяват българи със скъпи имоти

автор:Дума

visibility 1728

/ брой: 166

Павел Дуров пуснат под гаранция

автор:Дума

visibility 2241

/ брой: 166

Мицкоски разчита на диалог със София

автор:Дума

visibility 1970

/ брой: 166

„Татнефт“ дава петрол на Унгария и Словакия

автор:Дума

visibility 1618

/ брой: 166

Накратко

автор:Дума

visibility 7469

/ брой: 166

Да спасим БСП от хаоса

visibility 3413

/ брой: 166

Българският Сорос

автор:Иван Генов

visibility 4260

/ брой: 166

Престъпно

visibility 7326

/ брой: 166

Фейсбук е налагал цензура по време на пандемията

автор:Дума

visibility 1662

/ брой: 166

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ