13 Юли 2024събота15:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Валентина Богданова:

Защо ГЕРБ обезличават математическите гимназии?

Проблемът не се решава с позволяването и на другите училища да правят прием след V клас, казва депутатът от БСП

/ брой: 161

автор:Велиана Христова

visibility 293

- С проектозакона за училищното образование, който се обсъжда в просветната комисия на второ четене, се отнема досегашният статут на елитните математически гимназии и те се приравняват към останалите средни училища. Вие и колегата ви Ивелин Николов възразихте срещу това и внесохте предложение тези гимназии да имат статут на специализирани училища, но то бе отхвърлено от мнозинството на ГЕРБ в комисията. Какво всъщност следва от това?
- Предложението, което правим с Ивелин, е математическите гимназии да бъдат включени в списъка на специализираните училища, които могат да правят прием от V клас и след VII клас. Тези училища имат такава практика, имат сега такъв статут и основното им искане бе той да се запази. В продължение на час и половина обаче ни се обясняваше, че нашето предложение няма смисъл, тъй като проблемът бил решен, като правото за прием след V клас се дава на всички училища. Очевидно обаче проблемът никак не е решен. В закона са записани всички училища, които се определят като специализирани - например спортни, по култура, по изкуство. Математическите гимназии не са сред тях. Обяснението е, че е възможно сегашните математически гимназии да се преобразуват в математически училища, които приемат от I клас и обучават до ХII клас. И това - въпреки една много сериозна публична дискусия, която се състоя, че не може в първи клас детето да покаже специален интерес към определена наука, към математиката.
- Този разговор е воден още през 2006 г.
- Основателни бяха тогава аргументите, че подобни интереси и възможности детето може да покаже на една възраст около 10-11 години, което означава, че има логика ние да узаконим с поправка в закона приема на математическите гимназии в V клас. Което и стана. Сега всъщност математическите гимназии стават едни обикновени училища, могат да се определят като математически, но подобно на всички училища приемат от I клас. А всички училища всъщност вече по силата на автономията щели да могат да правят прием от V клас, включително на деца с математически способности.
- Какво става с математическите гимназии всъщност?
- Това, което става, е, че ние в момента съсипваме училищата, които подготвят две особени категории деца. Едната са децата с определен талант в областта на математиката, на природо-научните дисциплини. А другото е, че закриваме училищата, които обучават деца със сериозни проблеми - това са помощните училища. Всъщност, и аз твърдя, че помощните училища в сегашния си вид не са най-доброто и те могат да получат по-нов статут, но не да бъдат закривани. За съжаление това отношение към математическите гимназии ги прави стандартен тип училища. Те вече не са по-различни, те не са изведени напред, нямат този статут, който сега заслужено имат. Аз наистина не разбирам кому е нужно това и с каква цел се посяга на най-елитното, което имаме в образованието. Има ли някакво значение дали има традиция, дали има постижения, дали има елитно подготвени деца с изявени възможности, дали има амбиции, перспективи и пр. Няма вече никакво значение.
- Министър Сергей Игнатов ви каза, че правите тези предложения и говорите тези неща за пред медиите, за да им внушите колко лош закон правят от ГЕРБ.
- Съжалявам, че министър Игнатов трудно овладява нервите си. Да, има проблеми в закона, има проблеми с част от текстовете, с логиката, по която те са формулирани. Това не са политически проблеми, това не са наши партийни несъгласия. Твърдя, че и аз, и министър Игнатов днес подготвяме закон, който не е за мен, не е за него, не е и за този мандат, който тече в момента. Това е закон за бъдещите ученици, за бъдещото образование у нас, за бъдещите години. И тогава никой няма да ни пита кой какво е предлагал и за какво е гласувал. Ние носим солидарна отговорност за такъв закон като този за просветата, който е безкрайно важен за всички. Тежък е, сериозен е и аз твърдя, че дискусията, която ние сме предизвикали, е само и единствено експертна.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1030

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 961

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1111

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 997

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1123

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1120

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1019

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1038

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ