13 Юли 2024събота15:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Брюксел пусна указание за образователните програми за 2013 г.

Над 1,28 млрд. евро ще бъдат разпределени за проекти в програмите за обучение

/ брой: 203

автор:Велиана Христова

visibility 1287

Европейската комисия обнародва преди ден - на 28 август, специален наръчник "Каква е ползата за мен", в който е включено подробно описание на  направленията на програмата "Учене през целия живот" за 2013 г. Справочникът съдържа указания кой и как може да кандидатства с проекти, както и адресите за повече информация по всяко от направленията. 2013 г. ще е последната година на програмата "Учене през целия живот", която стартира през 2007 г. Идната година работещите в образованието от страните-членки ще получат безвъзмездно общо около 1,28 млрд. евро за проектите си за обучение в Европа. Основните подпрограми са 4 - "Коменски" за начално и средно образование, "Леонардо да Винчи" за професионално образование, "Еразъм" за висше образование" и "Грюндвиг" за обучение на възрастни. Отделно има хоризонтални подпрограми - за подпомагане на  политическото сътрудничество, езиците, информационните и комуникационните технологии (ИКТ) и ефективното разпространение и прилагане на резултатите. Подпрограмата "Жан Моне" стимулира преподаването и дебатите във вузовете по темите за европейската интеграция. Общата цел на програмата е до 5 милиона души да получат възможност за обучение в чужбина.
Справочникът е достъпен на адрес:
ec.europa.eu/education/llp/doc848_en.htm
 

КОМЕНСКИ
начално и средно образование

Целта е повече учители и експерти да получат възможност за квалификация в друга държава и да се осъществи по-добро партньорство между училища от различни държави. Поне 3 милиона ученици ще бъдат включени в обмена по време на програмата.
Асистентските позиции по "Коменски" позволяват на бъдещи учители да прекарат между 3 и 10 месеца в училища в чужбина. Същият е срокът, за който ученици могат да бъдат изпратени в училища в чужбина за запознаване с добри практики. В многостранните партньорства пък ученици и учители ще участват заедно в дейности на училища от други държави. За да кандидатстват, учениците трябва да се обърнат към своя учител, а учителите - към националната агенция. Повече подробности на адрес: ec.europa.eu/ education/lifelong-learning-programme/doc1208_en.htm.


Младежта в действие
извънучилищни учебни дейности

Подпрограмата насърчава мобилността в рамките на и извън границите на ЕС и окуражава включването на всички млади хора, независимо от тяхното образование, социална и културна среда. Кандидатства се с проекти за обмен, младежки инициативи и с проекти за демокрация на лица на възраст между 13 и 30 години, които насърчават участието в демократичния живот, предприемаческия дух и активното европейско гражданство. Младежкият обмен обхваща проекти, основани на партньорство между двама или повече партньори от различни държави. Дейностите трябва да са инициирани, организирани и реализирани самостоятелно от млади хора или в група или младежка организация на местно, регионално или национално ниво, както и на групи от две държави. Европейската доброволческа служба пък дава възможност на младежите да участват в доброволческа дейност в друга държава за срок до една година. Ръководство на програмата - на адрес: ec.europa.eu/youth/youth-in-action-programme/doc443_en.htm

ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ
професионално образование и обучение

Програмата помага на европейските граждани да придобият нови умения, познания и квалификации, признати в чужбина, за да се подобрят възможностите им за наемане на работа на променящите се пазари на труда. Тя подкрепя също иновациите и подобренията в системите за професионално образование и обучение. Един от очакваните резултати е предприятията да се разкрият 80 000 нови работни места. Подпрограмата подпомага работещите в областта на професионалното образование - учители, стажанти, ученици, завършили професионални училища, дипломирани студенти, асоциации (вкл. родителски). Могат да се финансират подготвителни посещения с цел намиране на партньори и изготвяне на проект. Кандидатства се през националните агенции по програмата. Информация - на адрес: ec.europa.eu/education/leonardo-da-vinci/doc1018_en.htm

ЕРАЗЪМ
висше образование

Това е една от най-старите програми на ЕС, тя работи от 25 години, над 2 милиона студенти са взели участие в нея досега. Тя подпомага мобилността на студенти, преподаватели и друг персонал. Студентите могат да се обучават между 3 и 12 месеца във висше училище в друга европейска държава, като не плащат такси и могат да използват в своята държава кредитите, получени в чужбина. Има възможности и за стажуване в предприятия или организации в друга държава. Преподаватели и персонал от вузовете може да прекарат до 6 седмици в чуждестранно висше училище партньор.
Съществуват и краткосрочни програми за студенти и преподаватели, те са с продължителност между 2 и 6 седмици и се организират от най-малко три висши училища от три различни държави. "Еразъм" подкрепя и проекти за модернизация и иновации във висшето образование - за разработване на нови учебни програми, сътрудничество между вузове и предприятия и виртуални кампуси (тези проекти са със срок до 3 години и включват най-малко три държави). Има възможност да кандидатстват и предприятия, синдикати, работодателски организации, а също и изследователски центрове. Могат да се изграждат академични мрежи от вузове и други партньорски организации за създаване на иновации в определени академични дисциплини. Подробна информация може да се получи на адрес: 
ec.europa.eu/education/erasmus

ГРЮНДВИГ
обучение за възрастни

Целта е да се повиши нивото на компетентност на възрастното население, както и да се даде шанс на хора в зряла възраст, които са напуснали училище преждевременно. Програмата обхваща всички нива и сектори на образованието за възрастни и всички форми на обучение: формално, неформално и неофициално. Могат да кандидатстват възрастни хора без образование и квалификация, институции, които предоставят образование за възрастни или консултации в тази област, музеи, предприятия, вузове, неправителствени организации. Финансират се проекти за обучение на възрастни на работното място, семинари, посещения, стажове и обмен на служители в образованието за възрастни. Повече - на адрес:
ec.europa.eu/education/lifelong-learning-programme/doc86_en.htm


Хоризонтални програми
помощни

"Езици"
Тази програма е помощна и предоставя допълнителна подкрепа за 4-те основни подпрограми - "Коменски", "Леонардо да Винчи", "Еразъм" и "Грюндвиг". финансират се основно подготвителни курсове и обучение по съответния език, както и курсове за повишаване на езиковите умения. 

Политическо сътрудничество и иновации

Финансират се анализи на политики и системи в областта на ученето през целия живот, подобряване на справочни материали, засилване на иновациите в образованието. Осигуряват се субсидии за европейски проекти за научни изследвания и сравнителни проучвания. Подкрепят се учебни посещения на лица, отговорни за вземането на решения, както и на други заинтересовани лица в сферата на образованието.

Информационни и комуникационни технологии

Проектите са за използване на технологии за разработване на иновативни практики за образование и обучение или за подобряване на достъпа до учене през целия живот. Акцентът е поставен върху ИКТ за целите на ученето през целия живот, особено за групи, подложени на риск от изключване.

Разпространение и използване

Финансират се дейности за осигуряване на максимално въздействие на проектите по линия на ЕС и за използване на резултатите на местно, секторно, регионално, национално и европейско ниво. Могат да участват директори на учреждения за образование и обучение, експерти на национални, регионални и местни управленски органи, служби за акредитация, както и изследователи, политически и системни анализатори в областта на ученето през целия живот.


"Жан Моне"
преподаване по европейска интеграция

Подпрограмата цели да стимулира усъвършенстването на преподаването, изследователската дейност и дебатите в областта на европейската интеграция във висшите училища. Финансират се кратки курсове по европейска интеграция - минимум 40 учебни часа, както и специализации в тази област. Заемащите постове в катедрите трябва да преподават най-малко 90 часа на академична година в дадената област. Катедри "Жан Моне Ad personam" са запазени за професори със значителни постижения или със забележителна биография като бивши практикуващи на високо ниво в сферата на изучаване на европейската интеграция. Финансират се и центрове за върхови постижения "Жан Моне" - многодисциплинарни структури за обединяване на ресурси по европейска интеграция в един или няколко университета и работещи под ръководството на катедра "Жан Моне". Финансират се и научни изследвания, свързани с европейската интеграция, конференции, семинари и кръгли маси. Информация - на адрес:
ec.europa.eu/education/jean-monnet/doc609_en.htm

"Еразмус мундус"
университетска мобилност в световен мащаб

Програмата подобрява качеството на висшето образование чрез стипендии и академично сътрудничество между Европа и останалия свят. Финансират се съвместни програми за следдипломно обучение или създаване на междуинституционални партньорства за сътрудничество между университети от Европа и от страни извън ЕС; както и стипендии за индивидуално обучение на студенти, които се предоставят на преподаватели в съвместните програми за следдипломно обучение или междуинституционално сътрудничество. Могат да кандидатстват вузове и научни институции, студенти, кандидат-докторанти. Информация на адрес: eacea.ec.europa.eu/erasmus_mundus


Срокове за кандидатстване:

Индивидуална ученическа мобилност по програмата "Коменски" - 3 декември 2012 г.
"Коменски", "Грюндвиг": обучение на работното място - 16 януари 2013 г.; 30 април 2013 г.; 17 септември 2013 г.
"Коменски": асистентски стажове - 31 януари 2013 г.
"Коменски", "Еразъм", "Леонардо да Винчи", "Грюндвиг": многостранни проекти, мрежи и съпътстващи мерки - 31 януари 2013 г.
"Леонардо да Винчи": многостранни проекти за трансфер на иновации - 31 януари 2013 г.
"Леонардо да Винчи": мобилност, "Еразъм" интензивни езикови курсове (EILC) - 1 февруари 2013 г.
"Жан Моне" - 15 февруари 2013 г.
"Коменски", "Леонардо да Винчи", "Грюндвиг": партньорства; "Коменски": партньорства "Comenius Regio"; "Грюндвиг": работни семинари - 21 февруари 2013 г.
"Еразъм": интензивни програми, мобилност на студентите за обучение и стаж и командировки с цел обучение на персонала - 8 март 2013 г.
"Грюндвиг": асистентски стажове, проекти за възрастни доброволци - 28 март 2013 г.

 

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1030

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 961

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1111

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 997

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1123

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1120

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1019

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1038

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ