19 Ноември 2024вторник16:47 ч.

Неков: Месото от Източнобалканска свиня е още една крачка по-близо до европейска защита за качество

автор:Дума

visibility 3681

Българският продукт месо от Източнобалканска свиня, идентифициран в кампанията на евродепутата Момчил Неков "Да защитим българския вкус" като потенциален кандидат за защита по европейските схеми за качество, е още една крачка по-близо до регистрация като български уникален продукт в европейската система. Това вече е факт, след публикуването на решение за изпълнение на Европейската комисия в Официалния вестник на ЕС в края на миналата седмица, който определя условията за износа на продукта към другите държави членки на ЕС. От 2007 г. съществува забрана върху износа на месо от уникалната за България порода Източнобалканска свиня поради спецификата на отглеждане на животното. Характерно за него е, че се отглежда на открито и на свободна паша в горските масиви на Източния Балкан. Това е естественият ареал на обитание на животното от над 2500 години. Характерно за породата е и специфичната й паша от горска растителност, вкл. няколко вида жълъди, благодарение на които се оформят и отличните вкусови качества на продукта, признати от видни родни и международни кулинари. Близо 70-80% от храната животното си набавя само в планинските и полупланинските райони на Източна България – по-конкретно Източна Стара планина и Странджа. Това и движението на животните правят месото и продуктите от него с много полезни качества. Свинското от уникалната за страната ни и Източна България порода съдържа и висок процент ненаситени мастни киселини, които неутрализират влиянието на лошия холестерол и са полезни за сърдечно-съдовата система. Свинята има много важна роля и за околната среда в районите, които обитава, защото животното помага за аерирането на почвата и също така обогатява нейния химичен състав. Ползите от традиционното пасищно свиневъдство на породата бяха представени на конференция, домакинствана от Неков в началото на септември в Брюксел. Месото от свинята е и задължителна съставка на Смядовската луканка, която е произлязла и се е произвеждала в едноименния град в Шуменско – Смядово. Мечтата на част от свиневъдите, запазили поминъка дори през годините на административни предизвикателства, е да възродят производството на уникалната българска луканка отново там. Месото от Източнобалканската свиня набира популярност благодарение на активната работа на Асоциация за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня. Продуктът е също така един от президиумите на българския клон на организацията "Слоу Фуд", която е партньор на Момчил Неков в неговата кампания "Да защитим българския вкус". С тази национална инициатива младият депутат, член на комисията по земеделие към Европарламента, популяризира схемите за качество на ЕС. Към момента по тях са защитени само два родни продукта – горнооряховският суджук и българското розово масло, за трети – странджанския манов мед, в момента тече първи етап на национално одобрение.

Властта би отбой за повишаване на социалните осигуровки

автор:Дума

visibility 594

/ брой: 221

До месец тръгва новият онлайн кадастър

автор:Дума

visibility 591

/ брой: 221

Агенцията по храните започва проверки преди Никулден

автор:Дума

visibility 539

/ брой: 221

Байдън подготвя Трета световна война

автор:Дума

visibility 537

/ брой: 221

Байдън подготвя Трета световна война

автор:Дума

visibility 571

/ брой: 221

Хиляди протестираха срещу Роберт Фицо

автор:Дума

visibility 517

/ брой: 221

Сблъсъци в Нидерландия заради коледна традиция

автор:Дума

visibility 519

/ брой: 221

Абсолютна липса на сърце

автор:Александър Симов

visibility 552

/ брой: 221

Злокобният Байдън

автор:Юри Михалков

visibility 527

/ брой: 221

Неадекватни решения и хаос заплашват енергетиката ни

visibility 544

/ брой: 221

Мъчи ни безводие, а има забавени проекти

visibility 544

/ брой: 221

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ