09 Ноември 2024събота18:40 ч.

ВРЕМЕТО:

В събота вятърът ще се ориентира север-североизток и ще се усили. С него ще прониква по-студен въздух и максималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат между 8° и 13°, в София - около 13°, на морския бряг – 10°- 11°, на места в Южна България - до 15°- 16°. Облачността ще се увеличава и в края на деня в североизточните райони ще завали дъжд. В събота вятърът ще се ориентира север-североизток и ще се усили. С него ще прониква по-студен въздух и максималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат между 8° и 13°, в София - около 13°, на морския бряг – 10°- 11°, на места в Южна България - до 15°- 16°. Облачността ще се увеличава и в края на деня в североизточните райони ще завали дъжд.

Снимки Архив на НЧ "Любен Каравелов 1897"

Традиции

Празник за душата в Куртово Конаре

Унгарска група и гости от Япония са част от 16-ото издание на колоритния фестивал

/ брой: 166

автор:Надежда Ушева

visibility 9194

Рок, танци, изложби, конкурси, много лютеница и разнообразие от местни храни предлага XVI издание на "Куртово Конаре фест", който очаква своите гости и посетители от 6 до 8 септември в село Куртово Конаре, община Стамболийски, Пловдивска област. Той се организира от Народно читалище "Любен Каравелов 1897" в селището. Започнал като фестивал на чушките, доматите, традиционните храни и занаяти, той се превръща в едно от най-значимите събития в региона. Днес предлага много повече - фолклорна и съвременна рок, джаз и блус музика, арт работилници, интересни срещи, фермерски и занаятчийски базари и забавления за всички възрасти.
Целта на фестивала е да подкрепи местния поминък и да предложи качествен културен продукт. Като цяло идеята ни е, че културата може да допринесе за развитие на икономиката и да съживи региона. Така и става: нови заселници - всички къщи в селото вече са изкупени, включване в международни мрежи, нови проекти на читалището, които надграждат идеята за фестивала и целогодишно се организират събития, свързани с храни, казва за ДУМА Емилия Шушарова, секретар на НЧ "Любен Каравелов 1897" и председател на Организационния комитет на фестивала. През годините се разви и местен занаят - работа с царевична шума, с много награди и международни изложби, включихме се в световното движение "Слоу фуд" - за опазване на традиционни сортове и храни, ходим на изложения в чужбина, посочва Шушарова. Тя разказва, че "Куртово Конаре фест" започва през 2009 г. като фестивал на чушката, домата, традиционните храни и занаяти. Това бе първият читалищен форум, свързан с храни, и бе иновативно събитие. Нашето разбиране беше, че храната е част от културното наследство и наред с песните и танците може да я представя по-добре, отбелязва секретарят на читалището.
Получават подкрепа от Община Стамболийски и Кметство Куртово Конаре, както и от местни хора и бизнес, но най-вече чрез участието в проекти по различни програми.
Тази година сред основните ни донори са "Лидл" и фондация "Работилница за граждански инициативи" чрез нашия проект "Мултикултурен диалог чрез изкуство" - програма "Ти и "Лидл" за нашето утре" и инициативата на читалището "Нашата Европа" по проект "Права и ценности", финансирана от ЕС и фондация "Работилница за граждански инициативи", посочва Емилия Шушарова. Събитието е част от Културния календар и се гордее с много национални и международни награди. Сред тях е отличието "Европейски посланик на добри практики, иновации и развитие на общности", връчено им в Брюксел през 2019 г.
Според предварителната програма акценти в тазгодишното издание са унгарската група "YSRA" - в концерта от първата вечер, 6 септември. Турският фотограф Ахмет Четин, носител на международни награди, ще открие същата вечер своя фотоизложба. Международното участие включва и група от 23-ма студенти и преподаватели от Гастрономическия университет в Кийото, Япония, отделни изследователи - антрополози, етнолози и др. Още в петъчната вечер публиката ще има възможност да присъства на Арт работилници - кошничарство, работа с царевична шума, на площада на селото. Изложба живопис на Кирил Киров, рок-етно-джаз концерт с участието на група "Таралеща", "Ревю" и специалното участие на Георги Мархолев допълват фестивалния афиш.
През втория празничен ден, 7 септември, посетителите ще видят как се приготвя автентична доматена супа от 11 ч., а петнайсет минути по-късно предстои дегустация от журито на домашно произведени лютеници за класиране в конкурса "Царица на лютеницата". От 14 ч. започва фолклорен блок в две части - с участието на самодейци от читалища от страната. Програмата ще продължи от 17 ч. с приветствия на гости, награждаване на "Царицата на лютеницата" и победителите в другите конкурси. Съботната вечер ще приключи с танцов спектакъл на Фолклорния ансамбъл "Шевица" и концерт с участието на група "Основно ветрове" и група "Нещо цветно".
Най-малките ще могат да гледат детско представление на 8 септември от 11 ч. Следва приготвяне на Диско-супа, което ще рече супа от дарени продукти. Фестивалът ще приключи със заключителни срещи - пленери, а официалното му закриване е от 14 ч.
Всички ще се насладим на прекрасното изкуство на професионалистите и любителите творци, придаващи неповторим колорит на проявата, подчертава секретарят на НЧ "Любен Каравелов 1897". Накратко казано, "Куртово Конаре фест" е празник за душата в съчетание с красива музика, различни изкуства и любима храна!

Защо в Куртово Конаре?

Куртово Конаре е прочуто със земеделието си. През 1894 г. в мелницата на Александър Димитров (Дядо Александър) е смлян първият килограм червен пипер не само в селото, а и в страната. През 1896 г. пак тук се отглеждат първите ранни домати в България, пренесени от Цариград, благодарение на Александър Димитров.
У нас фъстъците са сравнително нова култура. За първи път те са засети на площ от 7 дка в Куртово Конаре от Ангел Димчов през 1896 г. Получeните 1200 кг плодове са били доказателство, че това тропическо растение може да вирее и в България. Кричимското поле и до днес се дава като пример в учебниците по география като богата и плодородна част от страната и най-подходящото място за отглеждане на зеленчуци. Неслучайно един от първите ни хладилници е построен в Куртово Конаре през първата половина на XX век, а най-добрият български сорт пипер е наречен "Куртовска капия". От 2014 г. благодарение на създадения Конвивиум към "Слоу фуд" местните сортове розов домат - "голям, бабин", и ябълката "Куртовка" са вписани в Световната съкровищница на вкусовете.  
Обикновено се изследват песните, танците и материалната култура на българите. По-слаби проучвания има в областта на поминъка, обредната дейност, традиционните храни. Селището със своето местоположение и водеща роля в областта на зеленчукопроизводството и преработвателната промишленост има нужда от реклама, която ще подпомогне земеделските производители. Младото поколение ще научи повече за поминъка на своите предци и ще може да доразвие традицията със свежи идеи.

Служители в АЯР на протест за по-високи заплати

автор:Дума

visibility 1746

/ брой: 214

"Лукойл": Не продаваме рафинерията в Бургас

автор:Дума

visibility 1742

/ брой: 214

25 нови влака от "Шкода" пристигат до 2026 г.

автор:Дума

visibility 1100

/ брой: 214

Брюксел разследва "Виза" и "Мастъркард" за таксите

автор:Дума

visibility 1599

/ брой: 214

Управляващата коалиция в Германия се разпадна

автор:Дума

visibility 1744

/ брой: 214

Харис обеща помощ на Тръмп до инаугурацията

автор:Дума

visibility 1725

/ брой: 214

В САЩ разработват план за мир в Украйна

автор:Дума

visibility 1767

/ брой: 214

Накратко

автор:Дума

visibility 1752

/ брой: 214

Пътят на разбитите надежди

автор:Александър Симов

visibility 1489

/ брой: 214

Непредсказуемият Тръмп

visibility 1560

/ брой: 214

БСП е микросвят, отражение на прехода

visibility 1589

/ брой: 214

Агнето сито и вълкът цял

автор:Гарабед Минасян

visibility 1442

/ брой: 214

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ