29 Юли 2024понеделник18:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Цената на рибата гони рекорди

/ брой: 142

автор:Дума

visibility 89

Незапомнена жега на морската вода изгони рибата навътре в морето и затова цената й на борсите скочи двойно. Черноморско прясно попче е поскъпнало двойно и сега се продава по 14 лева за килограм. Черноморският пресен сафрид се предлага по 15 лева килограма, а преди бе по 10-12 лв., твърдят търговци. 13 лева е пресният барбун, 10 лева е черноморският пресен кефал, 18 лева са пресните калмари, а черноморският пресен паламуд (едър, не циганка) е 15 лева. Толкова е и когато наесен се появят първите едри риби. Тук под “пресен” със сигурност, както и за всички риби, се има предвид изваден от фризер, защото морето сега е празно, казват рибари.
Те също така се притесняват, че високата температура на водата, означава, че и кислородът е по-малко. Ако продължава да се повишава, това означава, че мидите може да загинат.
За това дали ще има или не паламуд, се спори преди всяка есен. Рибарите смятат, че пътят му няма логика. Понякога се появява през година. Според други, след “пълна година, следват две празни". Други сочат, че пасажите идват през нечетен брой години.
В Каварна току-що уловен сафрид се харчи за 10 лв. килото, а калкан без посредник може да се купи за 27 лв. В социалните мрежи валят оферти от различни места по Северното Черноморие за пресни миди по 3-4 лв. килото. Търпеливи въдичари дебнат на буните край Варна за зарган. По-непретенциозните залагат стръв за илария в канала море-езеро във Варна. Там се хваща и гюмюш, който е добър за бирено мезе. В езерото риба има до средата на август, след това тя потегля към морето, за да си хвърли хайвера, твърдят рибари. Това лято миграцията може и да подрани, защото от първите дни на август в края на канала започват строителни дейности по вкопаването на фекалната тръба под дъното на Варненското езеро.
Попчетата, наричани по гагаузки кая, обаче липсват. В горещините те стават лениви и търсят прохлада на дълбокото, за да оцелеят. На борсата във Варна цената им достигна 10 лв., но предлагане рядко има.

Състоянието на "Мини Марица-изток" се влошава

автор:Дума

visibility 835

/ брой: 142

Помощи за бизнеса, ако токът поскъпне над 180 лв/МВтч.

автор:Дума

visibility 775

/ брой: 142

Депутатите искат да влезем в еврозоната от юли догодина

автор:Дума

visibility 766

/ брой: 142

Лозари и винари излизат на протест

автор:Дума

visibility 750

/ брой: 142

Киев проси ток от Словакия, на която спря руски нефт

автор:Дума

visibility 804

/ брой: 142

Ултралеви виновни за жп саботажа във Франция?

автор:Дума

visibility 774

/ брой: 142

Китай с литературен кът в Националната библиотека

автор:Таня Глухчева

visibility 734

/ брой: 142

Накратко

автор:Дума

visibility 678

/ брой: 142

Обръщение към българския народ*

visibility 772

/ брой: 142

Жалко за олимпизма

автор:Боян Бойчев

visibility 738

/ брой: 142

Горе главата – заедно няма кой да ни спре!

visibility 734

/ брой: 142

Българският сателитен синдром и Украйна

автор:Искра Баева

visibility 775

/ брой: 142

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ