04 Юли 2024четвъртък15:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Принципен въпрос

/ брой: 125

visibility 378

Атанас Зафиров*

Пред състава на това Народно събрание стои един принципен въпрос: парламентаризмът има ли потенциал да работи за постигане на политическа стабилност или отново ще бъде партийно подчинен и употребен?
Няколко поредни Народни събрания не се оказаха на висотата на задачата да постигнат стабилност. Не успяха, защото основни сили тук не искат политическа стабилност. Властовото “Монополи”, които те разиграват, създаде сглобки - нетрайни конструкции, рухващи заради субективни интереси на играчите. Кой ще вземе повече власт, кой как ще употреби тази власт – ето това бяха основните мотиви и на ГЕРБ, и на ПП-ДБ, когато създаваха и рушаха правителства.
За съжаление 50-то Народно събрание отново се въвлича в подобен сценарий. Да, политическата сила спечелила изборите по учебник трябва да предложи свой кабинет и свои политики. Но реалността у нас е много далеч от образците на учебниците по демокрация. Няма обществен договор – само 1/3 от имащите право на глас българи участва в разпределянето на местата в това Народно събрание. И днес, в противовес на демократичните принципи, мнозинството българи пак е в опозиция, опозиция на политиката, такава каквато е.
Да, ГЕРБ има право да предложи състав на кабинет, който да е ярко партиен. Но дали този ход ще доведе до стабилност и до по-дълъг хоризонт за изпълнителната власт? Ние в БСП за България смятаме, че няма. И нашата увереност не произтича само от принципната ни опозиционност спрямо ГЕРБ и модела ГЕРБ. Част от хората, които предлагате днес за министри, изкараха българите по площадите. Ние бяхме на тези площади! И проблемът тук е, че победителите нямат ясно структурирани политики и предложения за реформи, те имат само ярки партийни лица – лица, които вече са били част именно от процеса на девалвацията на политиката в последните години. Победителите не показват управленска програма, около която да се структурира подкрепа за кабинет.
Тези, които днес ще гласуват проекто-кабинета „Желязков“, няма да го направят, защото им е важно какви ще са действията и реформите му в отделните секторни политики. Ще го подкрепят, защото знаят, че играта на “Монополи”ще продължи. Те ще могат да участват във властовата и административната машина, която ще работи така, както е работила до сега. Т.е. ще продължат да генерират ресурс и влияние, без да ги е грижа, че така произвеждат отчуждение между народ и управляващи, че късат демократичните нишки, чрез които избирателят делегира власт. Това ще продължи да произвежда политическа нестабилност и нови, но не носещи нищо ново избори.
Последствията – блокаж на управленските системи в много сложна икономическа и политическа ситуация. Раздирането на Обществения договор трябва да спре и това е основна задача на всеки отговорен политик. Стъпката назад от партийния интерес ще донесе две стъпки напред към изграждане на нов Обществен договор. Според БСП много ясно заявеният партиен профил на предложения от ГЕРБ кабинет е излишно блокиране на процеса на връщане на общественото доверие към политическите процеси у нас. Затова и предлагаме експертен кабинет, с много ясен политически курс и мандат за реформи.
Смятам, че той е възможен най-вече заради факта, че основните и сериозните политически сили, нямат различия по жизненоважни въпроси за ориентацията и перспективите пред България.
Първо – европейската ни принадлежност е безспорна, второ – необходимостта от запазване на позициите ни на основен фактор на стабилност и здрав разум на Балканите – също. Трето – разбирането, че икономическите перспективи на страната ни са заложник на демографския проблем, качеството на образованието и ниското ниво на иновации, е общо. Четвърто – ужасяващите неравенства и нуждата от специална политика по доходите. Пето - необходимостта от отстояването на позициите ни на енергиен фактор в региона и развитие на нови мощности и технологии, е безспорно. Шесто – Шенген, седмо – инфлацията… Мога да продължа с общото. Къде обаче се разминаваме?
Срещу общото застават партийният егоизъм и разбирането за властта като средство за получаване на още власт и влияние. БСП отново заявява, че ще подкрепи и ще работи за отговорно, родолюбиво, диалогично, експертно, пробългарско правителство и няма да подкрепи тясно-партийния кабинет, предложен от ГЕРБ. Смятаме, че има потенциал конституционната процедура по съставяне на кабинет да бъде извървяна до край в рамките на това Народно събрание и да завърши с правителство на националния интерес и стабилност.

* Изказване в НС при обсъждане на проекто-кабинета на ГЕРБ

КЗК разследва "Билла" за нелоялни практики

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 125

Тол системата с 500 млн. лв. приходи

автор:Дума

visibility 369

/ брой: 125

ЕС въвежда мита върху всички онлайн стоки от Китай

автор:Дума

visibility 393

/ брой: 125

Все повече кандидати са срещу Льо Пен

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 125

240 пожарникари изпраща Европа в Гърция

автор:Дума

visibility 334

/ брой: 125

Швейцария спира опасно сръбско царевично брашно

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 125

ЕК дава 1,2 млрд. евро за Западните Балкани

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 125

Безпощадно

автор:Александър Симов

visibility 313

/ брой: 125

Различията с ГЕРБ са сериозни

visibility 350

/ брой: 125

Принципен въпрос

visibility 326

/ брой: 125

Разрив и раздори в ДПС

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 125

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ