29 Август 2024четвъртък14:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кристиан Вигенин: НС трябва да избере кандидата на България за ЕК, за да има силна подкрепа

автор:Дума

visibility 387

 

"Урсула фон дер Лайен призова България да изпрати мъж и жена кандидати за еврокомисар и ние се съобразихме -  излъчихме Драгомир Стойнев и ако България получи ресор енергетика - Цветелина Пенкова". Това заяви в ефира на БНР зам.-председателят на БСП и председател на Групата на българските социалисти в ЕП Кристиан Вигенин. Той припомни, че Драгомир Стойнев е зам.-председател на Народното събрание, бивш председател на Комисията по европейските въпроси, министър на икономиката, енергетиката и туризма -  биография, която му позволява да бъде един много добър еврокомисар. "Цветелина Пенкова е млад политик, който се фокусира в сферата на енергетиката, избрана е за председател на Европейския енергиен форум, първи заместник-председател на Комисията по енергетика е ЕП. Излъчваме две солидни кандидатури", категоричен бе социалистът.

Кристиан Вигенин коментира, че този въпрос трябва да бъде решаван не от правителството, а от Народното събрание. "В тази ситуация, едно служебно правителство няма легитимност да излъчи кандидатура, която да може да получи солиден пост", обясни той. По думите му въпреки кратките срокове това е възможно да се случи, но преценката е на самия Главчев. Той подчерта, че някои от силите, които седят зад него, едва ли ще искат въпросът да бъде решен в  парламента.

Председателят на Групата на българските социалисти в ЕП  бе категоричен, че фокусът трябва да е само върху това, кой има експертизата, кой познава институциите, кой би минал без проблем през процедурите и изслушванията. "Нека не изпадаме пак в унизителното положение, в което ни поставиха ГЕРБ преди години да се излагаме", призова Вигенин. Той обясни, че въпреки ситуацията у нас, в ЕП социалистите са втора политическа сила и без подкрепата им трудно би могло да бъде взето решение за състав на комисията и това също ще бъде взето в предвид. "Двама ще бъдат кандидатите ни, един ще стане еврокомисар. Той ще представлява целия ЕС, но никога не трябва да забравя, че е излъчен от своята държава - България", наблегна той.  На въпрос за ресора, който ще получим, социалистът коментира, че е важно той да бъде стратегически и да отговаря на нашите интереси  - енергетика, регионално развитие, транспорт, а защо не и земеделие.

Кристиан Вигенин съобщи, че финално е било уточнено името на новата коалиция "БСП - ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА". "Одобрихме и коалиционния договор. Предстоят финални уточнения с партньорите. Междувременно работим и по политическата програма в 10 работни групи от всички партии, където всяка от тях дава своите идеи", заяви зам.-председателят на БСП.  Той припомни, че от политическа гледна точка, както и от гледна точка на представителството нещата са ясни и коректни - Корнелия Нинова е подала оставка, НС на БСП е определил Атанас Зафиров за изпълняващ функциите председател, представляващ БСП в новата коалиция, както и във всички действия по отношение на ЦИК. "Трябва да свикнем, че нито партията, нито политиката се въртят около щенията на Корнелия Нинова. Както и че партията не е бащиния, за да се прехвърля с пълномощни", подчерта Вигенин. Той обясни, че след като мине и вписването в съда на Атанас Зафиров като и.ф. председател ще се реши и въпросът със субсидията. По думите му проблемът не е в субсидията, а в 3 млн. лв. задължения, които са оставени от Корнелия Нинова.

Според него колкото и внушения да се правят, БСП не е отстъпила от нито една своя позиция - уважително отношение към президента и прекратяване на  изкуствено създадения конфликт; за защита от домашно насилие, но не с приемане на Истанбулската конвенция.

Според Вигенин всички действия за привличане ежедневно на негативно внимание към партията, целят да се свали нейният изборен резултат максимално, за да се покаже, че и новото ръководство като старото сваля резултата.  Той подчерта, че фокусът трябва да е върху създаването на едно силно ляво, което хората да приемат като управленска алтернатива.  По думите му колкото и пречки да се създават, това е един естествен политически процес, роден от тежките резултати на левите партии на изборите. "Има смирение, осъзнаване и разбиране, че краят на противопоставянето трябва да дойде.  Вместо 3-4 коалиции, ще се явим заедно. Не трябва да се конкурираме между себе си, а със своите политически опоненти от центъра и десницата", заключи Кристиан Вигенин.

 

Украйна не се отказва от ядрените ни реактори

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 165

Бившият главен архитект оглави строителния контрол в София

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 165

Ограничава се движението към Терминал 2 на летище София

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 165

Гражданин осъди събирачи на дългове

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 165

Мицкоски призна за опит за подкуп

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 165

Нападател с ножове застрелян в Германия

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 165

Природни стихии В Югоизточна Европа

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 165

Накратко

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 165

"...Любя, тача и милея."

автор:Барбара Пейчинова

visibility 234

/ брой: 165

Приятно крадене

visibility 251

/ брой: 165

Безценните мигове

автор:Александър Урумов

visibility 248

/ брой: 165

Обречени на Юда

автор:Юри Михалков

visibility 259

/ брой: 165

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ