05 Юли 2024петък23:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Фандъкова вече не иска от Борисов 50% от данъците на София

Мярката щяла да навреди на столицата и да докара още повече гурбетчии

/ брой: 150

автор:Дума

visibility 1049

Йорданка Фандъкова се отметна от едно от най-повтаряните желания на предишния кмет на София Бойко Борисов, а именно държавата да връща на столицата 50% от данък общ доход, плащан от софиянци. Пред медиите тя коментира вчера, че по-скоро ще настоява приоритетно да се разглеждат инфраструктурните проекти на столицата, които трябва да бъдат финансирани с европейски средства. По думите на Фандъкова мярката с връщането на ДОД по-скоро можела да навреди на София, защото щяла да привлече още повече хора от други градове да работят и живеят в столицата. По последни изчисления 50 на сто от ДОД се равнява на около 500 млн. лв. Столичният кмет защити новата си позиция с факта, че идването на повече кандидат-гурбетчии в София може да доведе до скок на безработицата.
ДУМА припомня, че докато Борисов бе кмет, той редовно спореше с изпълнителната власт именно по темата данък общ доход. Тогава Борисов се оплакваше постоянно, че правителството на Станишев "краде" от парите на софиянци. По това време държавата отпускаше около 250 млн. лв. от този данък на столицата. Борисов всяка година настояваше за още толкова пари, или общо 50% от събирания данък. Когато оглави правителството, той започна да дава заден за тази мярка и основното му оправдание бе кризата.
Темата за връщане на част от ДОД към общините е била най-дълго обсъждана на последното заседание на правителството, се вижда от стенограмата на МС.
При обсъждането на стратегията за децентрализация Росен Плевнелиев предлага само тази точка да отпадне от документа, защото финансовото министерство е категорично против мярката. От коментара на Бойко Борисов пък е видно, че той започва да се отмята от първоначалната си позиция и да защитава софиянци. Той обяснява как в столицата хората работят повече и "снасят златни яйца", а държавата ги ощетява, "за да не дойдат и другите тук". 
"Да си плащаш високите данъци за това, че си в София, да тръгваш с един час по-рано за работа, за да стигнеш навреме, колата ти да харчи повече гориво, защото стои в задръстванията и кметът да не ти прави естакади, за да не дойдат и други при него! Това е за големите градове. Затова малките градове или тези малки населени места като си избират кметове, трябва да търсят такива, че да им докарват европроекти, да създават на базата на даденостите, които има, да създават там работни места", опитва се да разсъждава Борисов.

БОЙКОВИЗМИ


- Защото виждаш, бюджетите на тези градове се вдигат, те произвеждат повече, инвестициите са повече, напрежението е повече, по-бързо се износват тези градове. По бул. "Цариградско шосе" сигурно минават по 200 хил. автомобила, много по-бързо го износват, много по-често трябва да се преасфалтира.

- Защото работещият в такъв град като София, който плаща данъците си тук, сутрин става в 6.30 ч., първо кара детето на детска градина, оттам хвърчи през задръстванията да стигне навреме на работа, вечер скача в задръстванията да ходи да го вземе, да го преведе и затова на него му трябват тунел и естакада.

- Защото има други, които казват - тук ми е салатката, тук ми е ракийката, тук ми е спокойствието, телевизорът ми е на терасата, рибката от реката или от язовира, и - на спокойствие. Е, този, който хвърчи от сутрин до вечер и дава парите, след това му ги взимаме и ги пращаме при спокойствието. Деликатна, но справедлива.

- Българинът по този начин ще започне да мисли, когато дойдат избори, и ще търси кметове като Дончев, като подобни, които да усвояват проекти, да търсят възможности. Ще кажат защо в Габрово се случва, а примерно в съседния Ловеч не се случва. Защото едните избрали грамотен кмет, другите избрали, примерно, някакъв друг.

- И по този начин ние ще дисциплинираме или ще дадем възможност на хората да започнат да мислят - я да видим резултатите на този кмет, колко пари са усвоили примерно три града, които ГЕРБ ги ръководи - София, Враца, Габрово? Над 2 милиарда. Колко са усвоили, където ги ръководят Паскалев и еди-кой си. Кой им пречи? Тройната коалиция им пречи, Четворната коалиция? Е, хората да започнат да мислят, като избират.

Туризмът отрязан от парите на ПВУ

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 126

Ускоряват ликвидацията на фирми

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 126

Байдън притиснат да се оттегли

автор:Дума

visibility 367

/ брой: 126

Си Дзинпин е срещу „външното вмешателство“

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 126

Британците гласуваха за парламент

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 126

Германски генерал предлага казарма за жените

автор:Дума

visibility 367

/ брой: 126

Бетонофрения

автор:Ина Михайлова

visibility 628

/ брой: 126

Аптеката, без която не можем

автор:Аида Паникян

visibility 404

/ брой: 126

Сбърканата оптика

автор:Първан Симеонов

visibility 396

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ