Аюрведа лекува и подмладява кожата
/ брой: 171
Приемът на храна преди смилането на предишната, прекалена консумация на сирена, солени и кисели храни са сред предпоставките за неправилно усвояване на храната и натрупване на токсични продукти.
При кожните болести с преобладаваща сухота и лющене се прилага претопено краве масло с билки. Когато преобладава зачервяването, дават се пургативни средства за очистване. След пречистване на кръвта и хранопровода се прилагат масла с горчиви и стипчиви билки.
Полезна за кожата е подправката куркума, която може да се приема с храната или под формата на капсули. Препоръчителна е леката и пълноценна храна, зелени листни зеленчуци с горчив вкус, зърнени храни и зелена соя. Забранени са киселите храни, мляко, сирена, месо, захар и алкохол.
Сред често използваните билки в грижата за хубава кожа в аюрведа е Нийм - за
отстраняване на токсините
и пречистване на кръвта, има антибактериално и противовъзпалително действие. Aмла е известна с високото си съдържание на витамин С. Emblica, T.Belerica и T. Chebula е комбинация, позната като трипхала и осигурява постепенна детоксикация, подмладява тъканите и клетките. Аюрведа съветва още
да ядем само когато сме гладни
и да удовлетворяваме всеки един от 6-те вкуса - сладък, кисел, солен, горчив, лют и тръпчив. Два пъти в годината да се подлагаме на терапията панчакарма, която включва очистване с топло масло, билкови вани, клизми с билки и масла.
Междувременно България стана част от световен проект за разпространение на аюрведичното познание, иницийран от индийското министерство на здравеопазване. У нас проектът се осъществява от Аюрведичен център-София съвместно с Националния институт по аюрведа (NIA), Индия. Проф. Радей Шиям е пратеник на NIA за представяне основните принципи на диагностика и лечение на древната наука.