19 Юни 2024сряда21:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Армения къса с Русия

Ереван напуска Организацията на Договора за колективна сигурност и се сближава с ЕС и САЩ

/ брой: 113

автор:Дума

visibility 441

Армения ще напусне Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), създадена през 1992 г. от бивши съветски републики, обединени след разпадането на СССР около Русия, съобщи премиерът Никол Пашинян.
Пашинян, който се опита да изгради по-тесни връзки със Съединените щати и Европейския съюз, каза през март, че Армения, която е традиционно близък съюзник на Москва, ще напусне ОДКС, освен ако блокът за сигурност не потвърди ангажимента си да поддържа сигурността на страната му по задоволителен начин.
„Ще излезем тогава, когато решим. Не се притеснявайте, няма да се върнем“, заяви премиерът Никол Пашинян по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос защо страната продължава да е в ОДКС. Той упрекна предшествениците си, че са влезли в „кух съюз“, членовете на който „планираха с Азербайджан война“ срещу Армения.
ОДКС, чиято централа е в Москва, включва още Русия, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Беларус. Организацията обяви, че чака Ереван да изясни позицията си.
Стъпката на Пашинян идва в момент, когато той е изправен пред вълна от протести с искане да се оттегли заради решението на правителството му да предаде четири гранични села на Азербайджан като част от усилията за договаряне на мирно споразумение с дългогодишния си противник.
Връзките на Армения с Русия, неин дългогодишен спонсор и съюзник, стават все по-обтегнати, след като през септември Азербайджан проведе светкавична военна кампания за превземане на Карабахския регион, слагайки край на три десетилетия етническо арменско сепаратистко управление там.
Арменските власти обвиниха руските мироопазващи сили, които бяха разположени в Нагорни Карабах, че не са успели да спрат настъплението на Азербайджан. Москва, която има военна база в Армения, отхвърли обвиненията с аргумента, че нейните войски не са имали мандат за намеса.
Пашинян изрази разочарованието си от ОДКС и Русия, като каза, че неговата страна вече не може да разчита на Москва, за да гарантира сигурността си, като поиска част от руските войници, разположени в Армения, да напуснат.
Руските мироопазващи войски, които бяха разположени в Карабах след този 44-дневен конфликт, завършиха пълното си изтегляне в сряда, съобщи Министерството на отбраната на Азербайджан.
През март Пашинян посочи, че възможността за присъединяване към Европейския съюз „трябва да се превърне в широко обсъждана тема в обществото“.

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 334

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 306

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 280

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 315

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 277

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ