03 Октомври 2024четвъртък18:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Извратена кампания

/ брой: 188

автор:Александър Симов

visibility 939

От десетина години насам една екзотична особеност на българските предизборни кампании става все по-водеща и все по-дразнеща. Парадоксално е, но в месеца, в който българските избиратели трябва да са най-информирани за политическите процеси и тънкости, те получават единствено пиарски репортажи, рекламни новини и пълно отсъствие на истинска журналистика. Медиите възприеха правилото, че само който си плаща, ще бъде отразяван.
Всички останали са в кошчето за боклук.
Така медиите са пълни с розови дописки за случайни срещи и малоумни лозунги, но не и с адекватни анализи за всичко, което се случва. Едва ли този подход е основната причина за все по-намаляващата избирателна активност, но със сигурност и този процес влияе. Защото, когато хората търсят, за да разберат реалните предложения на политическите формации, тяхната визия за бъдещето, те получават захарен памук под формата на платени репортажи и нищо друго. Все едно политиката е била отменена и започва диктатурата на политическия маркетинг.
Този процес се случва единствено в България и това сериозно вреди на предизборните кампании. Ясно е, че медиите трябва да съществуват от нещо, но ако за целта те жертват журналистиката, това не е оцеляване, това е погром.
Ролята на средствата за масова информация в съвременната политика е огромна. Те са основният канал, който прави политиката обществено достояние. И социалните мрежи няма как да бъдат заместител на критичното мислене, качествения анализ, обективното пресъздаване на събитията и припомнянето на ключови факти от миналото. Когато всичко това бъде подчинено на парите, електоратът се разделя на отделни групи, които нямат реален досег до цялата палитра от мнения и противопоставяния. Ето как стигнахме до ситуация, в която партиите дори не се стремят да търсят периферия. Те са заключени в усмирителната риза на своите избиратели, говорят единствено и само на тях, а идеята за политика се разпада на съставните си части.
Може би точно заради това в много страни по света медиите отказват да вземат пари за изборите. Това ги лишава от тяхното основно качество и разрушава обективността, която би трябвало да е водеща за тях.
Платените по избори медии правят кампанията извратена. Медиите пускат информациите безкритично, а резултатът е, че хората така и не успяват да се запознаят с това, което участниците в изборите предлагат. И след това постоянно някой по телевизиите се оплаква, че хората не се чувстват ангажирани с бъдещето на България. Как точно да го направят? С извратени предизборни кампании винаги се стига някъде другаде. Не там, където се стремим.

Инфлацията е стопила спестяванията на 73% от българите

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 188

Шефовете в пощите остават без заплати, ако не плащат на работниците

автор:Дума

visibility 585

/ брой: 188

Животновъди искат спешно подпомагане, плашат с протести

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 188

Засякоха шарка по овцете в Гърция близо до нашата граница

автор:Дума

visibility 586

/ брой: 188

Конкурс за есе с награди върху корейско произведение

автор:Дума

visibility 544

Остър, но смислен дебат между Уолц и Ванс

автор:Дума

visibility 597

/ брой: 188

Намаляват таксите по две гръцки магистрали

автор:Дума

visibility 506

/ брой: 188

Закле се първата жена президент на Мексико

автор:Дума

visibility 539

/ брой: 188

Гибелен фанатизъм

автор:Таня Глухчева

visibility 876

/ брой: 188

Извратена кампания

автор:Александър Симов

visibility 844

/ брой: 188

За образованието

автор:Дума

visibility 876

/ брой: 188

„Малките“ неща правят голяма сянка

автор:Ева Костова

visibility 533

/ брой: 188

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ