17 Юли 2024сряда16:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Да се заложат средства в бюджета за закупуване на специализирана техника за гасене на пожари

Ще следим държавата изпълнява ли всички действия по обезщетяване на пострадалите граждани и земеделски производители, обявиха депутатите социалисти

автор:Дума

visibility 273

Темата за действията по овладяването на пожарите в страната и възможностите за подпомагане на пострадалите хора постави в дневния ред на днешното заседание на Народното събрание парламентарната група на „БСП за България“ с предизвикано от нея изслушване на служебния министър-председател Димитър Главчев, министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и министъра на земеделието Георги Тахов.

„Пожарите през последните дни нанесоха огромни щети – унищожени земеделски земи и продукция, гори, евакуирани хора, затворени пътища. Днес трябва да подходим държавнически и да видим какви решения трябва да се вземат в тази ситуация“, заяви председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов.

От парламентарната трибуна той изказа благодарности на служителите на МВР, на МО, на горските предприятия, на общините и доброволците, които и в момента се борят с природното бедствие.

„Тези герои обаче са без техника, изложени са на огромен риск, а в последните дни стана безпощадно ясно, че България нямаме нужната специализирана техника“, обърна внимание Гуцанов. 

Социалистът подчерта, че всяко лято близо 15 години назад страната ни иска чуждестранна помощ  за гасенето на пожари. „От „БСП за България“ считаме, че е време да осигурим нужната техника на българските пожарникари, които са изключителни и  са получавали благодарност от редица държави, в които са се отзовали да помогнат. Като депутати, трябва да поемем стъпки да помогнем в ефективната борба със стихията“, посочи Борислав Гуцанов. 

По неговите думи в парламента трябва да бъдат разгледани както закупуването на нужната техника, така и да се заложат средства за подпомагане на пострадалите хора. 

„Българските граждани, които са пострадали от тази стихия, да знаят, че имат някаква сигурност и днес ясно да го заявим“, категоричен бе Гуцанов.

Парламентарната група на „БСП за България“ постави конкретни въпроси на изслушваните министри:

-       Обмисля ли вече правителство как ще обезщети хората и какви средства ще са необходими за това?

-       Има ли достатъчно средства в ДФ „Земеделие“, за да бъдат отпуснати на земеделците, които са загубили реколтата си? За хората, които не са земеделски производители, но са загубили прехраната си в огъня, търси ли кабинетът начин как да им се помогне? 

-       Има ли налични средства в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане за новото природно бедствие? 

В своето изложение премиерът Главчев увери, че няма друга задача с по-голяма степен на приоритет за правителството. По думите му ситуацията с пожарите в страната, макар и извънредна, е овладяна, няма жертви и няма опасност за населените места.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов уведоми, че към момента проблемни остават пожарите на територията на Отец Паисиево и в Ямболска област, но изрази надежда, че с двата хеликоптера, които ще бъдат изпратени по местата в рамките на деня,  органите на реда ще се справят със ситуацията.

Министър Тахов обяви, че след установяване на щетите по земеделската продукция и селскостопанските животни, Министерството на земеделието и храните има готовност да активира прилагането на помощта деминимис за компенсиране на пострадалите земеделски стопани. 

В отговор на изразеното притеснение на депутата от БСП Красимир Йорданов, че техниката, която поддържа мери и пасища в обхвата на „Натура 2000“, може да предизвика нови пожари във високите температури, министър Тахов успокои, че има издадена забрана за механизираното косене на трева за периода от 18 юли до 18 август в защитените зони.

Въпросът за бедстващите райони в Пловдив област постави народният представител Веска Ненчева. „Само в последните няколко денонощия пожарите изпепелиха хиляди декари гори, земеделски земи с посеви и култури, жилища и имоти в населени места в Пловдив област и основно в общините Калояново, Хисар и Карлово. И към този момент обстановката е изключително критична. Пожарът не пощади и две от населените места, Богдан и Каравелово, които са все още невъзстановени села от водното бедствие преди две години“, обърна внимание Нечева.

Към министър Калин Стоянов, който е председател на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, тя отправи конкретно питане относно наличието на механизъм за финансово подпомагане на пострадалите в четири направления: за възстановяване на щетите от пожарите, за унищожените от пожара жилища и имоти, за земеделските производители със съсипана земеделска продукция и за пострадалите общини. 

По думите на министър Стоянов в Комисията има средства, но тя разполага със 130 млн. лв. годишно, а към момента има подадени заявления от цялата страна за около 800 млн. лв. „Подпомагането ще продължи, доколкото има финансовата възможност за това“, отговори той.  

„Очевидно климатичните промени не подминаха и България. В последните няколко години страната е заливана от различни стихии. Това е ясен сигнал, че в превенцията и в защитата от природни бедствия държавата трябва да има един по-различен подход“, изрази становище към изслушването зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Иван Иванов.  

По думите му политическата нестабилност и липсата на редовно правителство  е лишила държавата от възможността да има една трайна, постоянна и отговорна политика в тази посока.

„Чухме от отговора на министрите, че съществуват проблеми и ние ги знаем какви са. На първо място, необходимо е МВР да се оборудва с техника за гасене на пожари. Необходимо е и да се заделя повече ресурс за поддръжка, подготовка на кадри, техника и съответно необходимите мероприятия за защита и превенция от пожари в горските фондове, защото  до голяма степен горските предприятия бяха обезкървени от предишния финансов министър“, посочи Иванов. 

Според него е много важно да се извърши и рехабилитация на горските пътища, защото един от настоящите проблеми е достигането до труднодостъпните райони, в които бушуват пожарите. 

„Трябва да се помисли и по отношение на земеделските стопани, които са едни от най-потърпевшите в тази ситуация и да се предвидят всички необходими средства да се възстановят загубите им“, категоричен бе Иван Иванов.

Той отправи апел към народните представители в Бюджет 2025 година да бъдат отделени нужните средства за превенция и защита от природни бедствия. „По най-бързия начин трябва да се закупи техника за гасене на пожари, да се отпуснат необходимите средства на ресорните ведомства, за да се поддържат речните корита, за изграждането на противоградови ракетни площадки, където да може да се реагира своевременно за превенцията на градушки“, набеляза социалистът.

„И наводненията, и градушките, и пожарите няма да спрат – те ще се засилват. Това е един изключително сериозен сигнал, че държавата трябва да се отнася много по-сериозно и много по-ангажирано към съществуващия проблем. Като народни представители, ще държим отговорни и ще следим дали държавата изпълнява всички действия по обезщетяване на гражданите и земеделските производители и дали се движат напред процедурите по закупуването на така необходимата техника за превенция и борба с тези природни бедствия“, заключи Иван Иванов.

Чуждите инвестиции намаляха с 62%

автор:Дума

visibility 324

/ брой: 134

НАП засякла само 255 кешови плащания над 10 000 лв.

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 134

Възраждат идеята "донос-бонус"

автор:Дума

visibility 704

/ брой: 134

Европейският парламент се събра на първа сесия

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 134

Тръмп избра сенатор за вицепрезидент

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 134

Пожари бушуват на Балканите

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 134

Накратко

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 134

Касапи на Конституцията

автор:Александър Симов

visibility 627

/ брой: 134

За нуждата от ТЕЦ-ове

visibility 379

/ брой: 134

Глад за медицински сестри

автор:Аида Паникян

visibility 350

/ брой: 134

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ