05 Август 2024понеделник15:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

България е втора в ЕС по горски пожари за 2024 г.

62% от пожарите са по небрежност

/ брой: 147

автор:Дума

visibility 323

Страната ни е втора в ЕС след Кипър по данни на Европейската информационна система за горски пожари за 2024 г., цитирани от Асоциация "Общински гори". Страната обикновено преживява около 600 горски пожара всяка година. Тези инциденти годишно засягат средно около 10 000 хектара земя, което води до преки икономически загуби от около 2,5 милиона евро. От асоциацията посочват, че са необходими незабавни действия за справяне с институционалните неуспехи в борбата с горските пожари, които в голяма степен произтичат от неадекватна политика на правителствата и неефективното използване на европейските програмни фондове по околна среда и селски райони, става ясно от позиция, разпространена до медиите. От Асоциация "Общински гори" уточняват, че почти половината от горите в България попадат във високорисковата категория за горски пожари.
Допълнителни статистически данни, събрани от 1970 г. до 2005 г., показват, че вредни практики в земеделието, електроразпределението, небрежността са се запазили в продължение на десетилетия, което показва дългогодишна уязвимост на горите от пожари. Тези данни подчертават спешната необходимост от всеобхватни стратегии за предотвратяване на пожари и устойчиво управление на горите, за да се смекчи това екологично предизвикателство, се допълва в съобщението на изпълнителният директор на „Асоциация общински гори“ инж. Тихомир Томанов.
И вчера двата самолета от Швеция гасяха огъня в планината Славянка, където пожарът бушува повече от 15 дни. Над 120 пожарникари, горски служители, военни и доброволци гасят огъня в граничната планина. Два верижни булдозера разширяваха просеките с цел да не се разпространява пожарът по склоновете на планината. По информация от областната администрация в неделя обстановката на българо-гръцката граница остава сложна.   
Още в събота стана ясно, че напълно е потушен пожарът в депото за отпадъци в Цалапица, но на място остава дежурен екип огнеборци, водоразпръсквачи  и друга техника на общинското предприятие “Чистота”.
Пожарът в Малешевската планина е овладян, евакуираните се връщат в домовете си, съобщиха в събота. Овладян е и пожарът във Витоша планина над пернишкото село Чуйпетлово.
Пожарът край невестинските села Илия и Църварица, който гори от петък, в събота следобед се разраснал и обхванал над 1000 дка самозалесила се иглолистна гора. Има и опожарени 5 къщи. Огънят е ограничен и локализиран, съобщиха вчера от Югозападното държавно предприятие и поясниха, че се включват и два хеликоптера на МО, както и пожарникари и горски служители от стопанството в Невестино. Трудност в овладяването му представлява и това, че е във високопланински и труднодостъпен терен. По думите на заместник-кмета на Невестино Йордан Глогов падналият краткотраен дъжд през нощта срещу неделя е спомогнал донякъде за овладяването му, но не изцяло. Към обед в неделя огънят бе низов - обхванал суха трева и растителност на около два километра разстояние. На място бяха разпределени екипи с хора от общината, горското стопанство и доброволци от селата Невестино, Ваксево, Тишаново и Църварица. Всички те са подсигурени с вода, храна, лопати и всички необходими принадлежности и средства за гасене.
Интервю по темата с горските пожари и обстановката в страната на стр. 9.

ИТН връща мандата днес

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 147

България е втора в ЕС по горски пожари за 2024 г.

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 147

Бедствено положение в село край Велико Търново заради безводие

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 147

Телесните повреди при домашно насилие са се увеличили тройно

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 147

Водата измести палмовото масло в сиренето

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 147

Хранителната индустрия се обяви срещу засиления данъчен контрол

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 147

Плащаме с левове до 1 август догодина

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 147

Бюджетът на червено с 1 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 147

Ескалират безредиците във Великобритания

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 147

Виетнамският президент стана и генерален секретар

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 147

Крайнолеви саботирали жп мрежи в Германия

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 147

Заради чума умъртвиха 14 000 животни в Гърция

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 147

Криза отвън

автор:Александър Симов

visibility 300

/ брой: 147

Време е да се спрат

автор:Зорница Илиева

visibility 291

/ брой: 147

След белия мъж идва жената

visibility 279

/ брой: 147

Защитата при бедствия е колективна задача

visibility 301

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ