14 Юли 2024неделя01:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Уолстрийт джърнъл": Възможен е конфликт в Космоса между САЩ, Русия и Китай

/ брой: 71

автор:Дума

visibility 264

Министерството на отбраната на САЩ е започнало да подготвя Космическите сили на САЩ (USSF) за вероятен бъдещ конфликт с Русия и Китай в Космоса, съобщи наскоро „Уолстрийт джърнал“. В същото време Русия и Китай разполагат с лазери и ракети, които имат възможност да обезвредят спътници и да повредят граждански и военни комуникации.

През март 2023 г. Белият дом предложи да се увеличи годишният бюджет на космическите си сили до 30 млрд. долара, което ако бъде прието ще бъде рекордна сума. Предложението на президента е с близо 4 млрд. долара повече от бюджета през 2021 г. 

Увеличаването на разходите за КСС ще доведе до увеличаване на броя на военнослужещите до 16 000 души. На тези военнослужещи ще бъдат закупени специални симулатори за обучение за битки в Космоса.

САЩ определят Китай и Русия като най-голямата заплаха за сигурността си в своята отбранителна стратегия за сигурност. 

Държавите пазят в строга тайна военните си операции в космоса, но надпреварата е такава, че през 2019 г., когато Пентагонът създаде свои космически сили, високопоставен служител на американската администрация заяви, че Русия и Китай имат капацитет да задминат Съединените щати, отбелязва АФП. Естеството на съперничеството обаче е различно оттогава - идеята да се свалят сателити с ракети или спътници камикадзе отстъпи пред търсенето на начини те да бъдат повреждани с много мощни лазерни или микровълнови оръжия.

За няколко години космосът "се промени из основи" заради експоненциално растящата оръжейна надпревара. Това заяви по време на Мюнхенската конференция по сигурността висш американски военен и описа Китай като "най-голямата заплаха", която трябва да бъде неутрализирана - по-голяма дори от Русия". "Виждаме цяла гама оръжия, произвеждани от нашите стратегически противници", обясни генерал Брадли Ченс Солцман, командващият космическите операции на американските военновъздушни сили. 

Президентът Владимир Путин пък предупреди Запада, че опитите за изолиране на Москва ще се провалят. Той цитира успеха на съветската космическа програма като доказателство, че Русия може да постигне грандиозни неща в трудни условия. 

61 години след деня, в който Юрий Гагарин от Съветския съюз влезе в учебниците по история като първият човек в космоса, Путин пътува до космодрума "Восточный" в Далечния изток на Русия, на 5550 км източно от Москва. "Санкциите тогава бяха тотални, изолацията беше пълна, но СССР все пак беше първи в космоса“, припомни Путин, цитиран от руската държавна телевизия.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ