14 Юли 2024неделя19:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Шеврон" ще дупчат за газ без екологична оценка

Властта прескача закона за околната среда, алармира опозицията

/ брой: 143

автор:Ралица Николова

visibility 1220

Проучванията за шистов газ в България ще започнат без предварителна оценка на екологичния риск. Едва когато фирмата сключи договор за добив с търговска цел, ще се започне с експертната оценка. Рискът за околната среда и здравето на хората обаче е еднакъв и при проучванията, и при добива на този вид газ, защото технологията и в двата случая е еднаква. За това предупредиха депутати от опозицията, които зададоха няколко въпроса към енергийния министър по темата. Трайчо Трайков пренебрегна всички предупреждения, че рискът за хората е голям и се обърна към опозицията с думите: "Не си играйте със страха на хората. Това са сондажи, които се правят на 4 километра под земята".
Той отново повтори и за "безпрецедентните" финансови бонуси, които България щяла да получи от "Шеврон" за сделката. Така и не успя да каже обаче има ли оценка на специалисти за това какви са възможните рискове пред околната среда и могат ли те да бъдат оценени в пари.
Георги Божинов от КБ припомни искането на левицата отпреди 10 дни за тотален мораториум върху всички проучвателни дейности за шистов газ, докато експертите не направят екологична оценка. Той обясни, че сеизмичните рискове са напълно еднакви при технологията и за търсене, и за добив на газ. Божинов цитира и Закона за опазване на околната среда, според който оценка на риска трябва да има още преди сключването на сделката. Според него енергийното министерство е в нарушение на закона, щом не е поискало научна експертиза. БСП няма да спре да настоява за замразяване на дейностите, категоричен бе Божинов.
По искане на депутатите от "Атака" пък Трайчо Трайков обясни при каква процедура  фирма "Шеврон" е спечелила конкурса, обявен от министерството. Общо шест фирми са купили документи за участие, но едва две са подали оферти. Освен "Шеврон", работна програма е представила и фирмата "ПиЕмКей Петролиум". Американците обаче предложили по-добри суми за обезпечаване на проучванията и за обучение на български работници и специалисти. Заради високите технологии, които щели да използват американците, рискът за околната среда и за хората щял да бъде максимално намален.
Опозицията отново не прие отговора на министъра и напомни, че навсякъде по света проучванията и добива на шистов газ се извършват в пусти райони, без население и растителност.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1664

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1556

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1856

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1866

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1882

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1707

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1733

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ