12 Август 2024понеделник11:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Българите запазват правата си след "Брекзит"

Британската икономика губи при всички сценарии, показват разчетите на правителството

/ брой: 232

автор:Дума

visibility 3732

В българското посолство в Лондон се проведе информационна среща за българските граждани на територията на Обединеното кралство за техните права след "Брекзит" и схемата за кандидатстване за "статут на уседналост", съобщи БНР. Присъстващите българи получиха уверения от служители на британските ведомства, ангажирани в този процес, че нямат основания за притеснения за съблюдаването на правата им дори и в случай на излизане от Европейския съюз без сделка.

Българското посолство организира този семинар съвместно с министерството за "Брекзит" и министерството на вътрешните работи. На въпроса дали българите трябва да се притесняват за получаването на така наречения "статут на уседналост" и да побързат след обявената дата за "Брекзит" - 29 март 2019 година, заместник-министърът за "Брекзит" Робин Уокър отговори:

"Тези, които са граждани на ЕС, които са тук легитимно, независимо дали са с техните семейства, дали работят или учат, ще бъдат защитени от сключеното споразумение, а това означава, че ще имат право на "статут на уседналост". Няма нужда да се бърза. Те ще имат две години след напускането на ЕС да уредят този статут и дори допълнителен гратисен период след "преходния период". На срещата присъстваше и българският заместник- министър по труда и социалната политика Зорница Русинова. 

Още подобни семинари се предвиждат и на други места както в Обединеното кралство, така и в България.

В проектодоговора между Лондон и Брюксел е подчертано, че европейските граждани и техните семейства ще продължат да имат право да се местят да живеят и работят във Великобритания до края на преходния период - декември 2020 г.

Тези, които успеят да вземат жителство до края на преходния период, ще могат да останат след прехода, а ако те останат да живеят 5 години, ще могат да останат за постоянно.

Но след като приключи този период, Великобритания може да изиска от гражданите на ЕС допълнителни документи за пребиваване. В споразумението се казва, че формулярите за това трябва да бъдат "кратки, ясни и удобни за гражданите". Всичко това се отнася и за британските граждани в страните от ЕС.

В черновата се казва, че страните може да изискат от хората "доброволно" да започнат тази процедура за жителство преди края на преходния период.

За бъдещето след 2020 г. в документа пише, че ЕС и Великобритания трябва да постигнат съгласие за временно влизане в страната за "бизнес цели", безвизово пътуване за кратки посещения в страната и проследяване на незаконната миграция.

В същото време за първи път британски министър публично заяви, че оставането на Великобритания в ЕС би било най-добре за икономиката. Това каза вчера сутринта министърът на финансите Филип Хамънд преди публикуването на икономическите анализи за последствията от "Брекзит".

Над 18 млн. лв. от бюджета за болен член на семейството

автор:Аида Паникян

visibility 1

/ брой: 152

Борбата с пожарите продължава

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 152

БСП тръгва към изборите обединена

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 152

111 000 души у нас са на воден режим

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 152

Обмислят закон за големите проекти

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 152

200 млн. лв. дължи държавата по дела с пътни фирми

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 152

Сърбите масово срещу добива на литий

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 152

Албанска партия отлага признаването на българите

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 152

Засилен пътен контрол в Гърция

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 152

Накратко

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 152

Горе сърцето

автор:Марин Милашки

visibility 1

/ брой: 152

Планирана атака с MI6

автор:Боян Чуков

visibility 2

/ брой: 152

Карлос Насар, гордият българин

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 152

Законопроектът, който свали маските

visibility 1

/ брой: 152

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ