14 Юли 2024неделя17:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Мажестето обича народа, но мрази хората

Борисов превърна всепозволеността в стил на управление

/ брой: 24

автор:Константин Иванов

visibility 1243

Не, не и не! На това французите му викат lese majeste - оскърбление на величеството. Мажестето  заповяда да се гласува с три пъти "не", а както пише един блогър, "Български народ срещу Б.Б. - 6:4". Или както друг блогър е написал на достъпен за мажестето език: "Този път Станишев го тепа като маче о дирек". Оттук нататък това го чака - ще трябва да свиква, макар че му е трудно с това негово болезнено тщеславие да се харесва на всички - от чалгаджийките до Хилари Клинтън. Което вече доста време не се получава и затова от месеци насам той става все по-нервен и по-зъл. И дори неадекватен: как другояче да си обясним ломотенето му за победата на Джокович в тенис турнир, което било успех за целокупните Балкани - това беше първият му коментар на резултатите от референдума!
След което влезе в дежурното си амплоа на защитник на онеправданите и благодетел на бедните: озова се в Сопот, за да се окъпе в народната любов, съобщавайки благата вест, че като настоящи Харун ал Рашид носи пари на бедстващите работници от ВМЗ. И великодушно прощава на Даниела Генкова, работничката, която му беше пратила хляб и кромид, за да вникне някак в нейното и на колегите й дередже. Прегърна я бащински, обеща й мир и любов под бурните аплодисменти на присъстващите. В такъв сюблимен момент кой ти гледа, че всъщност ощастливените от височайшето присъствие си получават изработените заплати от собственика на предприятието - държавата, с която Той се идентифицира досущ като крал Людвиг ХIV, прогласил знаменитото "L`etat c`est moi" - "Държавата това съм аз".
Не може да се отрече, че Бойко е факир на показността: рязане на ленти, тикане на залци в устата на посрещнали го с хляб и сол моми, докаросани в народни носии, раздаване на неполучени заплати под формата на милостиня, излизаща едва ли не от собствения му джоб. В действителност обаче Борисов има чувствителността на хипопотам за неволите на хората, за нищетата им, за отчаянието им. Недостъпен за неговото съзнание, за съвестта му, ще остане вопълът на блогъра "Гласоподавател", коментиращ височайшето възмущение от "обидата" с кромида: "Премиерът Борисов се е откъснал от реалния живот в България". (Само той ли? А Фидосова, дето храни кученцето си със сьомга, лукът и чубрицата са за простаците от Сопот). И сигурно Б.Б. пак би изригнал нещо за греховете на "тройната коалиция" по повод констатацията на друг блогър: "По време на управлението на твоя престъпен режим, пожарникарю, няма работа, няма пари и хората ядат лук". Естествено е такива откровения да го дразнят, защото той е свикнал блюдолизците и некадърниците, с които се е обградил, да го славословят, за да запазят топлите си местенца, услужливи камери да увековечават поредното рязане на лента, сервилни микрофони и запленени от мъжкарското му излъчване драскачки да възпроизвеждат дебелашките му лакърдии - поради което се самовъзприема като любвеобилен баща на народа. "Народ" е едно твърде общо понятие и затова не му е трудно да го обича, но той мрази хората. И това го е показвал неведнъж. Той се разяри на Даниела Генкова заради кромида, с омраза изпращаше студентите ту да пасат овце, ту да садят картофи, еколозите ту ги намразва, когато блокират Орлов мост, ту ги залюбва, когато подкрепят "не"-тата му за Белене...
"Ще направя всичко по силите си, за да предотвратя насаждане на омраза и изостряне на политическото напрежение в страната и в обществото", увери президентът Плевнелиев в словото си по повод първата годишнина на този му пост. Ако наистина има такова намерение, трябва да започне с Бойко Борисов и кликата му. Защото, откакто са на власт, те излъчват основно омраза. Омраза към предшествениците им начело на държавата, омраза към "феодалните старци", омраза към земеделците, скатали "бентлита" под сайвантите си, омраза към журналисти, дръзнали да не им пеят "осанна", омраза към лекари "убийци" на деца, омраза към съдии, съобразили се със закона и вслушали се в съвестта си, а не в директивите на Цветанов.
Ужасно е, вероятно именно това е най-ужасното, че нерядко сме свидетели на обратното - съобразяване с "директивите" на властващите и затваряне на очите пред зулумите им. Красноречив пример: наскоро в "Шоуто на Слави" половинката на Станишев Моника Йосифова сподели, че адвокатите й са я посъветвали да не завежда дело за лъжа и клевета срещу министър Цветанов, защото, все едно, съдът щял да го оправдае и контрата ще остане у нея. Да напомняме ли и за скатаването на прокуратурата, призована официално да се заеме със скандала по случая "Мишо Бирата". Така че, освен усилията за "предотвратяване насаждането на омраза", достойна за един президент амбиция би било противопоставянето на засмукването на цялата власт в държавата от ГЕРБ, всепозволеността, която се превърна в стил на управление от Борисов и приближените му. Ще му стигне ли кураж за това на президента Плевнелиев? Дано го амбицират подмятания като това, че едва ли след резила около атентата срещу Доган президентът ще се реши на някакви санкции срещу подопечния му шеф на НСО ген. Коджейков - от опасения, че "това би го конфронтирало с Бойко Борисов", чиито личен бодигард е бил въпросният генерал. Дано, но надали, както рекла циганката, коментирайки вероятността да е девствена преди сватбата. По-скоро обнадеждаващо е, че бързо се топи броят на тези, които примират от кеф от "мъжкарското" ерчене по повод и без повод на Борисов и лакърдиите му от рода на тази за общобалканското значение на победата на Джокович и пряката й връзка с референдума в неделя. Но трябва ли едва когато я докараш до хляба и лука, да осъзнаеш поддържаната с евтин популизъм заблуда, че "Той е един от нас"?

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1563

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1472

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1755

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1579

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1774

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1794

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1627

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1631

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ