30 Юни 2024неделя20:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СНИМКА: БНТ

Видинският митрополит Даниил е новият патриарх /ОБЗОР/

автор:Дума

visibility 681

„Със съзнанието за своето недостойнство за това високоотговорно служение, но и с вяра и послушание към Божията воля, изразена чрез волеизязвлението на това свято събрание от канонично и законно избрани представители на целокупната ни църква, свещеноначалието, клира и правослвания народ, както и при свидетелството на възлюбените и дълбокоуважаеми представители на сестринските православни църкви, приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес.“ Това каза новоизбраният български патриарх Даниил в своето слово по време на тържествената интронизация в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

"Вярвам, че Господ, който гледа на сърце и знае, че не съм се стремял към тази длъжност, като ме избра за това служение, той ще ми бъде и помощник, защото Господ възлага бреме, но и спасява и защото сам ни е казвал, че без него не можем да вършим нищо, но и че е с нас през всички дни до свършека на света", добавя патриарх Даниил.

В днешното объркано от умножаване на греховете ни време всички имаме нужда от живо и ясно свидетелство за божието присъствие, милосърдие и любов към нас, допълни новоизбраният патриарх. "Това ни задължава в предстоящото ни служение да бъдем подкрепа във вярата и живота по Бога на повереното ни духовно паство, отстояване чистотата на Христовите вяра и благочестие, насърчение по пътя към спасение на духовното ни паство", каза още патриарх Даниил.

Видинският митрополит Даниил беше избран за патриарх с 69 от общо 138 гласа на духовници в Светия Синод. Той сяда в патриаршеския престол след гласуване в два тура.  

В катедралния храм "Св. Александър Невски" се проведе интронизацията на новоизбрания български патриарх Даниил. По време на церемонията само част от клира изпя „Достойно есть”, която е част от Светата литургия и се изпълнява традиционно при посрещането на митрополит, епископ или патриарх в храма. 

Дядо Йосиф връчи патриаршеския жезъл на новия български патриарх Даниил. „Той е Достоен!“, заяви митрополитът на САЩ и Канада. Жезълът е същият, който е бил даден на българския патриарх Кирил през 1953 г., когато е възстановена Българската патриаршия.

Този избор идва в момента на изпитания и смут за цялото човечество. Ето защо отправяме поглед към вас, с надеждата да отстоявате единството и автокефалността на Църквата и добруването на България. Да въздигате вярата, че православната ни църква остава крепител на мира, пазител на живота и стожер на историческата си мисия – да бъде нравствена опора на народа ни, да го води към духовен възход, да му дава упование и напътствия в дни на изпитание”.  Това заяви президентът Румен Радев в официалното си слово  в катедралния храм „Александър Невски” по време на церемонията по интронизацията на новия български патриарх Даниил.

По думите му „независимостта на Българската патриаршия е безценно наследство от нашето славно и многовековно минало”. „Тя е обединявала българския народ и го е превела през много изпитания. Тя и днес е всеотдаен покровител на християнската вяра и на националното ни самосъзнание. Във времена на униние – нашите църковни водачи  неведнъж укрепваха моралните ни сили, просвещаваха и напътстваха. И в крайна сметка винаги съумяваха да преведат българите през не една духовна зима и чуждо влияние и потисничество”, каза още той. 

Според вицепрезидента Илияна Йотова новоизбраният Български патриарх Даниил е човек, който говори мъдро и би било добре да се вслушаме в думите му. "И тримата кандидати бяха много достойни. Избрахме много достоен патриарх. Познавам го от общи инициативи. Много интелигентен човек", каза още вицепрезидентът.  "Желая му да бъде нашият истински духовен водач", добави Йотова. 

Видинският митрополит Даниил, със светското име Атанас Николов, е роден през 1972 г. в Смолян. Завършва основно и средно образование в родния си град. През 1996 г. започва да учи английска филология в Софийския университет, но на следващата година се прехвърля в Богословския факултет на университета. През 1997 г. става послушник в Хаджидимовския манастир под духовното ръководство на тогавашния неврокопски митрополит Натанаил. През август 1999 г. е подстриган от него в монашество и ръкоположен за йеродякон.

През 2002 г. завършва Богословския факултет на Софийския университет. През 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир, през 2006 г. е въведен в архимандритско достойнство. През 2008 г. по решение на Св. синод е ръкоположен за епископ с титлата Драговитийски и е назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до юни 2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий. На 4 февруари 2018 г. е избран от Св. синод за видински митрополит. В епархията си развива успешна социална дейност

 

 

БСП срещу продажбата на оборудването за "Белене"

автор:Дума

visibility 1609

/ брой: 121

Законът за надценките на хляба е неприложим

автор:Дума

visibility 1354

/ брой: 121

Официално ни отрязаха за еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 1990

/ брой: 120

НАТО с нова мисия за подкрепа на Украйна

автор:Дума

visibility 1695

/ брой: 121

Германско гражданство след пет години

автор:Дума

visibility 1599

/ брой: 121

Провали се опитът за военен преврат в Боливия

автор:Дума

visibility 1460

/ брой: 121

Накратко

автор:Дума

visibility 1275

/ брой: 121

Пак гоним дивото

автор:Нора Стоичкова

visibility 1551

/ брой: 121

Зор да се покажем

автор:Аида Паникян

visibility 1606

/ брой: 121

Самоунижението в Благоевград

автор:Александър Симов

visibility 1538

/ брой: 121

Съкровище на българската медицина

автор:Аида Паникян

visibility 1417

/ брой: 121

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ