13 Юли 2024събота01:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

С послание за обединение: Левите се събраха на обща среща

Представители на лявото пространство с идеи за създаване на убедителна управленска алтернатива на организираната от БСП и Фондация „Фридрих Еберт“ дискусия

автор:Дума

visibility 358

Идеите за бъдещето на лявото и как то да върви напред в България обсъдиха народни представители, членове на Европейския парламент, представители на леви партии и движения, университетски преподаватели и политолози на дискусията „(Р)еволюция на лявото: пътят пред България“, организирана от БСП, със съдействието на Фондация „Фридрих Еберт“. 

В нея участие взеха още представители на „Левицата!“, „Движение 21“, Гражданска платформа „Изправи се, България“,  ПК „Екогласност“,  ПК „Тракия“, ПП АБВ, ПП МИР, Български социалдемократи, Движение за социален хуманизъм, Движение „Българска пролет“, „Зелените“. 

„В продължение на няколко години БСП се движим по една траектория, по която, вместо да събираме, ние се разделяхме повече и повече. Това е път към никъде. Затова нека заедно търсим решенията как да направим лявото разпознаваемо, да дава разбираеми и силни идеи за бъдещето на България и да покажем, че вляво има личности, които могат да печелят доверие и да управляват“, приветства заместник-председател на БСП и ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП Кристиан Вигенин. 

По думите му българската левица трябва да преодолее конфронтациите на миналото и заедно да върви напред. 

„Всеки от нас е загрижен и ако работим заедно, за да преодолеем препятствията, ще бъдем по-силни и ще успеем“, уверен е Вигенин. 

„Надявам се това да бъде началото на един процес, който ще доведе лявото в България до друга позиция от незавидната, в която е в момента“, каза директорът на Фондация „Фридрих Еберт“ в България Жак Папаро. 

Той подчерта важността на това да се говори за ценности и идеи, които да могат да приобщят много хора.

Приветствие направи и и.ф. председател на БСП Атанас Зафиров: „Процесът на промяна в БСП и консолидация на лявото политическо пространство е необратим. Уверявам ви в нашето намерение наистина да осигурим един плавен преход, да гарантираме честни демократични избори в БСП и заедно да тръгнем по нов път.“ 

Той посочи, че резултатите от тази дискусия, както и от бъдещи такива, ще бъдат много внимателно чути от ръководството на Българската социалистическа партия. 

Георги Пирински, съучредител на движението „Социализъм в XXI век“ в БСП, отбеляза, че дискусията има задача да постави принципните и идейните основи за очертаване на силна и убедителна управленска алтернатива. 

„Непосредственото предизвикателство на лявото е защитата на конституционализма като защита на демокрацията. Левицата е призвана да даде своя интерпретация на социалната държава - такава, каквато е записана в Конституцията, че България е“, смята Пирински. 

„Да се опитаме да формулираме какво хората с ляво съзнание смятат за най-належащо като конкретни политически позиции и действия. Нашата амбиция трябва да бъде да се гласува за лявото“, призова социалистът. 

Според члена на Националния съвет на БСП и председател на Стратегическия институт за национални политики и идеи  Калоян Паргов е важно дискусиите да се фокусират върху левите ценности в днешния свят. 

„Започвайки от борбата на левите ценности, говорим за революция на лявото на фона на всички предизвикателства и кризи“, подчерта Паргов. 

„Лявото обединение, освен че трябва да стане вътре в самите партии, то трябва да се случи между всички леви партии. Необходими са нови леви политики, нови млади лица, които да ги изготвят и предадат. Нужно е ребрандиране“, заяви председателят на Младежкото обединение в БСП Габриел Вълков.   

Според члена на НС на БСП и политолог Боян Балев темата за мира трябва да е водеща в БСП. 

„Наложително е да дадем визия за излизане от политическата криза“, посочи Балев. 

Дискусията продължи в диалогичен тон и при голяма активност от страна на присъстващите. Участниците единодушно се обединиха около тезата, че левицата може да е силна единствено когато е обединена.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 635

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 661

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 604

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 659

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 680

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 616

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 629

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ