04 Ноември 2024понеделник18:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Най-нелепите твърдения за храненето

/ брой: 209

автор:Дума

visibility 2056

Важността на храната - нейният състав, различните комбинации и ограничения са довели до създаването на много правила. За някои от тях обаче всъщност няма никакво основание, но предавани от уста на уста или тиражирани от някои медии, те са придобили широка популярност. Независимо от това е важно да знаем кои са най-нелепите неща, говорени за храните, за да може да не им се поддаваме.

Когато млякото има син оттетък,
нещо с него не е наред


В действителност е точно обратното - това мляко е най-полезно. В него има нисък процент мазнини и по-малко холестерол. В обезмасленото мляко се съдържа по-малко количество витамин А, но белтъчините са толкова, колкото в другите видове мляко.

В млякото добавят консерванти
за удължаване срока на годност


Това не е така. Тайната е в прилагането на високотемпературни технологии. Млякото буквално за секунди се нагрява до 135 градуса, а след това бързо се охлажда. Вредните бактерии загиват, а витамините остават. Това мляко може да се съхранява отворено в хладилник до 4 дни.

За да изчистим водата
от микроби е, достатъчно
да я преварим


Това не е вярно. Преваряването на водата не унищожава всички микроби, да не говорим за тежките метали, хербицидите, нитратите, фенола и нефтените продукти. Освен това по стените на чайника след преваряването на водата остават полезните соли на калция и магнезия.

Консервите не са
полезни за здравето

По отношение на месните консерви това е така, но при рибните - не съвсем. При изготвянето на консервите след продължителна термична обработка дори по-едрите кости стават по-меки и могат да се ядат. По този начин се приема повече калций.

Не трябва да се
плува след ядене


Този мит се е появил преди половин век, когато американският Червен кръст е публикувал инструкция за спасяването на живота, в която се твърди, че този, който се хвърля във водата веднага след ядене, е заплашен от спазми в стомаха. Много спортисти днес твърдят, че по време на тренировките плуват на дълги дистанции веднага след ядене.

Влюбените губят апетит


Вилли Пасини, професор по психиатрия и психология в Женевския университет, е решил да провери това твърдение и е провел изследване, което доказва, че апетитът на влюбените не само не изчезва, но дори се увеличава. Само един от четири човека, отличаващи се с по-голяма чувствителност, губи своя апетит заради любовните преживявания.

Децата могат да бъдат
хранени с гъби


Това не бива да се допуска, защото детският организъм не изработва ферменти, способни да преработват белтъчините, които се съдържат в гъбите. Ето защо сред децата по-често се срещат и натравяния. Токсиколозите отбелязват, че гъбите са не по-малко опасни и за възрастните хора, чийто организъм вече не е в състояние да преработва тежката храна.

Отровата от гъбите може
да се отстрани след
преваряване няколко часа


Това е заблуда - в повечето случаи отровата е термоустойчива. Някои смятат, че при натравяния с гъби помага алкохолът. Точно обратното, той задълбочава натравянето.

Хората с мазна коса
не трябва да злоупотребяват
с мазна храна


Дори всеки ден да изпивате по цял литър зехтин, това няма да се отрази на структурата на вашата коса.

Суровите продукти
са по-полезни
отколкото варените


Това твърдение не е еднозначно. Някои зеленчуци като патладжаните например съдържат отровни вещества, които стават безвредни след термична обработка. Освен това суровите продукти невинаги се усвояват пълноценно от стомаха.

Марулите са еликсир
 за стройна фигура


Действително те не съдържат калории, но обикновено не се употребяват в чист вид. А повечето салатни сосове съдържат много мазнини.

Черният дроб е много полезен


В него има много витамини, минерални соли и протеин, но също голямо количество мазнини и холестерол. Диетолозите смятат, че в черния дроб на рогатите животни се натрупват опасни количества химикали и хормони, попадащи в организма на животното заедно с храната.

Ако храната изглежда
и мирише добре,
тя може да се яде

Това невинаги е така. Някои видове бактерии не променят външния вид, мириса или вкуса на продуктите. Затова, ако имате съмнения, по-добре не рискувайте.

Дъските за рязане,
направени от дърво,
не отговаряли
на санитарните норми

Това твърдят най-често производителите на пластмасовите дъски. В действителност разлика няма. Някои биолози дори смятат дървените за по-добри.

Кафето влияе отрицателно
на бременността

Доказано е, че кофеинът не влияе на развитието на плода и няма отношение към абортите. Но според последни данни бременните жени трябва да се въздържат от кафето и другите напитки, съдържащи кофеин.

Кафето повишава
артериалното налягане


Това е спорно. Някои данни показват, че 3-4 чашки кафе, равномерно разпределени през деня, ще повишат кръвното налягане, но същият ефект може да има и всяко вълнение или спор.

Лимоните са кисели,
защото в тях няма захар,
а много витамин С


В действителност в килограм лимони има повече захар, отколкото в килограм ягоди. А витамин С се съдържа в по-голямо количество в ягодите. Лимоните обикновено се препоръчват, защото съдържат много други полезни вещества и притежават антимикробни и антисептически свойства. Именно затова те се използват при настинка, грип, ангина, възпалителни заболявания на лигавицата в устната кухина.

Морковите са много
полезни за очите


Те съдържат голямо количество бетакаротин, който се превръща в организма във витамин А и е необходим за ретината на очите. Но в черния дроб например има по-големи запаси на бетакаротин.
Ако сте подвалстни, на някое от тези твърдения, знам, че само една статия няма да промени отношението към храната, но поне може да ви накара да потърсите повече информация по въпроса. А това вече е нещо полезно.
 

Драстичен воден режим в Плевен

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 210

Откриха 463 флакона райски газ в дискотеки в София

автор:Дума

visibility 401

/ брой: 210

Деца изпаднали в абстиненция след забраната за телефони в училище

автор:Дума

visibility 482

/ брой: 210

Работодатели оспорват в съда по-високата минимална заплата

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 210

Подписват договор за новите реактори в АЕЦ "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 485

/ брой: 210

ВМЗ-Сопот с нов стар директор

автор:Дума

visibility 459

/ брой: 210

Предлагат данък върху новите дрехи

автор:Дума

visibility 517

/ брой: 210

Скопие окончателно се ангажира с Коридор 8

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 210

Албанският премиер разгневи Гърция

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 210

Заплашиха съдийка за промигрантско решение

автор:Дума

visibility 438

/ брой: 210

Накратко

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 210

Чорбаджийски неволи

автор:Аида Паникян

visibility 446

/ брой: 210

Забрави ли ЕС кой е Б.Б.

автор:Юри Михалков

visibility 465

/ брой: 210

Лицемерие в нещастието

автор:Таня Глухчева

visibility 427

/ брой: 210

Бананова република

visibility 380

/ брой: 210

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ