29 Август 2024четвъртък02:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Акценти

Каква част от заплатата ни отива за жилището

Увеличаващите се разходи за живот са най-наболелият проблем за повече от 90% от европейците

/ брой: 164

автор:Дума

visibility 354

Страните от Северна и Централна Европа са изправени пред значителен финансов натиск, свързан с жилищата и комуналните услуги, най-вероятно предизвикан от по-високите разходи за енергия или по-скъпите жилищни пазари. Като цяло делът на разходите на домакинствата за жилище, вода, електроенергия, газ и други горива се е увеличил значително през последните 20 години, отчита Евробарометър в свое проучване за периода от 2002 г. досега.
„Евронюз“ разглежда по-подробно кои държави са отбелязали най-голямо увеличение. В България, за разлика от други страни обаче тези разходи парадоксално намаляват с 2,6% за въпросния период, според проучването. През 2022 г. българите са харчели средно по 18,4% за поддръжката на дом, колкото и румънците. Година по-късно относителният дял на тези разходи пада с още 1.8 процентни пункта до 17,7%. Тази цифра е под средната за Европейския съюз – 24,1% и далеч зад лидерите от Словакия, Финландия и Дания, където са отделяни средно между 29-30%, съобщава „Евронюз“, цитиран от БГНЕС.
Увеличаващите се разходи за живот са най-наболелият проблем за повече от 90% от европейците според проучването Евробарометър на Европейския парламент. Официалните данни хвърлят светлина върху това какво стои зад тази нарастваща тревога. Потребителските разходи на домакинствата показват разпределението на разходите, направени от домакинствата на резидентите за посрещане на ежедневните им нужди, като храна, наем, облекло, енергия, здравеопазване и транспорт.
По данни на Евростат през 2022 г. най-голям дял в потреблението на домакинствата в ЕС имат жилищата, водата, електроенергията, газта и другите горива - 24,1%. След това се нареждат храните и безалкохолните напитки с 13,6%, а транспортните разходи са 12,5%. Макар че подреждането на тези категории остава постоянно през последните 20 години, техните относителни дялове се променят с течение на времето.
Какво включват разходите за „жилище, вода, електроенергия, газ“? Според Евростат тези разходи включват: действителните наеми за жилища; предполагаеми наеми за жилища; поддръжка и ремонт на жилището; водоснабдяване и различни услуги, свързани с жилището; електричество, газ и други горива.
Сравнявайки данните от 2002 г. с тези от 2022 г., най-значителната промяна е настъпила при разходите на домакинствата, които са се увеличили от 21,1% на 24,1%. Това представлява увеличение с 3 процентни пункта (пр.п.) за двете десетилетия. Това означава, че ако през 2002 г. общите разходи на едно домакинство са възлизали на 1000 евро, то е трябвало да похарчи 211 евро за жилище. До 2022 г. тази сума скача на 241 евро.
Това увеличение подчертава

нарастващата финансова тежест

на основните разходи за живот за европейските домакинства, която е предизвикана от нарастващите цени на жилищата и енергията през последните две десетилетия.
Когато разглеждаме разходите за здравеопазване, те са се увеличили с 22% в сравнение с 14% увеличение на разходите за жилища. Тъй като обаче делът на разходите за жилище е значително по-голям, цялостното въздействие на увеличението на разходите за жилище е много по-голямо.
Започвайки от малко над 20% в началото на 2000 г., делът на разходите на домакинствата за жилище и комунални услуги непрекъснато нараства, достигайки през 2013 г. връх от почти 25%. През този период се наблюдава най-значителното нарастване, което подчертава нарастващите разходи, свързани с жилището и комуналните услуги.
След лек спад делът отново нарасна по време на пандемията от КОВИД-19, като през 2020 г. достигна рекордно високи стойности от 25,6%.
Общото увеличение на разходите за жилища и комунални услуги през последните две десетилетия показва, че тези разходи стават все по-съществена част от бюджетите на домакинствата, което отразява по-широкия икономически натиск и промените в разходите за живот в ЕС.

Най-значително увеличение се наблюдава в Ирландия

В някои държави увеличението е по-силно изразено и надхвърля 5 процентни пункта. Между 2002 г. и 2022 г. най-значително увеличение е отчетено в Ирландия, където то е зашеметяващо - 7,1 процентни пункта, следвана от Испания и Италия, където увеличението е съответно 6,3 процентни пункта и 5,4 процентни пункта. В 10 държави от ЕС увеличението надхвърля 4 процентни пункта, което подчертава широко разпространената възходяща тенденция в целия регион.
Няколко източноевропейски държави, както и Швеция и Обединеното кралство, отбелязаха спад в дела на разходите за жилища. Най-значителен спад бе отбелязан в Румъния - 4,1 процентни пункта, докато в Босна и Херцеговина и Сърбия също се наблюдаваше забележителен спад.

Периода на КОВИД-19

По време на КОВИД пандемията делът на разходите на домакинствата за жилища нарасна в почти всички държави, достигайки рекордни стойности. През 2022 г. обаче, с отшумяването на пандемията, този дял започва да намалява.
Кои европейски държави харчат най-много за жилище и сметки?
Разходите за жилище, вода, електроенергия, газ и други горива като процент от общите разходи на домакинствата варират значително в Европа. През 2022 г. Словакия е начело на списъка с над 30% от разходите, предназначени за жилище, вода, електроенергия, газ и други горива. Финландия и Дания са следвани плътно, съответно с 29,6% и 29,1% разходи за жилище и сметки.
Тези данни показват, че страните от Северна и Централна Европа са изправени пред значителен финансов натиск, свързан с жилищата и комуналните услуги, най-вероятно предизвикан от по-високите разходи за енергия или по-скъпите жилищни пазари.
За разлика от тях страните от Южна и Източна Европа, като Черна гора, Турция и Албания, имат много по-ниски дялове: Черна гора - едва 11,6%, а Турция и Албания - съответно 12,4% и 12,5%.
Разходите за жилище

засягат най-силно домакинствата с по-ниски доходи

В неотдавнашен доклад на ОИСР за достъпните жилища се подчертава, че разходите за жилища могат да наложат голяма финансова тежест на домакинствата, особено на тези с по-ниски доходи. Процентът на свръхнатоварване с жилищни разходи е тревожно висок сред водещите европейски икономики. През 2022 г. почти половината от частните наематели с ниски доходи в Обединеното кралство (49%) са изразходвали над 40% от доходите си за наем, следвани от 32% - във Франция и 28% - в Италия.

БГНЕС


1/4 от хората в Англия не могат да
си позволят отопление и топла вода

Близо една четвърт от английските домакинства (16,5 милиона души) са толкова притиснати от нарастването на сметките за електричество, че вече планират през идващата зима да се откажат от отопление на домовете си и топла  вода. Това показва излязло наскоро проучване на Citizens Advice, което е цитирано от специализираното издание Oil Price.
Тези крути мерки, които планират 25% от домакинствата да мръзнат на студено, следват от решението на националния им регулатор за пазара на електроенергия да позволи скок на цената на тока с 9,2%. В парично изражение е от 150 паунда на домакинство на месец.
От изследването става ясно, че най-голям процент на притеснени семейства е сред тези, които имат малки деца. Те се страхуват, че не могат да осигурят топло на малките си.
Изследването сочи, че цели 45% (35,1 милиона души) от домакинствата са решили да намалят до минимум отоплителните си уреди, или да спрат топлата вода т.е. да консумират най-малко ток, за да успеят да платят хем сметките си, хем да им останат пари да се изхранват.
34% (22,8 милиона души) от питаните в проучването са заявили, че ще им бъде трудно да си купуват храна, и да плащат ипотеките си. Адекватната издръжка на децата им също е поставена пред сериозно изпитание.

kritichno.bg

РСМ гласи закриване на смесената комисия

автор:Дума

visibility 589

/ брой: 164

Руските части напредват в Донбас

автор:Дума

visibility 641

/ брой: 164

Арестът на Дуров удължен с още 48 часа

автор:Дума

visibility 577

/ брой: 164

Пожари край Цариброд и Пирот

автор:Дума

visibility 597

/ брой: 164

НБУ не е АОНСУ

автор:Александър Симов

visibility 702

/ брой: 164

Измамната работа

автор:Аида Паникян

visibility 613

/ брой: 164

Тормоз над гражданите

visibility 598

/ брой: 164

Как "Тему" и "Шейн" завладяха пазара

автор:Дума

visibility 629

/ брой: 164

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ