05 Август 2024понеделник14:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Активни потребители:

Водата измести палмовото масло в сиренето

"Бързозреещите" продукти превземат пазара

/ брой: 147

автор:Дума

visibility 219

Имитиращите продукти на бяло саламурено сирене с палмова мазнина вече се замествани от свръховоднени сирена. Това установи за пореден път пазарна проверка на Асоциация Активни потребители.
"Въпреки, че през 2021 г. беше приета наредба, която да регулира този проблем, проучването ни 2022 г. показа, че 75 % от тестваните продукти бяха с повишено водно съдържание, което означава, че наредбата си остана на хартия, коментира за Радио Варна Богомил Николов", от потребителската организация.
В наредбата от 2021 г. производителите са задължени да посочват съдържанието на вода. То трябва да е до 60%.
За целите на изследването, проведено през юни, от магазини в София, Пазарджик и Тервел са били закупени парчета сирене от 36 различни марки в широк ценови диапазов - от под 10 до над 20 лева за килограм. Лабораторните анализи показват, че само 15 от пробите са в нормата - с водно съдържание под 60 процента. Останалите 21 артикула са с водно съдържание над нормите.
Това е седмият от 2016 г. насам тест за качеството на продаваното в България бяло саламурено сирене, който "Активни потребители" прави. Оказва се, че през годините производителите променят осезаемо "рецептурата", за да печелят повече. Предишната мода - млякото да се замества с палмови и други мазнини, постепенно отстъпва на преоводняването. В сравнение с резултатите от 2022 г. сега има някои подобрения. Намалели са откровените фалшификати - подобията на сирене, които съдържат над 70% вода. Някои марки са подобрени и съдържанието на вода в тях е под 60%  - като "Саяна", "Боженци", "К-Брей", "Белиса", "Йовчев".
Особен случай са продуктите, брандирани като „Млекарница Ракево милк" и „Ракево милк трейд" и наричани "свежо сирене". В тях водното съдържание е 85%, което няма нищо общо със сиренето, но явно няма контролни органи", коментират от "Активни потребители". Други пък, като "Ситово" и "Млекаря 79", си остават бързозрейки, обясняват авторите на проучването.
Според класическата технология бялото саламурено сирене от краве мляко трябва да "зрее" поне 45 дни. Това е времето, през което протичат важни микробиологични и биохимични процеси, които правят тази храна толкова полезна и вкусна. Ако този срок се скъси, в сиренето остава повече вода.
Много производители обаче силно съкращават срока за зреене и бързат да пласират стоката си. Така в магазините пристига недозряло и натежало от вода сирене. Производителите печелят от спестеното време за зреене, а потребителите плащат прескъпо за излишна вода.
На професионален жаргон такива недозрели сирена се наричат „бързозрейки“ и те очевидно стават все по-популярни. Тези продукти изобщо не са безобидни, посочват "Активни потребители" и обясняват, че наднорменото водно съдържание активира нежелателни химични процеси в млечните продукти. При тях се образуват вредни, а понякога и токсични и канцерогенни химични съединения. Колкото повече е водата, толкова по-бързо протичат тези реакции.
В България има някакво необяснимо, павило, да се поддържат ниски цени за сметка на каквито и да е компромиси в качеството и безопасността, затова и контролните органи не са така активни през годините и отвориха такъв голям проблем, който сега трудно може да бъде разрешен. Казвам трудно, защото самият бранш е разцепен на две и половината са застъпници на производство на точно такива продукти, които не можем да наречем качествени, подчерта Николов.

ИТН връща мандата днес

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 147

България е втора в ЕС по горски пожари за 2024 г.

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 147

Бедствено положение в село край Велико Търново заради безводие

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 147

Телесните повреди при домашно насилие са се увеличили тройно

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 147

Водата измести палмовото масло в сиренето

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 147

Хранителната индустрия се обяви срещу засиления данъчен контрол

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 147

Плащаме с левове до 1 август догодина

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 147

Бюджетът на червено с 1 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 147

Ескалират безредиците във Великобритания

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 147

Виетнамският президент стана и генерален секретар

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 147

Крайнолеви саботирали жп мрежи в Германия

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 147

Заради чума умъртвиха 14 000 животни в Гърция

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 147

Криза отвън

автор:Александър Симов

visibility 156

/ брой: 147

Време е да се спрат

автор:Зорница Илиева

visibility 167

/ брой: 147

След белия мъж идва жената

visibility 139

/ брой: 147

Защитата при бедствия е колективна задача

visibility 189

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ