06 Юли 2024събота00:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Туризмът отрязан от парите на ПВУ

Ресторантьори се оплакват, че не могат да внесат работници

/ брой: 126

автор:Дума

visibility 527

Асоциациите в туристическия бранш са недоволни, че секторът не е бил включен в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), който Еврокомисията създаде, за да бъдат подпомогнати държавите след КОВИД-кризата.
"Туризмът и транспортът пострадаха най-много от КОВИД-кризата. За транспорта има предвидени средства в ПВУ, но за туризма няма." Това обясни Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на ресторантьорите в България, на кръгла маса за проблемите в туризма. Той посочи, че конкурентни страни като Гърция и Хърватска получават по 150-200 млн. евро специално за туризма и ще дръпнат още повече от България.
Една от причините за отлива на работна ръка от сектора на туризма е, че много хора отидоха да работят в чужбина, подгонени от частни съдебни изпълнители и фирми за бързи кредити. Най-често това са млади хора, без необходимата финансова култура, които са теглили заеми и не може да ги върнат. Или са си взели телефони за 2000 лв. и мислят, че те вече са техни, но не може да ги изплащат с по 200 лева месечно.
Алибегов се оплака, че никой в държавата не обръща внимание на проблема с фирмите за бързи кредити, които безразборно отпускат пари без проверка на финансовото състояние на кредитополучателя.
Оказва се, че проблемът с непогасени просрочени задължения е често срещана причина работниците в заведенията и в туризма като цяло да отказват да бъдат осигурявани на пълния размер на заплатата.
"90% от персонала не иска да му се удържа лична осигурителна вноска. От една страна, трудно може да обясним на младите какво е осигуровка и какво е пенсия. От друга, голяма част от тези хора дължат пари и се притесняват от запори, а съдия-изпълнители и фирми за бързи кредити ги търсят да си вземат парите. Трябва да се намери начин заплатите да са недосегаеми от запори", призова Алибегов.
От ресторантьорския бранш посочиха, че нивата на заплащане у нас вече се доближават до тези в много държави в Европа. В момента средната заплата за сервитьор е 1200-1400 лв., без бакшишите, които по думите на Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация може да достигнат до 400 лв. на ден.
След КОВИД-кризата голяма част от работещите не се върнаха - те си намериха работа в други сектори или в чужбина. В чужбина наши кадри намират работа за по 200 евро отгоре, но живеят по осем души в стая при много мизерни условия, посочиха ресторантьори.
Като се прибави и демографският срив, не останаха хора в страната, които да работят тази тежка професия, която, подобно на спорта, е до време, защото е много амортизираща, каза Димитров.
Ресторантьорите се оплакаха от невъзможност навреме да осигурят и внос на работна ръка. "След като сме изминали цялата процедура да осигурим визи на работници от Индия, те вече цял месец чакат някой в нашето посолство в Делхи да им сложи печат. От МВнР обясниха, че нямат бюджет да командироват там двама служителя да помогнат. Тези хора ще дойдат в края на сезона, когато няма да са ни нужни", заявиха от сдружението на ресторантьорите.
Там, където вече са пристигнали работници от страни извън ЕС, започва да се забелязва сблъсък с българските им колеги. Причината е, че работодателят трябва да осигури на чуждите работници безплатна квартира. "Някои от българския персонал недоволстват защо те, след като идват от Ямбол в София, например, не ползват същия бонус. Започваме да губим нашата работна ръка", казаха ресторантьори.
Те се оплакаха още, че други държави дават всякакви преференции на сектора, за да привличат туристи, но у нас само на думи туризмът бил приоритетен.
На напомнянето, че за ресторантите все още важи ниската 9-процентна ставка на ДДС, те опонираха, че тя била само за храната, но не и за алкохолните напитки. "Храната е 50% от оборота на заведенията. Това означава, че реално облагането с ДДС е общо 14-15%", обясни Алибегов.

Туризмът отрязан от парите на ПВУ

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 126

Ускоряват ликвидацията на фирми

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 126

Байдън притиснат да се оттегли

автор:Дума

visibility 367

/ брой: 126

Си Дзинпин е срещу „външното вмешателство“

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 126

Британците гласуваха за парламент

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 126

Германски генерал предлага казарма за жените

автор:Дума

visibility 367

/ брой: 126

Бетонофрения

автор:Ина Михайлова

visibility 628

/ брой: 126

Аптеката, без която не можем

автор:Аида Паникян

visibility 404

/ брой: 126

Сбърканата оптика

автор:Първан Симеонов

visibility 396

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ